Dakdetails afwerken met PMMA op PVC-dakbedekking

Synthetische dakbedekking zoals PVC is een vlot te verwerken materiaal en wordt geregeld gebruikt voor industriële gebouwen. Het is budgetvriendelijk en gemakkelijk te lassen. Maar dakdetails dichten met PVC wordt al wat lastiger. Gelukkig kan je dan kiezen voor vloeibare waterdichting.

De voordelen van PVC-dakbedekking

We zetten de voordelen van PVC nog even op een rijtje:

  • PVC-dakbedekking is erg flexibel en bestand tegen breken en scheuren.

  • Het is bovendien verkrijgbaar in verschillende kleuren, zelfs in koper- of aluminiumlook.

  • Ten slotte kan het materiaal goed tegen extreme weersomstandigheden en uv-straling.

  • PVC leent zich goed voor technische of hybride daken, die met een mix van materialen tot stand komen.

Daarom vind je PVC vaak op daken van industriële gebouwen. Die gebruiken het dak steeds meer als ‘vijfde gevel’, door het te benutten als technisch of functioneel dak. Er worden koelingsinstallaties op gemonteerd en ook zonnepanelen krijgen er een plekje. De verankering van die installaties vraagt sowieso om vakwerk – of je de details nu afdicht met PVCof met vloeibare waterdichting.

PMMA voor de dakdetails op PVC-dakbedekking

Als je kiest voor PVC, dan moet je team – net zoals bij TPO  – heel minutieus te werk gaan voor de details waarvoor geen voorgefabriceerde modellen bestaan. De dakwerkers moeten er namelijk op letten dat alle stukken pvc voldoende overlappen, om lekken te voorkomen. Het resultaat zal nooit hetzelfde zijn als met een vloeibare hars op basis van PMMA (polymethylmethacrylaat).

Met PMMA kies je voor een betrouwbaar product, waarmee je de details met zekerheid honderd procent waterdicht maakt. Bovendien is ook PMMA uv-bestendig en dus bestand tegen de harde omstandigheden op het dak.

PMMA: niet te verwarren met PU

PMMA (of polymethylmethacrylaat) is een kunsthars dat compatibel is met verschillende materialen. Een andere bekende kunsthars, PU (polyurethaan), is voornamelijk ontwikkeld voor bitumineuze dakbedekking, onder andere op terrassen, balkons en galerijen. Daarom is PU zwart, terwijl PMMA verkrijgbaar is in alle RAL-kleuren – ideaal wanneer de dakdetails ook een esthetische functie hebben.

Ten slotte kan je dankzij PMMA vlamvrij werken. Let wel op: deze kunsthars vraagt om een degelijke voorbereiding en er zijn ook enkele aandachtspunten.

Aandachtspunten voor het afwerken van PVC dakdetails met PMMA

Ten eerste is het belangrijk om de ondergrond waarop je de kunsthars wil aanbrengen, grondig te beoordelen. Is die stabiel, droog, zuiver en zo vlak mogelijk? Dan kan je aan de voorbereiding beginnen.

Die bestaat uit de reiniging van de ondergrond: in sommige gevallen zal je moeten schuren, in andere gevallen kogel- of zandstralen. Een voordeel aan de combinatie van pvc met PMMA is dat je geen primer moet aanbrengen. Je kan meteen door naar de volgende stap: de ondergrond egaliseren en de hechtsterkte testen.

Volg ten slotte zorgvuldig de plaatsingsrichtlijnen en zorg ervoor dat een expert de katalysator aan de PMMA toevoegt.  Je vindt uitgebreidere informatie terug in onze verwerkingsgids voor vloeibare waterdichting voor dakdetails. Voor een uitgebreid overzicht van het volledige Alsan-gamma, verwijzen we je graag door naar ons systeemoverzicht van vloeibare waterdichting.

Soprema helpt je graag

Ben je op zoek naar het juiste materiaal om je dakdetails af te werken? Neem dan een kijkje in ons gamma, of contacteer een van onze experts voor meer informatie.