
Architecten voorzien graag esthetische details in hun ontwerpen, van dakkoepels over opstanden tot dakrandprofielen. Zo’n details zijn vaak mooi, soms zelfs functioneel, maar tegelijkertijd vormen ze ook een uitdaging voor dakwerkers. Dakdetails waterdicht maken vergt immers de nodige vakkennis en aandacht. Niet zelden loopt het mis, met scheuren en insijpelend regenwater tot gevolg. Daarom gaan we in dit artikel dieper in op de correcte werkwijze om dakdetails duurzaam af te dichten. We besteden daarbij extra aandacht aan vlamvrije oplossingen – ideaal voor werven waar strengere normen gelden.
De pijnpunten van dakafwerking
Vaak moeten dakwerkers zelf op zoek naar een goede oplossing voor het afwerken van de dakdetails. Wanneer er later schade optreedt, houdt de rechtbank niet zelden de dakwerker verantwoordelijk voor de problemen. Maar de cruciale zone voor een goede waterdichting van dakdetails, is daar waar de werken van de ruwbouwaannemer en dakdekker samenkomen. Ook de architect speelt een niet te onderschatten rol in: het ontwerp moet ook de uitvoeringsdetails voor dakkoepels of andere dakdetails als prioritair beschouwen.
3 types waterdichting voor dakdetails
U kunt uw dakdetails afdichten met vloeibare waterdichting, met bitumen of met synthetische waterdichting. Maar voor welk type waterdichting u ook kiest, eerst zult u de kim – de plaats waar de dakopstand samenkomt met de ondergrond – correct waterdicht moeten maken. Daarna kunt u aan de afwerking beginnen. Voor de kimafdichting kunt u opteren voor SOPRALENE STICK, die u combineert met ELASTOCOL 503-lijm. Breng de primer aan op de onderconstructie van het dak en bevestig het zelfklevende membraan erop. Het membraan moet minimaal tien centimeter van de kim bedekken, met twaalf centimeter opstandhoogte. Uiteraard vraagt elk type dakdetail om een specifieke aanpak, maar deze algemene regel biedt een goede houvast voor de afwerking. SOPRALENE STICK is geschikt voor schouwen, spuwers, dorpels, aansluitingen met de spouwmuur, dakranden, de aansluiting met de gevelbekleding, koepels, aansluitingen met hellende daken.
Dakdetails afdichten met bitumen
Het verwerkingspunt van APP-bitumen ligt te hoog om om het materiaal als waterdichting voor dakdetails te gebruiken, maar SBS-bitumen is ideaal. Je hebt er wel een föhn voor nodig. Opgelet: in sommige situaties is ook het gebruik van een föhn niet toegelaten. Zorg dat u steeds op de hoogte bent van de geldende regels voor uw werf om onaangename verrassingen te vermijden. Daarnaast zijn zelfklevende bitumineuze membranen een uitstekend alternatief om het dak vlamvrij af te werken. Deze membranen houden geen enkel risico in op het vlak van brandgevaar en zijn gemakkelijk aan te brengen. Deze vlamvrije manier van werken is zeker voor projecten in de chemische industrie extra interessant. Als u op de eerste randstrook de primer ELASTOCOL 503 aanbrengt, verbetert u de zelfklevende eigenschappen van het membraan. Gebruik voor de eerste laag SOPRALENE STICK. De toplaag mag in principe gebrand worden. Als dat niet het geval is, dan kunt u de SBS-toplaag SOPRALENE OPTIMA met de föhn aanbrengen.
Dakdetails afdichten met vloeibare waterdichting
Als we het over vloeibare waterdichting voor dakdetails hebben, dan denken we natuurlijk in de eerste plaats aan het ALSAN-assortiment met ALSAN FLASHING JARDIN en ALSAN FLASHING QUADRO als meest gebruikte producten. De vloeibare waterdichting is heel gemakkelijk aan te brengen met een verfborstel of verfroller. Naast deze PU-kunstharsen kunt u kiezen voor een PMMA-hars. De werkwijze is dezelfde, op de laatste stap na:
- Zorg eerst voor een goede primerlaag.
- Breng vervolgens de met vlies gewapende kunsthars aan
- Bij producten op basis van PU kunt u kiezen voor een afwerkingslaag. Bij ALSAN FLASHING, ALSAN FLASHING JARDIN en ALSAN FLASHING QUADRO is dat niet nodig, omdat de producten UV-bestendig zijn en dus geen extra beschermlaag nodig hebben. U kunt er wel - uit estetische overwegingen - voor kiezen om een instrooilaag aan te brengen, met bijvoorbeeld leislag.
- Producten op basis van PMMA zijn eveneens UV-bestendig. Om vervuiling van het oppervlak te vermijden en/of om esthetische redenen, kunt een finishlaag aanbrengen met ALSAN 970F.
Vloeibare waterdichting is een van de meest gemakkelijke en veilige oplossingen. Bij dit type waterdichting hebt u geen vlam of hete lucht nodig en u verkrijgt een zeer degelijk en duurzaam eindresultaat.
Synthetische dakbedekking? Details afwerken met synthetische waterdichting
Ook synthetische waterdichting biedt tal van interessante mogelijkheden, omdat deze waterdichting nooit met open vuur geplaatst wordt. De naden worden altijd gelast met een föhn.


Als u kiest voor TPO, kiest u voor een materiaal met een goede chemische resistentie. De membranen hebben bovendien een lange levensduur en bevatten geen weekmakers. Het materiaal is bestand tegen extreme weersomstandigheden en UV-stralen, net zoals PVC. Beide materialen zijn bovendien geschikt voor toepassingen in de industrie en in de bouw. PVC is dan weer heel eenvoudig aan te brengen en een budgetvriendelijk en flexibel product. Bovendien hebben PVC-daken een betere brandweerstand dankzij de vlamdovende werking van het materiaal. Ten slotte kent PVC een hoge mate van verwerkbaarheid, waardoor het ook na lange tijd nog gemakkelijk te herstellen is. Ten slotte is metaalkleurige waterdichting zoals de COPPER & SILVER ART een uitstekende keuze voor opvallende details in de dakbedekking.
Op zoek naar inspiratie of informatie?
Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of advies over uw waterdichtingsprojecten. Kent u SOPRACITY trouwens al? In deze virtuele stad bieden we u inspiratie en advies over de aanpak van tal van grote en kleine projecten. Breng zeker eens een bezoekje!