Isolatie en waterdichting voor terrassen, balkons en galerijen

waterdichting en isolatie balkon

 

Terrassen, balkons of galerijen zijn een mooie meerwaarde voor een appartement of woning. Ze bieden extra bewoonbare ruimte en dat vertaalt zich meteen in een hogere verkoopprijs. Maar aan de andere kant zijn ze een zorg voor eigenaren, syndici en bewoners(verenigingen). Een terras, balkon of galerij heeft immers heel wat te lijden onder verschillende invloeden: de brandende zon, bijtende koude, chemische poetsmiddelen, zouten en intensief gebruik. Betonrot en andere ernstige vormen van slijtage zijn dan ook veelvoorkomend. Daarom is het belangrijk om bij nieuwbouw én renovatie meteen in te zetten op een duurzame waterdichting. In dit artikel bespreken we de mogelijkheden voor geïsoleerde balkons, terrassen en galerijen.

Geïsoleerde balkons, terrassen en galerijen

Een terras isoleren is altijd noodzakelijk. Wanneer u dat niet doet, kan er tot 25% energie verloren gaan via het plafond van de onderliggende ruimte – de vloer van het terras dus. Met isolatie verhindert u niet alleen koudebruggen, maar verhoogt u ook het akoestisch comfort. Geen overbodige luxe in, bijvoorbeeld, een appartementsgebouw!

Een bitumineus systeem

Ook om terrassen, balkons en galerijen waterdicht te maken, is bitumen een goede oplossing. Het materiaal heeft immers een zeer lange levensduur én een uitzonderlijke weerstand. Bovendien laat het zich goed combineren met PIR-isolatie.

Bedek de volledige oppervlakte van de ondergrond met AQUADEREprimer om een goede hechting met het membraan te verzekeren. Kies vervolgens voor een bitumineus dampscherm zoals SOPRAROCK PB P3 TF, zodat er geen vocht in het isolatiemateriaal kan kruipen. Vervolgens kunt u harde PIR-isolatieplaten op het dampscherm leggen. EFYOS PIR S-platen zijn aan beide kanten voorzien van een gasdicht aluminium meerlagencomplex en zijn dus zeker geschikt. De isolatie kunt u eenvoudig verlijmen met COLTACK EVOLUTION 750. Breng de kant-en-klare lijm aan met een pistool: door de inwerking van het vocht in de lucht op de lijm zal het product snel schuimen, waardoor een sterke verkleving van de isolatieplaten ontstaat.

Omdat PIR na verloop van tijd gassen vrijlaat, moet u bij dit soort isolatiemateriaal altijd dampdrukverdelend werken. Doet u dat niet, dan zullen er na verloop van tijd blazen in de afdichting ontstaan. SOPRASTICK VENTI FF is niet alleen een dampdrukverdelend, maar ook een zelfklevend membraan. U hoeft dus geen brander te gebruiken en kunt de waterdichting gewoon uitrollen. Als toplaag kunt u vervolgens SOPRALENE OPTIMA 4 AF C3 FR door middel van een gasbrander vol op de onderlaag lassen. Werk eventueel af met een tegelsysteem en breng vervolgens ALSAN 770 aan om opstanden lucht- en waterdicht af te werken.

Een vloeibaar systeem

Ook een vloeibaar systeem biedt verschillende voordelen voor balkons, terrassen en galerijen. Zo heeft u de keuze uit verschillende esthetische en praktische afwerkingslagen of kunt u voor een afwerking met tegels op tegeldragers kiezen. De vloeibare waterdichting heeft een korte droogtijd en zorgt voor een naadloos oppervlak dat makkelijk is in onderhoud. Uiteraard voldoen onze vloeibare waterdichtingsmaterialen aan alle eisen op het gebied van veiligheid, brandreactie, chemische bestendigheid én mechanische belasting.

Met een afwerkingslaag

Net zoals bij een bitumineus systeem is AQUADEREprimer onontbeerlijk. Daarna volgt eveneens het dampscherm SOPRAROCK PB P3 TF. Als isolatie opteren we hier voor XPS SL, een plaat met een grote druksterkte. Bevestig vervolgens een drukverdeelplaat op de isolatielaag, zodat de belasting gelijkmatig verdeeld wordt over de ondergrond. Daarna kunt u met het vloeibare ALSAN-gamma aan de slag: start opnieuw met een primer, ditmaal ALSAN 170. Het product hardt snel uit, dus u kunt meteen verder met de waterdichtingslaag. Daarvoor gebruikt u het best ALSAN 770. Een slijtlaag zoals ALSAN 870 RS zorgt voor de nodige bescherming van de waterdichting. ALSAN 970 FT is een kleurloze afwerkingslaag die bijvoorbeeld ingestrooid kan worden met quartzzand voor een antislipeffect.

Met tegels op tegeldragers

Wanneer u tegels verkiest, kunt u ALSAN 770 als waterdichtingslaag gebruiken. Onze SOPRADALLE CERAM-tegels, keramische tegels met een hoge breukweerstand, zijn ideaal voor dakterrassen!

Contacteer ons

Wenst u meer uitleg over de vermelde producten? Of bent u op zoek naar waterdichting en/of isolatie voor een bijzonder project? Neem dan zeker contact op met onze productspecialisten. Zij leiden u graag door onze talloze oplossingen op maat.

Wilt u de vermelde systemen graag visueel voorgesteld zien? Breng dan een bezoekje aan ons virtuele platform SOPRACITY en ontdek alle mogelijkheden voor balkons, terrassen en galerijen.