Vloeibare waterdichting uit PMMA of PU: wat is het verschil?

pmma pu verschil

 

Als u op zoek bent naar vloeibare waterdichting, dan twijfelt u hoogstwaarschijnlijk tussen een kunstharssysteem uit polymethylmetacrylaat (PMMA) of uit polyurethaan (PU). In dit artikel bespreken we de kenmerken van beide producten, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

Waterdichting met PMMA: ook aan te brengen bij lage temperaturen

Een PMMA-kunstharssysteem zoals ALSAN 770 heeft verschillende voordelen. Ten eerste leent PMMA zich voor heel wat toepassingen: balkons, terrassen, galerijen, parkeerdaken, hellingsbanen en zelfs monumenten en fonteinen. PMMA-harsen worden al jaren gebruikt als hoogwaardig afdichtings- of coatingsysteem. Daarnaast kan het product bij lage temperaturen aangebracht worden – zelfs bij vriestemperaturen. Dankzij de korte uithardingstijd kunt u bovendien meteen verder werken. De overwerkbaarheid tussen de lagen van deze 2-componentoplossing bedraagt immers maar twintig minuten. De uitharding wordt gestart door toevoeging van een katalysator in poedervorm. Het PMMA-kunstharssysteem heeft een goede resistentie tegen vele chemische producten en is bestand tegen uv-stralen. Ten slotte is het product geschikt om aan te brengen op diverse soorten waterdichting (bitumen, PVC, enz.) en kunt u PMMA toepassen op tal van andere producten.

vergelijk pmma pu

PU-hars als afdichting: ideaal voor balkons en dakdetails

Een PU-waterdichtingshars zoals ALSAN FLASHING QUADRO of ALSAN 600 mag, in tegenstelling tot PMMA, niet toegepast worden op PVC. Daarom gebruiken professionals de 1-componentoplossing vooral bij balkons en dakdetails. Ook de PU-kunststofcoating kan bij lage temperaturen aangebracht worden, maar de buitentemperatuur mag niet onder de 5° C zakken. PU-harsen zijn uiterst dampopen en elastisch. De droogtijd van PU-hars ligt iets hoger dan die van PMMA-hars: het drogen gebeurt door contact met de buitenlucht en duurt zo’n twee à drie uur. Beide kunstharssystemen zijn voorzien van een ETA-keuring en zijn een duurzame keuze om uw bouwproject vloeibaar af te dichten.

Vloeibare waterdichting: van primer tot finishlaag

De primer die u dient aan te brengen voor een optimale hechting met de ondergrond, is afhankelijk van het materiaal waarop u de vloeibare waterdichting plaatst. SOPREMA biedt een ruim assortiment aan primers geschikt voor PMMA- of PU-harsen. Ook het aanbod aan vliezen, die voor extra versteviging zorgen, is uitgebreid. Vergeet ten slotte uw slijt- en/of finishlaag niet!

Wenst u meer informatie over onze vloeibare waterdichting? Contacteer ons en wij beantwoorden vrijblijvend al uw vragen