
De afwerking van dakdetails vraagt de nodige focus en kennis. En hoewel zelfklevende bitumen het werk voor dakwerkers een tikkeltje eenvoudiger maakt, is bij de afwerking van dakdetails nog steeds opperste concentratie vereist. Lees hier meer over de voordelen van zelfklevende bitumen.
Vlamvrij en dus veilig werken met zelfklevende bitumen
Hét grootste voordeel van zelfklevende dakbedekking is natuurlijk dat u vlamvrij kunt werken. Dat is niet alleen goed voor de algemene veiligheid op de werf, maar ook enorm interessant voor werven in de chemische sector, waar vaak het gebruik van een open vlam verboden is. Bovendien worden steeds meer dakdetails geïsoleerd en komt de waterdichting van de dakdetails dus steeds vaker op isolatiemateriaal terecht. Dan biedt vlamvrij werken een extra troef. Ten slotte sluit deze werkwijze het risico op oververhitting van de bitumen uit, waardoor het materiaal zijn oorspronkelijke eigenschappen volledig behoudt.
Bespaar tijd met bitumineuze waterdichting
Zelfklevende bitumen zorgt er bovendien voor dat u snel kunt werken. Membranen die u zelf lijmt, moet u binnen een bepaalde tijd na het lijmen aanbrengen. Dat is hier niet het geval: eerst brengt u de primer aan. Voor zelfklevende membranen kiest u voor ELASTOCOL 600. Die primer moet volledig droog zijn voordat u de dakdetails afwerkt met de bitumineuze waterdichting, maar het membraan moet u nog wel op dezelfde dag plaatsen. Na het juist positioneren van het membraan, verwijdert u de wegtrekfolie op gepaste wijze. Zorg dat u het materiaal eerst op de moeilijk bereikbare plaatsen legt (bijvoorbeeld een binnenhoek), en werk zo naar de buitenkanten toe. Opgelet: de ideale omstandigheden om te werken met zelfklevende bitumen zijn droog weer, en het liefst ook niet te koud – rond de 10° C of warmer.
Een recycleerbaar materiaal
Een laatste voordeel van bitumineuze waterdichting is de recycleerbaarheid van het materiaal. Dit voordeel geldt voor alle bitumen dakbanen; niet enkel voor de zelfklevende. Wanneer daken met bitumineus materiaal worden gestript, komen de bitumineuze dakbanen op dit moment hoofdzakelijk in de wegenbouw terecht. De resten bitumen worden verwerkt om er nieuwe straten mee te kunnen leggen. Op termijn streven we er bij SOPREMA naar om zoveel mogelijk bouw- en productie-afval te benutten voor de productie van nieuwe bouwmaterialen. Dat doen we bijvoorbeeld al voor isolatiemateriaal met SOPRALOOP. Op naar een gesloten kring! Vergeet ten slotte niet om u in te schrijven op onze nieuwsbrief, waarmee we u vier keer per jaar op de hoogte houden van nieuws over thema’s die u zélf uitkiest.