SOPRALOOP

De laatste jaren werd plastic afval een van de meest zichtbare en acute milieuproblemen op onze aarde. De hoeveelheid nieuw plastic blijft toenemen, en recyclageprocessen zijn nog steeds complex en duur.

In de EU wordt bijvoorbeeld minder dan 30% van al het plastic afval gerecycleerd. Het overige plastic gaat naar niet-Europese landen of stortplaatsen, wordt verbrand of komt helaas in de natuur terecht. Dat geldt vooral voor complexe PET-verpakkingen zoals ondoorzichtige melkflessen en meerlagige vlootjes.

Sinds 2019 brengt Soprema daar verandering in met SOPRALOOP: de eerste recyclage-unit ter wereld die complexe PET-verpakkingen omzet naar PUR-isolatie.

Het resultaat van een krachtig duurzaamheidsbeleid

Al meer dan twintig jaar voert Soprema een krachtig duurzaamheidsbeleid. We streven ernaar om petrochemisch gewonnen grondstoffen te vervangen door ecologische alternatieven uit plantaardige biomassa of recyclage. 

Met SOPRALOOP gaan we nog een stap verder in de verwerking van complexe PET-verpakkingen. Dankzij deze unieke productie-unit, gebouwd in het Franse Straatsburg, vormen we oude plastic verpakkingen namelijk om tot polyolen: een van de belangrijkste onderdelen van polyurethaan-isolatie, oftelwel PUR.

Een uniek recyclageproces, gesteund door CITEO

Het unieke recyclageproces van de SOPRALOOP-productielijn verloopt als volgt:

  1. Aanvoer van complexe PET-verpakkingen.

  2. Plaatsing op een mechanische recyclagelijn.

  3. Optische sortering om verontreinigende stoffen te verwijderen.

  4. Onderwaterreiniging van de verpakkingen en vermaling tot vlokken.

  5. Scheiding van de vlokken op basis van dichtheid om restvuil te verwijderen.

  6. Chemische recyclage in de eerste reactor, gevolgd door toevoeging van additieven in de tweede reactor.

  7. Vervaardiging van polyol, een essentieel onderdeel van PUR-isolatie.

  8. Transport van polyol naar de twee Soprema-polyurethaanfabrieken in Saint-Julien-du-Sault (Frankrijk) en Hof (Duitsland).

  9. Productie van PUR-isolatiepanelen voor gebouwen.

Solar impulse efficient solution label

De Solar Impulse Foundation gaat op zoek naar oplossingen om het milieu te beschermen. Na het succes van hun eerste Solar Flight (een reis rond de wereld met een zonnevliegtuig), hebben Bertrand Piccard en zijn team de tweede fase van hun actie gelanceerd.

Ze verzamelen duizend ecologische initiatieven die het ‘Solar Impulse Efficient Solution Label’ krijgen. De initiatieven worden verzameld in het #1000solutions-portfolio en vervolgens naar besluitvormers gestuurd om hen te stimuleren én te helpen om ambitieuzere milieudoelstellingen op te leggen.

Na een grondige evaluatie van de economische en ecologische impact van SOPRALOOP door onafhankelijke experts, kreeg de SOPRALOOP het ‘Solar Impulse Efficient Solution Label’. Maar dat is niet het enige: ook onze PAVATEX-producten maken deel uit van de duizend oplossingen.

Grote ambities voor de toekomst

Het recyclageproces in Frankrijk draait intussen op volle toeren en we hebben grote ambities. Het komende jaar zullen we naar verwachting 10.000 ton polyolen recycleren, goed voor een besparing van maar liefst 15.000 ton CO2.

In de toekomst, naarmate onze ervaring toeneemt, ambiëren we zelfs om nóg meer polyolen te produceren. Zo beperken we de impact van kunststoffen op het milieu en ontwikkelen we hoogwaardige, gerecycleerde grondstoffen voor onze andere productielijnen.

Wilt u meer weten over SOPRALOOP? Aarzel niet om ons te contacteren.