Zo kiest u de juiste primer voor bitumineuze platte daken

primer bitumineuze daken

 

De bitumineuze onderlaag mag nog van de beste kwaliteit zijn, zonder de juiste primer is de kans groot dat het membraan na verloop van tijd begint te los te komen. Een kwalitatieve primer is dan ook niet onbelangrijk om de ondergrond van het platte dak optimaal voor te bereiden. Bij SOPREMA hebben we een ruim aanbod aan primers die geschikt zijn voor allerlei toepassingen. Maar hoe maakt u nu een keuze tussen al deze producten? In dit artikel leggen we u uit hoe u de knoop doorhakt.

Wat is het nut van een primer?

Of u de bitumineuze membranen nu verlijmt of vlamlast, het aanbrengen van een primer is een belangrijke stap in de dakopbouw, die nooit mag worden overgeslagen. Een primer zorgt immers voor een goede hechting tussen de ondergrond en de onderlaag. Meestal bevindt er zich een aanzienlijke hoeveelheid stof op de draagconstructie van het dak – voornamelijk bij betonnen ondergronden. Het is cruciaal om het stof eerst zoveel mogelijk weg te borstelen en het dan te fixeren met de juiste primer. Doet u dat niet, dan is de kans groot dat het stof de onderlaag doet afschilferen met alle gevolgen van dien. De toplagen zullen op hun beurt lossen en het dak is niet langer waterdicht. Het spreekt voor zich dat een primer weinig nut heeft bij losliggende of mechanisch bevestigde constructies, maar in alle andere gevallen is het een onontbeerlijk product.

Vier types primers voor bitumineuze daken

We onderscheiden vier soorten primers, elk met hun bijzondere eigenschappen:

1.     Solventgedragen primers:

Solventgedragen primers zijn geschikt voor uiteenlopende toepassingen. Deze producten zijn licht vloeibaar en hebben een groot voordeel: ze drogen uiterst snel, aangezien solventen vlug verdampen. De droogtijd bedraagt meestal slechts een half uur tot drie kwartier. Daarna kunt u meteen verder aan de slag.

Aan de andere kant hebben deze primers ook een niet onbelangrijk nadeel. Solventen zijn namelijk erg brandgevaarlijk. Dat houdt risico’s in bij de stockage en het transport. Daarom moeten solventen altijd vervoerd worden volgens regels van het ADR (Accord relatif au transport international de marchandises Dangereuses par Route), het pan-Europese verdrag voor het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de weg. Ook wanneer u membranen vlamlast, is voorzichtigheid altijd geboden. Als u de droogtijd niet respecteert of de brander te dicht bij de emmer met primer laat komen, ontstaat er een steekvlam.

U heeft de keuze uit:

  • SOPRADERE QUICK: zoals de naam al zegt, heeft deze primer een zéér snelle droogtijd.
  • ELASTOCOL 500: werkt u met SBS-bitumen en wenst u een nóg betere hechting met de ondergrond? Dan is deze primer een uitstekende keuze.

2.    Watergedragen primers:

In tegenstelling tot de solventgedragen primers, hebben de watergedragen varianten een variabele droogtijd die sterk afhankelijk is van de weersomstandigheden. Zo zal de droogtijd bij mooi weer gelijkwaardig zijn aan die van de solventgedragen primers, maar bij vochtig of mistig weer duurt het langer om het product te laten drogen.

Anderzijds hebben deze primers ook een belangrijk pluspunt, dat hen erg populair maakt: ze zijn absoluut niet brandgevaarlijk. AQUADERE, een hechtprimer op basis van bitumen in waterfase, is de perfecte keuze voor wie graag extra brandveilig te werk gaat.

3.    Primers voor zelfklevende toepassingen:

Zelfklevende bitumen vraagt om een speciaal soort primer. Dit type primers versterkt de kleefkracht van de zelfklevende membranen en verzekert een goede hechting met de ondergrond. Gebruik ELASTOCOL 600, een solventgedragen primer, specifiek voor zelfklevende membranen of kies voor ELASTOCOL 503.

4.    Primers voor civiele bouwwerken

Ook civiele projecten, zoals bruggen of wegdekken, vragen om een specifiek type primer. Voor burgerlijke projecten zijn dit de meest geschikte primers:

  • AQUADERE TP:
  • ELASTOCOL 500 TP:

Primers aanbrengen

Alle primers van SOPREMA kunnen eenvoudig en snel worden uitgesmeerd met een verfrol op een droge, stof- en vetvrije ondergrond. Voor grotere projecten kunt u gerust een spuitmachine gebruiken. In dat geval moet u enkel opletten dat de zwarte kleur van de primer geen vlekken maakt op de omliggende materialen.

Bent u op zoek naar een geschikte primer voor een bepaald project of heeft u nog vragen over dit onderwerp? Contacteer dan zeker onze productspecialisten. Zij staan u graag vrijblijvend te woord.