De verschillende soorten primers: van epoxy tot PMMA

Epoxy primer Soprema

 

Wanneer u bitumineuze of vloeibare waterdichting op een dak of een ander bouwproject aanbrengt, kiest u het best ook voor een kwalitatieve primer. Bij renovatie van oudere daken met roofing is het eveneens noodzakelijk om een goede hechtingslaag aan te brengen voor u het dampscherm plaatst. Maar waarom is een primer onontbeerlijk? En hoe kiest u de juiste soort primer? Wij stellen u graag ons uitgebreid assortiment voor: van epoxy primers voor vloeibare waterdichting tot primers voor roofing.

De juiste primer voor ieder project

Een primer is een hechtingsvernis die een goede binding verzekert tussen de waterdichting en de ondergrond. De keuze voor een primer is vooral afhankelijk van de andere materialen waarmee u werkt. Zo moet u in de eerste plaats rekening houden met de ondergrond waarop u de primer zult aanbrengen. Bestaat die uit hout, beton, bitumen of een ander materiaal? Daarnaast speelt ook het membraan dat u op de primer zult lassen, lijmen of kleven een grote rol. Zo bestaan er primers voor onder roofing en primers voor onder vloeibare waterdichting. Nog niet zeker welke vloeibare of dik vloeibare primer van SOPREMA het meest geschikt is voor uw situatie? Ook de volgende factoren kunnen uw keuze beïnvloeden:

 • De temperatuur waarbij de primer gebruikt zal worden
 • De eventuele aanwezigheid van solventen in de primer
 • De droogtijd van de primer
 • Het benodigde gereedschap om de primer aan te brengen
 • De kleur van de primer

Primers voor bitumineuze membranen

Deze primers kunnen worden aangebracht op een (oude of nieuwe) bitumineuze, betonnen, metalen of houten ondergrond:

 • AQUADERE: Deze koudverwerkbare en oplosmiddelvrije hechtprimer bestaat uit water en bitumen. Aangezien deze primer op waterbasis is, is het product milieuvriendelijk. Op deze laag kunt u de bitumineuze membranen lassen of lijmen.
 • SOPRADERE QUICK: Deze koudverwerkbare primer droogt zeer snel door de aanwezigheid van vluchtige solventen. Ook op deze laag kunt u roofing lassen of lijmen.
 • ELASTOCOL 500: Deze koudverwerkbare primer bestaat uit elastomeerbitumen en vluchtige oplosmiddelen en is een goede basis voor het aanbrengen van membranen op basis van elastomeerbitumen.
 • ELASTOCOL 600: Deze primer bezit dezelfde eigenschappen als ELASTOCOL 500, maar wordt specifiek toegepast onder zelfklevende roofing.

Epoxy primer voor vloeibare membranen

ALSAN EP 120: Deze epoxy primer in kitvorm bestaat uit hars en een uitharder in combinatie met de ALSAN-waterdichtingssystemen. Het product is eenvoudig aan te brengen en geschikt voor plaatsing op jong, nog niet volledig uitgehard beton.

PMMA primers voor vloeibare membranen

Deze primer kan gebruikt worden op een betonnen ondergrond:

 • ALSAN 170: Deze tweecomponentenprimer is gebaseerd op PMMA en is geschikt voor absorberende ondergronden ter voorbereiding van het aanbrengen van PMMA-harsen.

Deze primer dient specifiek voor ondergronden van asfalt:

 • ALSAN 172: Ook deze tweecomponentenprimer is aan te raden voor niet absorberende ondergronden voor u een PMMA-hars aanbrengt.

Deze primer wordt gebruikt voor reflectroof-systemen:

 • ALSAN 172 CR: Deze witgekleurde en snel uithardende tweecomponentenprimer wordt gebruikt in combinatie met ALSAN 970 CR om de reflectiewaarde voor ondergronden uit bitumen en asfalt te verhogen.

 

Niet alleen de zoektocht naar de juiste primer vraagt wat aandacht, maar deze laag aanbrengen, vergt ook wat voorbereiding. In onze ALSAN-verwerkingsgids maken we u alvast wegwijs.

Heeft u graag meer uitleg over een van bovenstaande producten of over een andere primer uit ons assortiment? Aarzel dan niet om ons te contacteren.