Waterdichting en isolatie voor balkons en dakterrassen

Terrassen, balkons of galerijen zijn een mooie meerwaarde voor een appartement of woning. Ze bieden een fijn buitenplekje en dat vertaalt zich in een hogere verkoopprijs. Maar aan de andere kant kunnen ze ook een zorg zijn voor eigenaren, syndici en bewoners(verenigingen). Een terras, balkon of galerij heeft immers heel wat te lijden onder verschillende invloeden: de brandende zon, bijtende koude, chemische poetsmiddelen, zouten en intensief gebruik. Betonrot en andere ernstige vormen van slijtage komen ook veel voor. Daarom is het belangrijk om bij renovatie én nieuwbouw meteen in te zetten op een duurzame waterdichting. In dit artikel bespreken we de mogelijkheden voor geïsoleerde dakterrassen en niet-geïsoleerde balkons en galerijen.

Geïsoleerde dakterrassen: bitumen of vloeibare waterdichting

Een dakterras isoleren is in de meeste gevallen verplicht. Als je dat niet doet, kan er namelijk tot 25 procent energie verloren gaan via het plafond van de onderliggende ruimte – de vloer van het terras dus. Met isolatie verhinder je niet alleen koudebruggen, maar verhoog je ook het akoestisch comfort. Geen overbodige luxe in pakweg een appartementsgebouw!

Bitumineuze waterdichting voor dakterrassen

Om dakterrassen met bitumen waterdicht te maken, is een tweelaags bitumineus systeem een goede oplossing. Het materiaal heeft immers een zeer lange levensduur én een uitzonderlijke weerstand. Bovendien laat het zich goed combineren met PIR-isolatie. Start met de juiste primer.

Bedek de ondergrond met Aquadereprimer om een goede hechting met het membraan te verzekeren. Kies vervolgens voor een bitumineus dampscherm zoals Soprarock PB P3 TF, zodat er geen vocht in het isolatiemateriaal kan dringen. Daarna kan je harde PIR-isolatieplaten op het dampscherm leggen. Eurothane Silver-platen zijn aan beide kanten voorzien van een gasdicht aluminium meerlagencomplex en zijn dus zeker geschikt. De isolatie kan je eenvoudig verlijmen met Coltack Evolution 750. Breng de kant-en-klare lijm aan met een pistool: door de inwerking van het vocht in de lucht op de lijm zal het product snel schuimen, waardoor een sterke verkleving van de isolatieplaten ontstaat.

Dampdrukverdeling en tegelsysteem

Omdat PIR na verloop van tijd gassen vrijlaat, moet je bij dit soort isolatiemateriaal altijd dampdrukverdelend werken. Doe je dat niet, dan ontstaan er na verloop van tijd luchtbellen in de afdichting. Soprastick Venti FF is niet alleen een dampdrukverdelend, maar ook een zelfklevend membraan. Je hoeft dus geen brander te gebruiken en kan de waterdichting gewoon uitrollen. Daarna kan je de toplaag Sopralene Optima 4 AF C3 FR  vol op de onderlaag lassen.

Met het Alsan 770TX-systeem , een kunsthars op basis van PMMA, kan je detailleringen en opstanden waterdicht afwerken. Kies ten slotte voor een tegelsysteem zoals Sopradalla Ceramzodat de waterdichting gemakkelijk toegankelijk blijft voor onderhoudswerken. Bij terrasrenovaties is er soms te weinig ruimte voor een tegelsysteem, waarvoor je toch zo’n zes à negen centimeter hoogte moet rekenen. Gelukkig zijn er ook vloeibare waterdichtingssystemen.

Een vloeibaar systeem voor dakterrassen

Ook een vloeibaar geïsoleerd systeem biedt verschillende voordelen voor balkons, terrassen en galerijen. Zo heb je de keuze uit verschillende esthetische en praktische afwerkingslagen of kan je voor een afwerking met tegels op tegeldragers kiezen. Vloeibare waterdichting met PMMA heeft een korte droogtijd en zorgt voor een naadloos, onderhoudsvriendelijk oppervlak. Uiteraard voldoen onze vloeibare waterdichtingsmaterialen aan alle eisen op het gebied van veiligheid, brandreactie, chemische bestendigheid én mechanische belasting. We lijsten de verschillende systemen op.

Vloeibare waterdichting voor geïsoleerde dakterassen: met afwerkingslaag

Net zoals bij een bitumineus systeem is Aquadereprimer onontbeerlijk bij een vloeibare waterdichting voor dakterrassen. Daarna volgt eveneens het dampscherm Soparock PB P3 TF. Als isolatie opteren we hier voor Sopra XPS SL, XPS-isolatie met een grote druksterkte. Maar je kan ook voor PIR-isolatie kiezen. Bevestig vervolgens een drukverdeelplaat op de isolatielaag, zodat de belasting gelijkmatig verdeeld wordt over de ondergrond. Daarna kan je met het vloeibare Alsan-gamma aan de slag: start opnieuw met een primer op basis van PMMA, deze keer Alsan 170. Het product hardt snel uit, dus je kan meteen verder met de waterdichtingslaag. Daarvoor gebruik je Alsan 770 in twee lagen, met een ingebed vlies. Een slijtlaag zoals Alsan 870 RS zorgt voor de nodige bescherming van de waterdichting. Deze laag wordt afgewerkt in een RAL-kleur naar keuze en instrooien met verschillende ALSAN DECO CHIPS of een gekleurde kwartsmengeling ALSAN DECO MIX, voor een antislipeffect. Kies ten slotte voor ALSAN 970 FT als finishlaag.

Waterdichting voor dakterrassen: met tegels op tegeldragers

Wil je klant graag tegels op het terras? Ook met een vloeibaar systeem kan je verlijmde tegels aanbrengen. Op de vloeibare waterdichting breng je een extra laag ALSAN 770 met ingestrooide kwartskorrel aan en daarbovenop het tegelsysteem.

Waterdichting voor niet-geïsoleerde balkons en galerijen

Een hybride systeem: nieuwe dekvloer met vloeibare waterdichting

Als er een nieuwe dekvloer (‘chape’) wordt gelegd – bijvoorbeeld om een afwatering te voorzien – dan werk je het balkon af met een vloeibaar waterdichtingssysteem op basis van PMMAPMMA leent zich het best voor toepassingen buiten dankzij zijn grote applicatievenster. Deze kunsthars kan immers in koudere temperaturen verwerkt worden, is binnen het uur droog en regenbestendig. Zeker voor de Belgische weersomstandigheden is PMMA dus een handig materiaal. Bovendien kan je dankzij PMMA naadloos en vlamvrij werken en is de hars scheuroverbruggend.

Waterdichting met tegelsysteem

Balkons en galerijen zijn meestal niet geïsoleerd. Bij balkons wordt op termijn vaak waterinsijpeling en betonrot vastgesteld. Na ingrijpende betonherstellingen is het belangrijk om het beton opnieuw langdurig te beschermen. Installeer een tegelsysteem op tegeldragers boven op een hybride systeem van bitumineuze waterdichting, met vloeibare afwerking van de details. Die komen een beetje verder in dit artikel aan bod.

Een vloeibaar systeem: de standaard voor de renovatie van balkons en galerijen

Vloeibare waterdichting leent zich uitstekend voor de renovatie van balkons en galerijen, waar vaak slechts beperkte hoogte beschikbaar is voor het waterdichtingsmateriaal. Ofwel komt het vloeibare systeem rechtstreeks op het beton, ofwel wordt er eerst een nieuwe dekvloer gelegd, om de afwatering van het balkon te bevorderen. Daarop komt dan het vloeibare waterdichtingssysteem: alle lagen bestaan uit vloeibaar en naadloos PMMA, waarbij je een ruime keuze in afwerking heeft. Vaak wordt ook gekozen voor verlijmde tegels.

Vloeibare afwerkingslagen voor balkons en galerijen

Op het waterdichtingssysteem komt een gietvloer met een afwerkingslaag in een bepaalde RAL-kleur naar keuze. Deze gladde laag is beschikbaar in alle RAL-kleuren. Je kan ze wel instrooien met ALSAN DECO CHIPS, voor een mooiere afwerking. Kies voor een combinatie van twee- of drie kleurenchips, voor een esthetisch resultaat.

Antisliplagen voor dakterrassen en balkons

Bij hoge appartementsgebouwen in een vochtige regio – zoals aan de kust of dicht bij grote rivieren – is een antisliplaag een extra veilige afwerkingslaag voor het terras. Hier heb je de keuze tussen twee opties. De eerste optie is een instrooilaag met fijne korrel, afgevlakt met een gekleurde finishlaag. Dit is een eenvoudige manier om het terras met een antisliplaag af te werken. Let wel: dit is een ruwe afwerking die niet zo onderhoudsvriendelijk is – wat trouwens voor de meeste antisliplagen geldt.

De andere keuzemogelijkheid is een esthetische antislipafwerkingAlsan Deco Mix. Die bestaat uit zeer fijne gekleurde kwartszandkorrels met chips die een antisliplaag vormen. De finishlaag is transparant, zodat de chips en het gekleurde kwarts hun esthetische effect behouden.

Soprema helpt je je balkon of terras waterdicht te maken

Ben je op zoek naar de juiste materialen voor de renovatie van je dakterras, balkon of galerij? Neem dan gerust contact op met een van onze experts. Lees zeker ook eens onze blog over waterdichting voor residentiële parkeerdaken of over hoe je de levensduur van je balkon verlengt. Vergeet ten slotte niet om je in te schrijven op onze nieuwsbrief, waarmee we je vier keer per jaar op de hoogte houden van nieuws over thema’s die je zélf uitkiest.