Isolatie voor gevels, binnenwanden en muren: een overzicht

isolatie gevel en muur

 

In Vlaanderen moeten nieuwbouwwoningen, maar ook oudere gebouwen die grondig gerenoveerd worden, voldoen aan strenge energienormen. Deze richtlijnen, beter bekend als de EPB-eisen (Energieprestaties en Binnenklimaat), leggen onder andere strikte minimumnormen voor isolatie op. Het dak staat daarbij centraal, maar eigenlijk speelt de hele isolatieschil een belangrijke rol in de verbetering van het E-peil van een woning. Daarom moet u ook de nodige aandacht schenken aan de isolatie van de gevel en de binnenwanden. Alleen zo maakt u komaf met koudebruggen, zodat energiekosten verminderen en het wooncomfort flink stijgt. Bij SOPREMA bieden we een ruim aanbod van isolatiematerialen die geschikt zijn om verschillende soorten gevels, muren en wanden te isoleren: van XPS tot PIR en PUR of natuurlijke houtvezelmaterialen. In dit artikel stellen we ze graag per toepassing aan u voor.

Spouwmuren isoleren

Een spouw, de ruimte tussen de binnenmuur en het buitenspouwblad, is een zwakke schakel in de isolatieschil. Tocht en koude hebben er immers vrij spel. Gelukkig kunt u dit onderdeel van de woning eenvoudig isoleren met gebruiksvriendelijke platen die u tussen het buiten- en binnenblad van het gebouw schuift. U heeft daarbij de keuze tussen twee kwalitatieve isolatiematerialen.

1.     Met XPS

XPS kenmerkt zich door zijn vochtbestendigheid. Geen wonder dat we het materiaal sterk aanbevelen om spouwmuren te isoleren. Het materiaal verliest zijn isolatiewaarde namelijk niet wanneer het in contact komt met vocht. Daarnaast is dit een ecologische keuze, aangezien het 100% recycleerbaar is. XPS PM laat zich makkelijk versnijden, waarna u de platen tussen de buitenmuur en de gevel kunt bevestigen. Met de zelfklevende afdichtingsband EFIBUNDE BUTYLE kunt u de naden luchtdicht afwerken.

2.     Met PIR/PUR

Ook PIR en PUR-isolatie is geschikt om een spouwmuur te isoleren. De SOPRATHERM ALU-platen bestaan uit PUR-hardschuim en hebben een een gasdichte, meerlaagse aluminium bekleding met een lage emissiviteit. Dankzij het handige tand- en groefsysteem plaatst u ze moeiteloos tussen de gevel en de binnenmuur. Voor het wind-, water- en luchtdicht afsluiten van de naden, gebruikt u eveneens EFIBANDE BUTYLE.

Isolatie voor binnenmuren

Buitenmuur- en spouwmuurisolatie blijft het meest doeltreffend om warmteverlies in de woning tegen te gaan. Wanneer dat echter geen mogelijkheid is, kunt u nog steeds de binnenmuren aanpakken om alsnog een gunstig E-peil te verkrijgen. Ook voor binnenmuurisolatie bieden we meerdere materiaalopties aan.

1.     Met PIR/PUR

Het grote voordeel van PIR en PUR? Beide materialen hebben een zeer lage lambda-waarde, zelfs bij geringe dikte. En dat is natuurlijk mooi meegenomen wanneer u muren langs de binnenzijde isoleert. U wilt de binnenruimte namelijk niet te sterk verkleinen. Plaats de SOPRATHERM ALU-platen, luchtdicht bevestigd met EFIBANDE BUTYLE, tegen de binnenmuur Bedek de isolatie daarna nog met SOPRAVAP VISO, een doorschijnend, dampremmend scherm. Zo vermijdt u dat het vocht dat binnenin de woning wordt geproduceerd in het isolatiemateriaal kruipt en schimmels veroorzaakt.

2.     PIR/PUR met een gipsafwerking

In het aanbod van SOPREMA vindt u ook PUR-isolatie die aan één zijde is voorzien van een gipsplaat met afgeschuinde randen. Met SIS REVE SI slaat u in één klap een werkgang over: bezetten hoeft niet meer. De platen zijn meteen beschilder- of behangbaar.

3.     Met natuurlijke houtvezelisolatie

Wilt u de ecologische impact van uw bouw- of verbouwingswerken verkleinen, dan is natuurlijke houtvezelisolatie een milieuvriendelijk alternatief om binnenmuren te isoleren. Het ecologische materiaal wordt vervaardigd uit resten van houtzagerijen en is dus niet afkomstig uit bewuste kap. De platen hebben uitstekende thermische eigenschappen en zorgen voor een aangenaam binnenklimaat. Gebruik ISOLAIR of PEVADENTRO LIGHT-platen om de binnenzijde van uw binnenmuren te isoleren.

Naast thermisch isolerend is houtvezel ook akoestisch werkzaam. Om storende buiten- of binnengeluiden te weren, kunt u PAVAFERM als afwerking tegen de thermische isolatie plaatsen.

Isolatiematerialen voor gevels

Ook de gevel is verantwoordelijk voor energieverlies wanneer hij niet geïsoleerd wordt. Of u nu voor een bepleisterde gevel kiest of voor één die is afgewerkt met bekleding, bij SOPREMA vindt u het geschikte isolatiemateriaal. Hieronder lichten we de verschillende mogelijkheden kort toe.

1.     Een bepleisterde gevel

Voor gevels bestaande uit CLT (Cross Laminated Timber) raden we PAVAFERM-platen langs de binnenzijde aan en PAVAWALL GF, Bloc of Smart -platen aan de buitenzijde van de constructie. Bij een gemetselde gevel kunt u PAVAWALL -GF , –BLOC of -SMART tegen de buitenmuur gebruiken. Dit harde houtvezelmateriaal PAVAWALL-GF heeft een handig tand- en groefsysteem en laat zich meteen bepleisteren.

Heeft u te maken met een houtskeletbouw, dan zijn de PAVAFERM-platen wat u zoekt. Op de latten kunt u dan de stabilisatieplaat PAVAPLAN plaatsen. Tussen de latten komt PAVAFLEX PLUS als isolatie tussen de kepers. Ten slotte kunt u de buitenzijde isoleren met PAVAWALL GF, zodat u eenvoudig kunt bepleisteren.

2.     Een gevel met gevelbekleding

Wanneer u voor gevelbekleding kiest, kunt u op een gemetselde buitenmuur PUR-platen zoals EFIGREEN ITE bevestigen en afdichten met EFIBANDE BUTYLE. op de isolatie komt het lattenwerk en voor de gevelafwerking kunt u opteren voor een regenscherm zoals STRATEC III.

Contacteer onze isolatie- experts

Heeft u nog vragen over deze verschillende isolatiesystemen? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Onze isolatie-experts gaan samen met u op zoek naar producten die passen bij uw project.

Wilt u de verschillende opbouwen die we in dit artikel bespreken, visueel voorgesteld zien? Breng dan eens een bezoek aan SOPRACITY, de virtuele stad van SOPREMA.