
Na zestig jaar waren de woontorens in het Breughelpark te Zellik, nabij Brussel, toe aan groot onderhoud. Architect Tom Hernalsteen zag bij twee woontorens dat betonrot had toegeslagen en besloot dat een balkon- en gevelrenovatie met een PMMA-waterdichtingssysteem als afwerking nodig was. SOPREMA zorgde daarbij voor de opleiding van de aannemer en de ondersteuning op de werf.
Balkonrenovatie nodig
“Bij de balkons brokkelden stukken beton af. En bij één residentie was het zo erg, dat zelfs een balustrade naar beneden was gekomen. Dat was de directe aanleiding voor de gevel- en balkonrenovatie”, vertelt architect Hernalsteen. Bij betonconstructies krijg je na verloop van tijd altijd te maken met betonafbrokkeling. Dat was bij de twee woontorens in het Breughelpark niet anders. De gebouwen en balkons bestaan uit ter plaatse gestort beton uit de jaren ’60. Dat beton was dus verouderd en inmiddels flink aangetast.
Betonrot als oorzaak
Hernalsteen liet onderzoek doen naar de oorzaak van het betonrot. “Er zijn betonstalen genomen en daarop zijn proeven gedaan. Zo hebben we de oorzaken van de verschillende problemen kunnen vaststellen. Er was geen sprake van chemische aantasting of andere problemen in het beton; het was het klassieke probleem van betonrot. Dit was veroorzaakt door onvoldoende betondekking en carbonatatie, in combinatie met een onvoldoende of ontbrekende waterdichting en gebrekkige randdetaillering.” Volgens de architect had er dus eigenlijk nog een laag overheen gemoeten om het beton te beschermen. Zo’n extra laag of anders gezegd een waterdichtingssysteem, verlengt dus duidelijk de levensduur van balkons.


Kiezen voor betrouwbare waterdichting
Als specialist in niet-destructief bouwonderzoek zoekt Hernalsteen steeds naar een pragmatische en economische oplossing. Na het vooronderzoek koos hij voor verwijdering van de volledig aangetaste rand van de balkons en het heraanstorten van het beton. Daarbij werden de bestaande afwerkingen tot op de betonplaat verwijderd. “We hebben meteen ook geopteerd voor de vloeibare waterdichting van SOPREMA. Al tien jaar werken we naar volle tevredenheid met dit waterdichtingssysteem. Dus het lag voor de hand om opnieuw hiermee te werken. Voor de balkons is het Alsan PMMA-systeem volledig toegepast; eerst is een primer aangebracht, daarna een vliesversterkte waterdichtingslaag en een egalisatielaag. Ten slotte hebben we het gesealed met een eindlaag, ingestrooid met acrylaatchip.”


Leren werken met PMMA
Voor de gevel- en balkonrenovatie werden de vakmannen van Durieux Dakwerken ingeschakeld. Een aantal had eerder met vloeibare waterdichting van SOPREMA gewerkt, maar het merendeel nog niet. Daarom verzorgde SOPREMA een opleiding. “We kennen SOPREMA al jarenlang en hadden ook het PMMA-productsysteem voorgesteld in het lastenboek omdat SOPREMA het volledige plaatje dient, waaronder ondersteuning op de werf en de opleiding van aannemers. Zij hebben op de site meegekeken omdat sommige details best ingewikkeld waren. Ook hebben ze assistentie verleend tijdens de werken. Een grote uitdaging was namelijk om de waterdichting mooi aan te brengen op de verticale vlakken, waaronder de opstanden, in combinatie met verschillende elementen zoals bestaande schrijnwerk, dorpels en gevelbekledingen. De hulp van SOPREMA daarbij werd zeer geapprecieerd”, zegt de zaakvoerder, Alain Durieux.


Voordelen van PMMA
“Het grote voordeel van het PMMA-systeem van SOPREMA is dat de diverse lagen en afwerkingen mooi op elkaar aansluiten”, voegt Hernalsteen nog toe. “Als we het vergelijken met polyurethaan of andere waterdichtingsproducten, dan heeft PMMA toch wel heel veel voordelen. Het is minder delicaat dan een PU-systeem. Bovendien kun je vrij gemakkelijk het ganse jaar door werken met PMMA. Ook in winterse omstandigheden is deze waterdichting toepasbaar, zolang het vochtgehalte in het beton beperkt blijft. Ideaal dus als je vaart wil maken.”

