
Klimaatopwarming, watertekorten, overstromingen en torenhoge energieprijzen: er zijn tal van redenen om energiezuiniger te gaan leven. Een goede manier om energie te besparen, is dakisolatie. Daarom werden ook de Vlaamse isolatienormen van 2020 en 2021 en de isolatiepremie in het leven geroepen. Maar toekomstgericht isoleren houdt meer in dan louter voldoen aan die normen. We overlopen de mogelijkheden.
Toekomstgericht isoleren: isolatienorm 2020 en 2021
De isolatienorm van 2020 schreef voor dat woningen in het Vlaamse Gewest die voor 1 januari 2006 werden aangesloten op het elektriciteitsnet, moesten voldoen aan de dakisolatienorm. Die minimale dakisolatienorm werd toen op een R-waarde van 0.75m2 K/W (vierkante meter kelvin per watt) gelegd. Nieuwbouwwoningen voldoen al aan deze norm wanneer ze in orde zijn met de Vlaamse EPB-eisen.
Sinds 1 januari 2021 kwamen er nog enkele wijzigingen bij. De aanwezigheid van (on)voldoende dakisolatie wordt beoordeeld op het niveau van de woning en niet op het niveau van het gebouw. Dat heeft vooral een impact op appartementen en studio’s: als de energiescore van de woning voldoet, krijgt die woning in kwestie geen slechte quotering. Lees hier de uitgebreide informatie over de isolatienormen van de Vlaamse overheid.
Verschillende materialen om je dak (milieuvriendelijk) te isoleren
Het dak isoleren heeft een grote impact op het energieverbruik. De warmte wordt dan beter bewaard, en dat scheelt heel wat op de energiefactuur. We overlopen de verschillende materialen voor dakisolatie.
Isoleren met houtvezelisolatie
PAVATEX, gemaakt van houtvezels uit resten van zagerijen, is het ideale isolatiemateriaal als je milieubewust wil isoleren. De vezels worden verwerkt aan de hand van een hypermodern productieproces, dat voornamelijk hernieuwbare energiebronnen gebruikt. De PAVATEX-isolatiematerialen zijn uiterst geschikt voor circulaire bouwprojecten: op het einde van hun levenscyclus kunnen ze gewoon opnieuw worden verwerkt in plaats van weggegooid.
XPS-isolatie: 100% recycleerbaar
Een andere milieuvriendelijke mogelijkheid is isoleren met xps. Wist je dat we onze xps-platen zelf produceren op onze site in Tongeren? We recycleren er gebruikt EPS-materiaal voor, bijvoorbeeld piepschuim van verpakkingsmaterialen. Van dat piepschuim maken we kwalitatief xps-isolatiemateriaal dat, op voorwaarde dat het mechanisch bevestigd wordt, achteraf ook weer volledig gerecycleerd kan worden.
Isoleren met PIR of PUR
PIR- en PUR-isolatiemateriaal heeft als sterke troef dat het een hoge isolatiewaarde heeft en een hoog isolatierendement. En ook met ons synthetische isolatiemateriaal dragen we ons steentje bij aan het milieu: met ons recyclageproces SOPRALOOP maken we van oude PET-verpakkingen kwalitatief PUR-isolatieschuim.
Ben je op zoek naar meer informatie over PAVATEX of onze andere isolatiematerialen? Aarzel dan niet om ons te contacteren.
De verschillende waarden van isolatiemateriaal
Voor je je isolatiemateriaal aankoopt, check je natuurlijk alle technische informatie (bijvoorbeeld technische fiches, DOP en ATG) die voorhanden is. Die vermeldt enkele belangrijke isolatiewaarden, die we hieronder toelichten.