Waterdichting van SOPREMA: kwaliteit ontmoet innovatie

Wat in 1908 begon met de uitvinding van ‘de Mammouth’, een juteweefsel gedompeld in warme bitumen, groeide al snel uit tot een uitgebreid aanbod in dakbedekking. Intussen is SOPREMA Belgisch marktleider in waterdichting.

We stellen u graag ons veelzijdig waterdichtingsgamma voor, van bitumineuze tot kunststoffen membranen en vloeibare waterdichting.

waterdichting Soprema

Bitumineuze waterdichting

Bitumen, in de volksmond meestal roofing genoemd, is nog steeds de kernactiviteit van SOPREMA. Na jarenlang onderzoek en ontwikkeling groeide ons aanbod bitumineuze membranen aanzienlijk. Vandaag bieden we verschillende gemodificeerde toplagen, onderlagen, tussenlagen, dampschermen, beschermingslagen en bijbehorende primers en accessoires aan die hun weg vinden naar diverse toepassingen. Bitumen wordt dan ook niet langer uitsluitend als dakbedekking voor platte daken gebruikt, maar is eveneens aangewezen als waterdichting van brugdekken, parkings en parkeerdaken, funderingsmuren, geïsoleerde balkons, terrassen en galerijen.

Momenteel beschikt SOPREMA Belux over twee eigen productiesites voor bitumen. Onze bitumineuze waterdichting wordt van a tot z vervaardigd in Grobbendonk of Schoten en is dus een 100% Belgisch product. SOPREMA is dan ook trots lid van het vroegere Bitubel, Probitumen, de vereniging van Belgische fabrikanten van bitumen dakbanen.

 

WIST JE DAT ER JAARLIJKS ZO’N ANDERHALF MILJOEN ROLLEN BITUMEN DAKBEDEKKING BIJ ONS VAN DE BAND ROLLEN?
ALS JE AL ONZE GEPRODUCEERDE ROOFING ACHTER ELKAAR LEGT, GERAAK JE TOT IN NEW YORK EN TERUG!

Bitumineuze waterdichting SOPREMA

De duurzame eigenschappen van bitumen of roofing

Bitumen wordt al decennialang gebruikt als kwalitatief dakbedekkingsmateriaal. Ondanks de ontwikkeling van tal van andere materialen blijft roofing ontzettend populair, en dat is niet verwonderlijk. Bitumineuze dakbanen zijn een geschikte waterdichtingsoplossing voor tal van toepassingen: van platte daken tot gekleurde daken, dakterrassen, parkeerdaken, gebruiksdaken en zelfs groendaken. Zijn specifieke eigenschappen maken van roofing een écht kwaliteitsproduct.

 • Zeer lange levensduur: bitumen heeft een bewezen levensduur van minstens 40 jaar en is dus een zeer duurzame keuze. Bovendien zijn de dakbanen recycleerbaar en hoeft u het dak niet volledig te slopen wanneer u het bitumen wenst te vernieuwen. De nieuwe laag roofing kan gewoon op de bestaande worden geplaatst.
 • Uitzonderlijke weerstand: dankzij de hoge mechanische weerstand ondervindt het product geen hinder van schokken en andere invloeden van buitenaf.
 • Brandveilig volgens BROOF(t1): uiteraard speelt veiligheid een grote rol wanneer u bouwmaterialen kiest. Bitumen geeft u een veilig en gerust gevoel.
 • Soepel bij temperaturen tot -30°C: bitumen laat zich gemakkelijk plaatsen bij vriestemperaturen.
 • Bestand tegen de tand des tijds: het product blijft soepel, ook na veroudering.
 • Sterke kleefkracht: bitumen verkleeft zeer sterk met de ondergrond en is dus een ideaal product om een dak te overlagen.
 • pH-neutraal: de bitumineuze membranen bevatten geen giftige stoffen en zijn volledig pH-neutraal. Daardoor is het materiaal zeer geschikt voor regenwaterrecuperatie met retentiedaken.
 • Ideaal bij renovaties van daken: aangezien u een bestaand bitumineus dak kunt overlagen met nieuwe bitumen, is het materiaal zeer geschikt voor renovaties. De dakbanen met thermstrepen zijn een hoogwaardige toplaag en verspreiden de dampdruk gelijkmatig over het dak. Daardoor krijgen blaasvorming en lekkages later geen schijn van kans.

De verschillende soorten roofing

SOPREMA biedt een uitgebreid gamma aan van bitumineuze gemodificeerde toplagen, onderlagen, tussenlagen, beschermingslagen, dampschermen en toebehoren. Alle materialen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en afwerkingen.

SBS-dakbedekking

Styreenbutadieenstyreen
of kortweg SBS wordt gemaakt uit elastomeerbitumen en is zeer geschikt als toplaag of onderlaag in een één- of meerlaagse dakafdichting.
In ons assortiment vindt u eveneens dampschermen in dit materiaal.
SBS kan worden aangebracht op verschillende types ondergrond (bijvoorbeeld steeldeck of hout), heeft een grote kleefkracht en blijft zeer flexibel.

 

APP-roofing

Atactisch polypropyleen of APP wordt vervaardigd op basis van plastomeerbitumen en toegepast als top- of onderlaag in een één- of meerlaagse dakafdichting.
Het materiaal biedt een uitstekende weerstand tegen uv-stralen en extreme temperaturen.

PB-membranen

Polymeerbitumen wordt voornamelijk gebruikt als onderlaag of dampscherm en biedt de perfecte basis voor de verdere opbouw van het dak.

Toebehoren voor bitumineuze dakbedekking

Bij SOPREMA vindt u eveneens alle materialen voor de afwerking van dakdetails en dakrandafwerking. Daarnaast bieden wij u allerlei producten om roofing te herstellen (bijvoorbeeld dakrandprofielen, lijmen, afdichtingsband en dakprimers).

Roofing plaatsen

Bitumen laat zich op verschillende manieren plaatsen. De plaatsingsmethode hangt vooral af van uw voorkeur, maar kan ook afhankelijk zijn van het project. Zo bent u in bepaalde gevallen verplicht om vlamvrij te werken. Ook dan heeft SOPREMA de juiste bitumineuze waterdichtingsoplossing.

 • Losliggende systemen
  Bitumineuze membranen worden vaak als onderlaag los op de ondergrond geplaatst. Vervolgens wordt de toplaag gevlamlast en komt er een laag grind of tegels op tegeldragers op het oppervlak als ballast te liggen. Bij SOPREMA vindt u verschillende soorten tegeldragers, waaronder verstelbare modellen.
 • Roofing branden
  Roofing branden of vlamlassen blijft nog steeds de meest gebruikte methode om bitumen te plaatsen.
 • Roofing mechanisch bevestigen
  U kunt er ook voor kiezen om de roofing mechanisch te bevestigen met schroeven. Dit is zeker aan te raden bij circulair bouwen.
 • Bitumineuze dakbedekking lijmen
  SOPREMA biedt koudlijm aan om bitumen te verkleven.
 • Zelfklevende roofing
  Zelfklevende roofing is zeer veilig en gebruiksvriendelijk. U hoeft geen warmte of lijm te gebruiken en geniet een uiterst snelle plaatsing.

Een waardevol alternatief voor EPDM

Bitumen is nog steeds favoriet in de bouwsector en dat hoeft niet te verwonderen. Bitumineuze waterdichting verschilt duidelijk van EPDM. We zetten de verschillen tussen beide materialen op een rijtje. Zo weet u waar u aan toe bent wanneer u roofing of EPDM koopt.

 • Bitumen heeft een grotere treksterkte.
 • In tegenstelling tot EPDM kan bitumen tweelaags geplaatst worden.
 • Roofing is erg eenvoudig te herstellen.
 • Bitumen is makkelijker te plaatsen. U heeft geen (dure) materialen als reinigers of tape nodig zoals wanneer u EPDM plaatst.
 • Bitumen heeft een hogere mechanische weerstand dan EPDM.
 • Onze bitumineuze membranen zijn verkrijgbaar in een wortelwerende uitvoering, ideaal voor daktuinen en groendaken.
 • Een bitumineus dak gaat tot 40 jaar mee en kan nadien eenvoudig overlaagd worden.
 • EPDM heeft een kortere levensduur en moet volledig worden afgebroken.
 • Bitumen krimpt minder dan EPDM.
 • Bitumen biedt een grotere ponsweerstand.
 • Roofing sluit beter aan op een bitumineus dampscherm.

Kunststof waterdichting

In het uitgebreide assortiment waterdichting van SOPREMA vindt u verschillende merken, waaronder FLAG by SOPREMA. Deze kunststofmembranen van hoogwaardige kwaliteit zijn niet alleen een performante dakbedekkingsmaterialen, maar zijn ook geliefd voor het afdichten van zwembaden (FLAGPOOL), tunnels, hydraulische projecten en andere specifieke civiele toepassingen.

WIST JE DAT ER BIJ SOPREMA ELKE DAG MINSTENS TIEN VRACHTWAGENS VOL GRONDSTOFFEN ARRIVEREN, DIE WE VERVOLGENS VERWERKEN TOT DAKBEDEKKING?

De verschillende soorten kunststof membranen

 

TPO-dakbedekking

Thermoplastische polyolefine heeft een oppervlaktemassa die 25% lichter is dan die van PVC. Daarnaast heeft het materiaal een hoge weerstand en veroudert het niet door uv-stralen en andere omgevingsinvloeden. TPO is zeer goed te lassen met andere membranen en blijft soepel bij lage temperaturen.

Het ecologische membraan voldoet aan veertien kwaliteits- , veiligheids- , gezondheids-  en milieuvereisten (KVGM-vereisten) en is compatibel met de meeste thermische isolatiematerialen, inclusief XPS. De hoge ponsweerstand (zowel statisch als dynamisch) en verhoogde mechanische weerstand maken het product uiterst geschikt voor groendaken of dakterrassen. TPO-dakbedekking is ten slotte ook nog wortelbestendig én bestand tegen aantasting door micro-organismen.

 

Ga naar ons TPO-assortiment

 

PVC-dakbedekking

Polyvinylchloride of PVC biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en is bovendien 100% recycleerbaar. Het materiaal is verkrijgbaar in bijna elke RAL-kleur.

 

Ga naar ons PVC-assortiment

 

COPPER & SILVER ART

Deze membranen met een unieke, metalen look worden geproduceerd volgens een gepatenteerde techniek. Met COPPER en SILVER ART geniet u de voordelen van synthetische dakbedekking in combinatie met het uiterlijk van koper of zink. Deze waterdichting is niet alleen esthetisch, maar draagt ook bij aan een actieve verbetering van de waterdichtheid. Bovendien zijn deze dakbedekkingsmaterialen geschikt voor alle dakvormen, in het bijzonder voor hellende en gebogen vlakken.

 

Laat je inspireren door ons COPPER & SILVER ART-assortiment

 

Toebehoren voor kunststof dakbedekking

Als onestopshop levert SOPREMA u niet alleen waterdichtingsmembranen, maar ook de nodige accessoires en onderdelen zoals dakprimers, scheidingslagen, dampschermen, kimfixatie, dakrandprofielen en zelfs gereedschap voor plaatsing.

 

Bekijk alle toebehoren voor kunststof waterdichting

 

FLAGPOOL

Binnen het FLAG-gamma vindt u ook zwembadbekleding van PVC, onder de naam FLAGPOOL. Deze soepele en flexibele membranen nemen alle oppervlakten en vormen van zwembaden moeiteloos aan. Het esthetische materiaal is verkrijgbaar in verschillende RAL-kleuren, motieven en zelfs in 3D-effecten met de look van een echt betegeld zwembad. Ontdek bijvoorbeeld het gloednieuwe Armonia 3D-gamma. Dankzij de snelle en eenvoudige installatie van het materiaal bespaart u tot wel 50% op plaatsingskosten.

 

Verken ons FLAGPOOL assortiment

TPO en PVC plaatsen

tpo en pvc laatsen soprema

 • TPO en PVC lassen met hete lucht

Met een Leister-heteluchtapparaat (420 à 550°C) maakt u de binnenkant van de overlap tussen membranen week, waardoor ze verkleven. Vervolgens hoeft u enkel nog de lasnaden aan te drukken met een aandrukrolletje en nadien te testen met lastester.

 

 • TPO en PVC mechanische bevestiging

Deze vlamvrije en veilige methode leent zich uitstekend om TPO en PVC te plaatsen. Bij deze methode wordt er meestal gebruik gemaakt van schroeven om de membranen vast te maken.

 

 • Losliggende systemen

Ook een losliggende plaatsing van PVC of TPO met ballast is mogelijk.

 

 • TPO en PVC lijmen

Ten slotte kunt u beide materiaal lijmen op de ondergrond met behulp van koudlijm.

Vloeibare waterdichting

In ons assortiment waterdichting vindt u vloeibare waterdichting onder de naam ALSAN. Deze kunstharsen zijn zeer geschikt voor het afdichten van parkeervoorzieningen, balkons, galerijen, daken en dakdetails, civiele werken, wegenbouw en monumentale bouwwerken.

WIST JE DAT WE DAGELIJKS ONGEVEER 50.000 M2 DAKBEDEKKING PRODUCEREN IN ONZE FABRIEK IN GROBBENDONK?

De verschillende soorten vloeibare waterdichting

PMMA

Polymethylmethacrylaat-hars bestaat uit twee componenten en heeft een snelle droogtijd. Het kunsthars is uv-bestendig en heeft een ETA-keuring. Daarnaast is deze vloeibare waterdichting kleur- en drukvast én verwerkbaar bij lage temperaturen. U hoeft slecht een minimaal aantal werkgangen te doorlopen om een duurzame bescherming te verkrijgen.

PU

Polyurethaan bestaat slechts uit één component en is zeer eenvoudig te verwerken. U hoeft immers geen producten te mengen. Ook deze hars heeft een ETA-keuring, maar moet verwerkt worden bij een minimale temperatuur van 5°C. Het product is bovendien dampopen en elastisch.

Afwerking: slijtlagen, instrooimateriaal, finishlagen

Bij SOPREMA vindt u verschillende afwerkingsbenodigdheden voor vloeibare waterdichting op maat van uw project. Kiest u voor antislip, een gladde coating of tegels? Of wat dacht u van decoratieve instrooimaterialen? Deze afwerkingen zijn verkrijgbaar in bijna alle RAL-kleuren.

SOPREMA-waterdichting: een brede waaier aan toepassingen

De waterdichtingsoplossingen van SOPREMA worden niet alleen gebruikt als dakbedekkingsmaterialen, maar zijn ook geliefd voor andere toepassingen. Of het nu gaat om een nieuwbouw- of renovatieproject, onze specialisten maken u graag wegwijs in ons gamma en adviseren u bij de keuze van het juiste materiaal.

Hieronder vindt u een overzicht van de mogelijke toepassingen van SOPREMA-waterdichting:

waterdichting toepassingen soprema

Onze dakbedekkingssystemen: het perfecte huwelijk tussen waterdichting en isolatie

De volledige dakopbouw bestaat uiteraard uit meer dan waterdichting alleen. Daarom bieden we bij SOPREMA graag totaaloplossingen in de vorm van systemen aan. Deze systemen bestaan uit de perfecte combinatie van een waterdichtingsmembraan, een isolatiemateriaal en toebehoren, aangepast aan uw wensen en aan elk specifiek project.

Bent u op zoek naar geschikte dakbedekking?

Neem dan een kijkje in onze keuzegidsen of bezoek ons nieuwste online platform Sopracity.

Meer weten over waterdichting?

Wilt u meer informatie over waterdichting? Of zou u graag een bestelling plaatsen? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

Bij SOPREMA beperken we ons niet tot de productie en verkoop van dakbedekkingsmaterialen. U kunt ook bij ons terecht voor volgende uitgebreide services en diensten:

Bestekservice

Persoonlijke hulp en begeleiding bij het opmaken van lastenboeken.

Inspectie en vrijblijvend advies

Bij renovatie- en restauratieprojecten.

Begeleiding bij elk project

Steeds een persoonlijke en professionele benadering. Prijs voor roofing en andere soorten dakbedekking per m2 en dakbedekking per rol.

Uitgebreide theorie- en praktijkopleiding

Zowel technisch, theoretisch als uitvoerend op de bouwplaats of in ons modern opleidingscentrum CLUB EXPERT.

Neem contact met ons op als u vragen of opmerkingen heeft of als u een bestelling wilt plaatsen.

Neem ook een kijkje in Sopracity, de virtuele 3D-stad van SOPREMA. Deze gebruiksvriendelijke tool inspireert en help u om in enkele muisklikken de juiste materialen te vinden voor uw bouwprojecten.

Er zijn verschillende soorten dakbedekking op de markt, maar bitumineuze membranen, in de volksmond ook wel roofing genoemd, blijven het meest gebruikt. Ze danken hun populariteit aan hun duurzaamheid en hun bewezen levensduur van minstens veertig jaar. De mogelijkheden van bitumen zijn haast eindeloos: zelfs de meest bijzondere dakvormen kunnen er probleemloos mee gedicht worden. Branden blijft nog steeds de meest gebruikte methode om roofing aan te brengen op daken, maar tegenwoordig kunt u ook voor zelfklevende dakbanen kiezen. Hoe dan ook vereist het de nodige kennis en kunde om met bitumen te werken. Een correcte plaatsing zonder blaasvorming is vakwerk.

Bitumen dakbanen zijn niet voor niets het meest gebruikte dakbedekkingsmateriaal. Met hun bewezen levensduur van minstens veertig jaar zijn ze een uiterst duurzame keuze. Zijn de dakbanen toch aan vervanging toe, dan kunnen de membranen eenvoudig overlaagd of gerecycleerd worden. Bitumen bevat vaak polymeren en een versterkende wapening. Daardoor heeft het materiaal een bijzonder hoge mechanische weerstand en is het goed bestand tegen schokken en andere belasting. Bovendien is dit dakbedekkingsmateriaal enorm veelzijdig. Van platte daken tot brugdekken, groendaken en zelfs funderingsmuren: de toepassingen zijn haast eindeloos. Tel daarbij nog eens de interessante prijs-kwaliteitverhouding en u begrijpt vast en zeker waarom bitumen zo geliefd is.

De SBS-membranen SOPRALENE OPTIMA zijn een ideale keuze voor de waterdichting van een plat dak. Deze bitumineuze dakbanen hebben namelijk een bijzonder lange levensduur. Dankzij onder meer hun polyester-composietwapening en unieke bitumencompound gaan ze tientallen jaren mee – premiummembranen zelfs tot zeker veertig jaar. Nog een voordeel van SOPRALENE OPTIMA? Het product is samengesteld uit elastomeerbitumen met brandvertragende additieven die de veiligheid verhogen.