Bitumen dakbanen: deze 6 eigenschappen maken het verschil

Premium SBS-waterdichting SOPREMA

 

Op het vlak van waterdichting en dakbedekking is er de laatste decennia veel vooruitgang geboekt. Naast de klassieke bitumen dakbanen – in de volksmond vaak ‘roofing’ genoemd – bestaan er vandaag nog tal van andere vormen van dakbedekking. Toch zijn bitumineuze membranen heuse blijvers. En terecht, want dit type dakbedekking biedt tal van voordelen. We zetten de zes voornaamste troeven in de kijker.

1. UITZONDERLIJKE LEVENSDUUR

Hét grote voordeel van bitumineuze dakbanen? Hun lange levensduur. In de regel gaan bitumen-daken tientallen jaren mee. Premium-membranen halen zelfs gemakkelijk een bewezen levensduur van veertig jaar. Daar komt bij dat dit type dakbedekking over de jaren heen amper onderhoud vergt, maar een jaarlijks onderhoud komt de levensduur van de dakbedekking wel ten goede.

2. UITSTEKENDE WEERSTAND

Bitumen dakbanen worden vaak aangevuld met polymeren én versterkt met diverse soorten wapening. Dat maakt dat het materiaal een bijzonder hoge mechanische weerstand heeft, wat wil zeggen dat het uitstekend bestand is tegen schokken en andere belasting van buitenaf. Bitumineuze toplagen worden steeds gemodificeerd met SBS of APP en hebben steeds een sterke composiet-polyester wapening.

3. VEELZIJDIG

Bitumen dakbanen beschermen niet alleen daken van woningen, scholen, kantoren of appartementsgebouwen tegen weer en wind, je kunt ze ook gebruiken voor het afdichten van onder meer brugdekken, groendaken (in het geval van wortelbestendige dakbanen) en funderingsmuren.

4. DUURZAAM

Bitumen dakbanen zijn vriendelijk voor het milieu. Ze gaan lang mee en zijn ook recycleerbaar tot nieuwe dakbanen. Tegen het einde van zijn levensperiode kun je een bitumineus dak trouwens gemakkelijk overlagen met een nieuwe bitumineuze dakbaan. Zo moet je het dak niet slopen en wordt zijn levensduur met 30 à 40 jaar verlengd. Ontdek meer over SOPREMA’s impact op mens en milieu.

5. GOEDE PRIJS-KWALITEITSVERHOUDING

Bitumen dakbanen zijn uiterst betaalbaar. Met de nodige vakkennis kun je het product ook vrij gemakkelijk verwerken, waardoor er op arbeidsuren bespaard kan worden.

6. IDEAAL VOOR RENOVATIES

Bitumen dakbanen zijn perfect geschikt voor de renovatie van bestaande bitumineuze dakbedekking. De dakbanen met thermstrepen hebben namelijk een dubbele functie: ze dienen als hoogwaardige toplaag én ze verspreiden de dampdruk ook gelijkmatig over het dak, waardoor er geen blaasvorming optreedt.

KIEZEN VOOR BITUMEN DAKBANEN

De ontwikkeling van bitumineuze dakmembranen vormt dé kernactiviteit van SOPREMA. U kunt bij ons terecht voor verschillende assortimenten op basis van gemodificeerd bitumen, elastomeer (SBS), plastomeer (APP) of polymeerbitumen (PB), elk met hun specifieke eigenschappen. Onze bitumen dakbanen zijn trouwens een echte lokale trots: onze technische goedkeuringen, zoals ATG of KOMO, onderscheiden ons van vergelijkbare producenten.

Bitumen dakbanen zijn niet voor niets het meest gebruikte dakbedekkingsmateriaal. Met hun bewezen levensduur van minstens veertig jaar zijn ze een uiterst duurzame keuze. Zijn de dakbanen toch aan vervanging toe, dan kunnen de membranen eenvoudig overlaagd of gerecycleerd worden. Bitumen bevat vaak polymeren en een versterkende wapening. Daardoor heeft het materiaal een bijzonder hoge mechanische weerstand en is het goed bestand tegen schokken en andere belasting. Bovendien is dit dakbedekkingsmateriaal enorm veelzijdig. Van platte daken tot brugdekken, groendaken en zelfs funderingsmuren: de toepassingen zijn haast eindeloos. Tel daarbij nog eens de interessante prijs-kwaliteitverhouding en u begrijpt vast en zeker waarom bitumen zo geliefd is.