Waterdichting en dakbedekking van SOPREMA: kwaliteit ontmoet innovatie
Soprema - Expert in hoogkwalitatieve waterdichting
SOPREMA waterdichting: een brede waaier aan toepassingen
Wat in 1908 begon met de uitvinding van ‘de Mammouth’, een juteweefsel gedompeld in warme bitumen, groeide al snel uit tot een uitgebreid aanbod in dakbedekking. Intussen is SOPREMA Belgisch marktleider in waterdichting.
We stellen u graag ons veelzijdig waterdichtingsgamma voor, van bitumineuze tot kunststoffen membranen en vloeibare waterdichting.
De waterdichtingsoplossingen van SOPREMA worden niet alleen gebruikt als dakbedekkingsmaterialen, maar zijn ook geliefd voor andere toepassingen. Of het nu gaat om een nieuwbouw- of renovatieproject, onze specialisten maken u graag wegwijs in ons gamma en adviseren u bij de keuze van het juiste materiaal.
Mogelijke toepassingen van Soprema waterdichting
-
Daken
-
Hellende daken
-
Renovatie daken
-
Omkeerdaken
-
Groendaken: intensief en extensief
-
Dakterrassen
-
Koeldaken en energiedaken
-
Esthetische daken met metalen look
-
Parkings
-
Civiele toepassingen, wegen en bruggen


Bitumineuze waterdichting
Bitumen, in de volksmond meestal roofing genoemd, is nog steeds de kernactiviteit van SOPREMA. Na jarenlang onderzoek en ontwikkeling groeide ons aanbod bitumineuze membranen aanzienlijk. Vandaag bieden we verschillende gemodificeerde toplagen, onderlagen, tussenlagen, dampschermen, beschermingslagen en bijbehorende primers en accessoires aan die hun weg vinden naar diverse toepassingen. Bitumen wordt dan ook niet langer uitsluitend als dakbedekking voor platte daken gebruikt, maar is eveneens aangewezen als waterdichting van brugdekken, parkings en parkeerdaken, funderingsmuren, geïsoleerde balkons, terrassen en galerijen.
Momenteel beschikt SOPREMA Belux over twee eigen productiesites voor bitumen. Onze bitumineuze waterdichting wordt van a tot z vervaardigd in Grobbendonk of Schoten en is dus een 100% Belgisch product. SOPREMA is dan ook trots lid van het vroegere Bitubel, Probitumen, de vereniging van Belgische fabrikanten van bitumen dakbanen.


De duurzame eigenschappen van bitumen dakbedekking of roofing
Bitumen wordt al decennialang gebruikt als kwalitatief dakbedekkingsmateriaal. Ondanks de ontwikkeling van tal van andere materialen blijft roofing ontzettend populair, en dat is niet verwonderlijk. Bitumineuze dakbanen zijn een geschikte waterdichtingsoplossing voor tal van toepassingen: van platte daken tot gekleurde daken, dakterrassen, parkeerdaken, gebruiksdaken en zelfs groendaken. Zijn specifieke eigenschappen maken van roofing een écht kwaliteitsproduct.
De specifieke eigenschappen van bitumen op een rij
-
Zeer lange levensduur: bitumen heeft een bewezen levensduur van minstens 40 jaar. Bovendien zijn de dakbanen recycleerbaar en hoeft u het dak niet volledig te slopen wanneer u het bitumen wenst te vernieuwen. De nieuwe laag roofing kan gewoon op de bestaande worden geplaatst.
-
Uitzonderlijke weerstand: dankzij de hoge mechanische weerstand ondervindt het product geen hinder van schokken en andere invloeden van buitenaf.
-
Brandveilig volgens BROOF(t1): uiteraard speelt veiligheid een grote rol wanneer u bouwmaterialen kiest. Bitumen geeft u een veilig en gerust gevoel.
-
Soepel bij temperaturen tot -30°C: bitumen laat zich gemakkelijk plaatsen bij vriestemperaturen.
-
Bestand tegen de tand des tijds: het product blijft soepel, ook na veroudering.
-
Sterke kleefkracht: bitumen verkleeft zeer sterk met de ondergrond en is dus een ideaal product om een dak te overlagen.
-
pH-neutraal: bde bitumineuze membranen bevatten geen giftige stoffen en zijn volledig pH-neutraal. Het materiaal is dus zeer geschikt voor regenwaterrecuperatie met retentiedaken.
-
Ideaal bij renovaties van daken: aangezien u een bestaand bitumineus dak kunt overlagen met nieuwe bitumen, is het materiaal zeer geschikt voor renovaties. De dakbanen met thermstrepen zijn een hoogwaardige toplaag en verspreiden de dampdruk gelijkmatig over het dak. Daardoor krijgen blaasvorming en lekkages later geen schijn van kans.


De verschillende soorten roofing
SOPREMA biedt een uitgebreid gamme aan bitumineuze gemodificeerde toplagen, onderlagen, tussenlagen, dampschermen, beschermingslagen en bijbehorende primers en accessoires. Alle materialen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en afwerkingen.


SBS-dakbedekking
Styreenbutadieenstyreen
of kortweg SBS wordt gemaakt uit elastomeerbitumen en is zeer geschikt als toplaag of onderlaag in een één- of meerlaagse dakafdichting.
In ons assortiment vindt u eveneens dampschermen in dit materiaal.
SBS kan worden aangebracht op verschillende types ondergrond (bijvoorbeeld steeldeck of hout), heeft een grote kleefkracht en blijft zeer flexibel.


APP-roofing
Atactisch polypropyleen of APP wordt vervaardigd op basis van plastomeerbitumen en toegepast als top- of onderlaag in een één- of meerlaagse dakafdichting.
Het materiaal biedt een uitstekende weerstand tegen uv-stralen en extreme temperaturen.


PB-membranen
Polymeerbitumen wordt voornamelijk gebruikt als onderlaag of dampscherm en biedt de perfecte basis voor de verdere opbouw van het dak.
Kunststof waterdichting
Deze kunststofmembranen van hoogwaardige kwaliteit zijn niet alleen een performante dakbedekkingsmaterialen, maar zijn ook geliefd voor het afdichten van tunnels, hydraulische projecten en andere specifieke civiele toepassingen.
De verschillende soorten kunststof membranen
TPO-dakbedekking
Thermoplastische polyolefine heeft een oppervlaktemassa die 25% lichter is dan die van PVC. Daarnaast heeft het materiaal een hoge weerstand en veroudert het niet door uv-stralen en andere omgevingsinvloeden. TPO is zeer goed te lassen met andere membranen en blijft soepel bij lage temperaturen.
Het ecologische membraan voldoet aan veertien kwaliteits- , veiligheids- , gezondheids- en milieuvereisten (KVGM-vereisten) en is compatibel met de meeste thermische isolatiematerialen, inclusief XPS. De hoge ponsweerstand (zowel statisch als dynamisch) en verhoogde mechanische weerstand maken het product uiterst geschikt voor groendaken of dakterrassen. TPO-dakbedekking is ten slotte ook nog wortelbestendig én bestand tegen aantasting door micro-organismen.
PVC-dakbedekking
Polyvinylchloride of PVC biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en is bovendien 100% recycleerbaar. Het materiaal is verkrijgbaar in bijna elke RAL-kleur.
COPPER & SILVER ART
Deze membranen met een unieke, metalen look worden geproduceerd volgens een gepatenteerde techniek. Met COPPER en SILVER ART geniet u de voordelen van synthetische dakbedekking in combinatie met het uiterlijk van koper of zink. Deze waterdichting is niet alleen esthetisch, maar draagt ook bij aan een actieve verbetering van de waterdichtheid. Bovendien zijn deze dakbedekkingsmaterialen geschikt voor alle dakvormen, in het bijzonder voor hellende en gebogen vlakken.


TPO en PVC plaatsen
-
TPO en PVC lassen met hete lucht: Met een Leister-heteluchtapparaat (420 à 550°C) maakt u de binnenkant van de overlap tussen membranen week, waardoor ze verkleven. Vervolgens hoeft u enkel nog de lasnaden aan te drukken met een aandrukrolletje en nadien te testen met lastester..
-
TPO en PVC mechanische bevestiging: Deze vlamvrije en veilige methode leent zich uitstekend om TPO en PVC te plaatsen. Bij deze methode wordt er meestal gebruik gemaakt van schroeven om de membranen vast te maken.
-
Losliggende systemen: Ook een losliggende plaatsing van PVC of TPO met ballast is mogelijk..
-
TPO en PVC lijmen: Ten slotte kunt u beide materiaal lijmen op de ondergrond met behulp van koudlijm.
Vloeibare waterdichting
In ons assortiment waterdichting vindt u vloeibare waterdichting onder de naam ALSAN. Deze kunstharsen zijn zeer geschikt voor het afdichten van parkeervoorzieningen, balkons, galerijen, daken en dakdetails, civiele werken, wegenbouw en monumentale bouwwerken.
De verschillende soorten vloeibare waterdichting
PMMA
Polymethylmethacrylaat-hars bestaat uit twee componenten en heeft een snelle droogtijd. Het kunsthars is uv-bestendig en heeft een ETA-keuring. Daarnaast is deze vloeibare waterdichting kleur- en drukvast én verwerkbaar bij lage temperaturen. U hoeft slecht een minimaal aantal werkgangen te doorlopen om een duurzame bescherming te verkrijgen.
PU
Polyurethaan bestaat slechts uit één component en is zeer eenvoudig te verwerken. U hoeft immers geen producten te mengen. Ook deze hars heeft een ETA-keuring, maar moet verwerkt worden bij een minimale temperatuur van 5°C. Het product is bovendien dampopen en elastisch.
Afwerking
Bij SOPREMA vindt u verschillende afwerkingsbenodigdheden voor vloeibare waterdichting op maat van uw project. Kiest u voor antislip, een gladde coating of tegels? Of wat dacht u van decoratieve instrooimaterialen? Deze afwerkingen zijn verkrijgbaar in bijna alle RAL-kleuren.


Meer weten over waterdichting?
Waterdichting kopen? Of advies op maat voor uw bouwproject? Bij SOPREMA profiteert u niet alleen van onze commerciële service. We staan ook met volgende diensten voor u klaar:
-
Roof consulting: contacteer ons voor een inspectie en vrijblijvend advies bij renovatie- en restauratieprojecten.
-
Club Expert: In ons opleidingscentrum bent u welkom voor bijscholingen of cursussen omtrent waterdichting en isolatie.
-
Onze bestekservice: we berekenen de juiste keuze bitumen, vloeibare en kunststofsystemen, inclusief isolatielagen en prijs isolatiematerialen en opbouw dak per m2.