Het verschil tussen EPS- en XPS-isolatie: de puntjes op de i

verschil XPS-isolatie en EPS-isolatie

 

Het soort isolatiemateriaal dat u gebruikt in een gebouw bepaalt of u de almaar strenger wordende EPB-eisen haalt of niet. EPS en XPS zijn twee veelgebruikte materialen met elk hun specifieke kwaliteiten. We zetten de verschillen tussen beide op een rijtje, zodat u zeker weet welk thermisch isolatiemateriaal de beste keuze is voor uw project.

Wat is XPS-isolatie?

XPS of geëxtrudeerd polystyreen is verkrijgbaar in vlakke isolatieplaten. De platen hebben een gesloten cellenstructuur en zijn beschikbaar in verschillende druksterktes, waardoor ze geschikt zijn voor talloze toepassingen. Zo zijn de XPS-platen met een hoge druksterkte bijvoorbeeld bijzonder geschikt voor de isolatie van parkeerdaken en parkeergarages. De XPS 500 en XPS 700-platen van SOPREMA zijn in dat geval een goede optie.

Wat zijn de voordelen van XPS-isolatie?

XPS is uitermate vochtwerend, waardoor het de enige isolatiesoort is die in een omkeerdak mag gebruikt worden. Maar ook onder de grond, zoals voor de isolatie van funderingsmuren, is dit materiaal zeker geschikt. Het is bovendien bestand tegen schimmels, licht van gewicht en makkelijk te versnijden zonder huidirritatie. Ten slotte is het materiaal ook nog eens 100% recycleerbaar!

WAT IS EPS-ISOLATIE?

EPS of geëxpandeerd polystyreen is beter bekend als piepschuim. Iedere kubieke meter EPS bevat ongeveer tien miljoen bolletjes of parels. Elke parel telt ongeveer 3.000 gesloten cellen die met lucht gevuld zijn. EPS bestaat qua volume dus slechts voor ongeveer 2% uit polystyreen en voor 98% uit lucht. Stilstaande lucht is de beste thermische isolator, dus dat maakt EPS een uitstekend isolatiemateriaal.

Wat zijn de voordelen van EPS-isolatie?

EPS is bijzonder vriendelijk voor de portemonnee, licht en eenvoudig te verwerken. Het materiaal is meestal wit, maar ook beschikbaar in een grijze variant. Die laatste heeft een nóg beter isolerend vermogen. Omdat EPS slechts uit één materiaalsoort bestaat, is het tot slot makkelijk te recycleren.

Welke soorten EPS bestaan er?

EPS is al meer dan vijftig jaar een populair isolatiemateriaal. Er bestaan drie soorten:

  • Op maat gesneden platen, zoals NEOSTIR CL 100 van SOPREMA, zijn erg geschikt voor de isolatie van platte daken.
  • Geperste platen in een mal, zoals NEOSTIR 029.
  • Losse bolletjes als na-isolatie van spouwmuren.

Wat is het verschil tussen EPS en XPS?

Zowel EPS-isolatie als XPS-isolatie garanderen een uitstekende thermische isolatie. Toch zijn er twee belangrijke verschillen:

  1. Druksterkte: XPS heeft een hogere celdichtheid, waardoor het beschikbaar is in hogere druksterktes dan EPS.
  2. Waterdampdiffusieweerstand: de waterdampdiffusieweerstand van EPS bedraagt 30-70, terwijl die van XPS 80-250 bedraagt. EPS laat iets meer lucht en vocht door, terwijl XPS meer resistent is tegen waterdamp. Voor de isolatie van vochtige plaatsen, zoals vloeren, kelders en funderingsmuren, kiest u daarom dus het best voor XPS.

Hebt u nog vragen over de innovatieve isolatieoplossingen van SOPREMA? Neem gerust contact op!

Isolatieplaten van XPS of geëxtrudeerd polystyreen zijn ten eerste uitermate vochtwerend. Deze eigenschap maakt van hen de enige isolatieplaten die in een omkeerdak gebruikt mogen worden. Daarnaast is XPS-isolatie beschikbaar in hoge druksterktes, waardoor het bijvoorbeeld ook kan dienen voor de isolatie van parkings met een hoge mechanische belasting. Het materiaal is bestand tegen schimmels en micro-organismen, en is bovendien enorm gebruiksvriendelijk. Zo kunt u het eenvoudig snijden en verwerken, is het licht van gewicht en levert het geen huidirritatie op bij de plaatsing. Tot slot zijn XPS-platen volledig recycleerbaar.

EPS en XPS zijn allebei veelgebruikte isolatiematerialen, maar ze hebben elk hun eigenschappen. EPS of geëxpandeerd polystyreen, ook wel bekend als piepschuim, bestaat voor 98% uit lucht en is daardoor een uitstekende isolator. Het materiaal is budget- en gebruiksvriendelijk, licht en makkelijk te recycleren. Het bestaat in op maat gesneden platen, geperste platen in een mal en losse bolletjes. XPS of geëxtrudeerd polystyreen is dan weer voornamelijk verkrijgbaar in vlakke platen die zich onderscheiden door hun uitermate vochtwerende karakter en drukvastheid. XPS is beschikbaar in hogere druksterktes dan EPS en beter resistent tegen waterdamp, waardoor het een slimmere keuze is voor de isolatie van vochtige plaatsen.

Zowel EPS als XPS zijn vormen van polystyreen, maar terwijl EPS of geëxpandeerd polystyreen (beter bekend als piepschuim) bestaat in op maat gesneden platen, geperste platen in een mal en losse bolletjes (voor de na-isolatie van spouwmuren) is XPS of geëxtrudeerd polystyreen voornamelijk beschikbaar in vlakke platen. Beide isolatiematerialen bieden een uitstekende thermische isolatie, maar XPS heeft een hogere celdichtheid en is bijgevolg verkrijgbaar in hogere druksterktes dan EPS. Bovendien is XPS beter resistent tegen waterdamp, terwijl EPS meer lucht en vocht doorlaat. Dat maakt XPS beter geschikt voor de isolatie van vochtige plaatsen, zoals kelders.