De verschillende toepassingen van XPS-isolatie

toepassingen XPS-isolatie

 

Het is een feit: wie XPS-isolatie voor het eerst gebruikt, wil niet meer terug. Het materiaal biedt dan ook ontzettend veel voordelen. Het is onder andere vocht- en schimmelwerend, laat zich eenvoudig plaatsen, is drukvast én is volledig recycleerbaar. Die bijzondere eigenschappen maken van XPS een multi-inzetbaar product. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende toepassingen van het materiaal. En dat zijn er opvallend veel!

1.    Op omkeerdaken

De meest voor de hand liggende toepassing van XPS-isolatie is op omkeerdaken. Daarvoor gebruikt u het best onze multifunctionele XPS SL-platen, XPS 500 of XPS 700, afhankelijk van de belasting. Op platte daken kunt u de XPS-isolatie losliggend plaatsen.

2.    XPS-isolatie voor funderingen

XPS is hét isolatiemateriaal bij uitstek voor funderingsmuren. Voor dergelijke toepassing gebruikt u eveneens het best onze XPS SL-platen. Aangezien het product geen vocht opneemt, kan het perfect onder het grondniveau geplaatst worden. Daar blijft het zijn gunstige lambda-waarde behouden en geeft het schadelijke schimmels geen kans. Om het grondwater te filteren en mooi langs de isolatieplaten te draineren, kunt u na het aanbrengen van de waterdichting en de XPS PROTECTDRAIN FILTRE installeren.

3.    Voor vloeren en parkeerdaken

Ook vloeren en parkeerdaken hebben baat bij vochtwerende isolatie, maar de platen moeten nog aan een belangrijke extra voorwaarde voldoen. Ze moeten namelijk bestand zijn tegen een hoge belasting. XPS 500 (tot 500 kPa) en XPS 700 (tot 700 kPa) hebben zeker voldoende draagkracht. Ze bieden niet alleen het thermische vermogen dat u nodig heeft, maar blijven druk- en maatvast. De platen worden meestal losliggend geplaatst, aangezien er toch voldoende gewicht op komt. In combinatie met onze vloeibare waterdichting van ALSAN verkrijgt u een prachtig resultaat.

4.    In circulaire projecten

In de praktijk kiest men nog vaak voor PIR- en PUR-isolatie, beide zeer kwalitatieve materialen met een lage lambda-waarde. Het enige nadeel? Ze zijn niet recycleerbaar, waardoor ze aan hun levenseinde gewoon op de afvalberg belanden. Waarom dan eens geen XPS overwegen? Deze platen worden niet alleen geproduceerd volgens een milieuvriendelijke CO2-technologie, maar zijn ook nog eens 100% recycleerbaar. Dat maakt ze geschikt voor circulaire bouwprojecten, die we – hopelijk – steeds meer zullen zien. De platen kunnen perfect weer gescheiden worden van de andere lagen in de bouwschil en vervolgens netjes worden verwerkt.

5.    In gevels en muren

Zowel gevels als binnen- en buitenmuren kunnen met XPS WF geïsoleerd worden.

De juiste plaat voor elke toepassing

Bij SOPREMA vindt u een ruim aanbod aan XPS-platen, elk met hun unieke eigenschappen. Maar hoe kiest u nu het juiste product voor uw project? Stel uzelf de volgende vragen:

  • Zoek ik een plaat voor hoge belasting? Zo ja, tegen hoeveel kPa moet het isolatiemateriaal bestand zijn?
  • Welke afwerking heb ik nodig: een gladde plaat of een plaat met een ruwe of gewafelde afwerking die ik meteen kan bepleisteren?
  • Ga ik voor een plaat met tand- en groefsysteem, met sponning of met vlakke zijden?

Aan de hand van uw vereisten vindt u meteen de plaat die u zoekt. Raadpleeg zeker de technische fiches van onze producten waar alle eigenschappen duidelijk op vermeld staan. Heeft u graag hulp bij het kiezen, dan staan onze productspecialisten u graag bij!

Zowel voor nieuwbouw als renovatie

U merkt het al: u kunt XPS-isolatie in principe in de volledige bouwschil gebruiken. Daarnaast is het materiaal niet alleen aanbevolen bij nieuwbouw, maar evengoed bij renovatie. Zo hebben we ook dunne platen in ons gamma, XPS MULTI20 (20 millimeter dikte), die u kunt gebruiken voor de isolatie van vloeren en binnenwanden en zelfs van (sectionale) garagepoorten of langs dagkanten wanneer u nieuwe ramen of deuren plaatst.

Vragen over XPS-isolatie? Wij staan voor u klaar!

Heeft u nog vragen of de verschillende toepassingen van XPS of bent u op zoek naar het geschikte isolatiemateriaal voor uw bouwproject? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij helpen u graag vrijblijvend verder.