Het belang van een kwaliteitsvolle dakprimer eindelijk uitgelegd

Primers SOPREMA

 

Bij het woord ‘primer’ denkt u waarschijnlijk meteen aan een verfprimer: een eerste grondlaag die zorgt voor een optimale hechting van de afwerkingslaag. Toch bestaan er naast verfprimers nog tal van andere soorten primers. Zo wordt een dak eerst ingestreken met een bitumineuze dakprimer, die ook wel hechtingsvernis of hechtprimer wordt genoemd. Pas daarna worden de uiteindelijke bitumineuze membranen erop aangebracht. In dit artikel leest u wat het nut is van zo’n primer én waaraan u een kwaliteitsvolle dakprimer herkent.

WAT DOET EEN DAKPRIMER?

Een dakprimer bereidt de ondergrond voor op de plaatsing van bitumineuze dakmembranen. Zo’n primer kunt u zien als een soort onmisbare schakel, die zorgt voor een optimale hechting van de dakbedekking. Op beton of steen blijft altijd wat resterend stof achter. Door het gebruik van een primer bent u toch zeker van een goede fixeerlaag.

WAT KENMERKT EEN GOEDE PRIMER?

Een kwalitatieve primer moet een goede dekking geven aan het oppervlak zodat de bitumineuze membranen zich hechten aan het dakoppervlak. Daarnaast is het cruciaal dat de gebruikte dakprimer specifiek geschikt is voor de dakbedekking die u verkiest. Voor zelfklevende toepassingen gebruikt u een andere soort primer dan gevlamlaste bitumineuze membranen.

ECOLOGIE STAAT VOOROP

SOPREMA tracht het gebruik van oplosmiddelen en Vluchtige Organische Stoffen (VOS) in zijn producten te verminderen of helemaal af te bouwen. De reden hiervoor is een combinatie van onze drang naar ontwikkeling van duurzame waterdichting – die meer dan twintig jaar geleden is ontstaan – en een sterk verlangen om de arbeidsvoorwaarden van de installateurs en de brandveiligheid te verbeteren. Wist u trouwens dat we bij SOPREMA al onze ecologische inspanningen bekronen met het speciaal daarvoor opgerichte Ecostruction-label Lees hier meer over onze impact op mens en milieu.

ONTDEK DE DAKPRIMERS VAN SOPREMA

In het gamma van SOPREMA vindt u tal van primers voor verschillende bitumineuze toepassingen. Om er enkele te noemen:

Dit is een koud verwerkbare primer zonder solventen. Deze primer is geschikt als hechtlaag om een goede hechting van gelaste bitumineuze membranen te verzekeren. De Aquadere-primer heeft bovendien het Ecostruction-label. Zonder solventen, voor weinig impact op de natuurlijke omgeving.

Dit is een gebruiksklare, koud verwerkbare hechtprimer op basis van synthetisch rubber, harsen en oplosmiddelen voor zelfklevende membranen. Het wordt toegepast als hechtlaag van zelfklevende bitumineuze dakbanen en is geschikt op ondergronden zoals bitumineuze membranen, beton, hout, metaal en oplosmiddelbestendige kunststof profielen.

Deze koud verwerkbare primer bestaat uit bitumen en vluchtige solventen voor zelfklevende membranen, elastomeerbitumen, vluchtige solventen en harsen. Deze primer wordt gebruikt als hechtlaag voor ondergronden zoals beton, hout en metaal om een goede hechting van zelfklevende bitumineuze producten te verzekeren.

Ook deze primer is koud verwerkbaar. Elastocol 500 is op basis van elastomeerbitumen en vluchtige solventen en wordt gebruikt als hechtlaag voor ondergronden zoals beton, hout en metaal om een goede hechting van bitumineuze producten op basis van elastomeerbitumen te verzekeren.

Wilt u graag meer informatie over onze verschillende dakprimers? Ontdek alle technische details in onze productfolder ‘Primers, lijmen en andere vloeibare producten’.