Draadloze signalen en isoleren: wie niet oplet, blokkeert het signaal

Dat we moeten isoleren, staat buiten kijf. Het positieve effect van isolatiemateriaal op het binnenklimaat, op de temperatuur in het gebouw én op de energiefactuur is onmiskenbaar. Maar steeds meer gebouwen krijgen te kampen met een vervelend probleem: sommige isolatiematerialen blokkeren draadloze signalen. Ontdek hier hoe je dat kan voorkomen.

Aluminium cachering bij PIR, PUR en rotswol

De boosdoener die het wifisignaal, maar bijvoorbeeld ook het DAB+- en 4G- en 5G-signaal blokkeert, is de aluminium cachering op isolatiematerialen zoals PIR, PUR en rotswol. Deze materialen staan gekend om hun uitstekende lambdawaarde. Ze bestaan uit een open celstructuur en hebben daarom die aluminium cachering nodig.

Functies van de aluminium cachering

De cachering heeft vier functies: ze beschermt PIR, PUR en rotswol tegen vocht dat de cellen zou kunnen binnendringen en de prestatie van het isolatiemateriaal negatief zou kunnen beïnvloeden. Daarnaast maakt de cachering het gemakkelijk om het materiaal te verkleven en zo koudebruggen te vermijden.

Als derde functie is de cachering een soort dampremmende laag die rechtstreeks op het isolatiemateriaal is geplaatst. En ten slotte zorgt de cachering bij PIR en PUR ervoor dat de gassen in de celstructuur van het isolatiemateriaal minder snel kunnen uittreden, waardoor de isolatieplaat langer haar isolatiewaarde kan behouden. Om die reden wordt vaak zelfs een dubbele cachering aangebracht.

Isolatiemateriaal en draadloze signalen in gebouwen

Een goede isolatie is natuurlijk cruciaal, maar een goed bereik voor draadloze signalen is net zo belangrijk. We leven namelijk in een wereld waarin we steeds afhankelijker worden van die draadloze verbindingen, met op de eerste plaats 4G en 5G. Denk maar aan DECT-telefoons, alarmsystemen, printers, maar ook elektrische wagens die verbonden zijn met het internet voor software-updates, beveiliging en andere functionaliteiten. Binnenkort zijn onze huishoudtoestellen verbonden via the Internet of Things en hebben we dus internet nodig om ze te bedienen. Let daarom goed op waar je welk isolatiemateriaal plaatst en kies bijvoorbeeld voor XPS, dat geen signalen blokkeert.

XPS: gesloten celstructuur zonder cachering

XPS heeft geen aluminium cachering nodig om optimaal te presteren. Deze platen kunnen dankzij hun gesloten celstructuur goed tegen vocht – zó goed dat je ze in funderings- en keldermuren mag gebruiken. En omdat er geen aluminium cachering op wordt aangebracht, blokkeren de platen dus ook geen wifi of andere signalen.

De circulaire keuze

En XPS heeft nog een ander voordeel: je kan de platen gemakkelijk recycleren. Bij materialen mét cachering, moet het aluminium losgetrokken worden van de isolatieplaat, waardoor die beschadigd wordt. XPS zonder aluminium cachering is dus ook een prima keuze voor circulaire bouwprojecten – en al helemaal omdat Soprema op zijn site in Tongeren de XPS zelf produceert van gerecycleerde EPS (“piepschuim”).

Wil je klant helemáál de ecologische kaart trekken? Bekijk dan zeker eens ons aanbod houtvezelisolatie, gemaakt van resten uit de houtindustrie. Ecologisch, natuurlijk en 100% recycleerbaar.

Meer weten over isolatie en draadloze signalen?

Lees meer over het verschil tussen XPS, PIR en EPS of neem een kijkje in ons isolatie-aanbod. Op zoek naar advies op maat van je project? Neem dan gerust contact op met één van onze experts. Zij helpen je graag verder.