De meest voorkomende soorten daken en hun dakbedekking

 

Het dak is bepalend voor het uitzicht van een woning. Het is dan ook belangrijk om in samenspraak met de architect een dak te kiezen dat voldoet aan uw stijlwensen. De mogelijkheden lijken tegenwoordig haast eindeloos: elk type dak heeft zijn eigen kenmerken en geschikte dakbedekking. We begrijpen dat u soms door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom vindt u in dit artikel een overzicht van de meest voorkomende daken mét de juiste waterdichtingsmogelijkheden. Handig wanneer u gaat bouwen of een bestaand dak wenst te vernieuwen!

Meest voorkomende soorten daken

In dit artikel maken we een tweedeling tussen platte daken en traditionele zadeldaken, aangezien deze soorten het meest voorkomen. Elk type dak heeft een bijbehorend prijskaartje en zijn voor- en nadelen. Op sommige plaatsen zijn de bouwvoorschriften erg strikt en moet er een specifieke aanvraag worden gedaan voor de bouw van een bepaalde dakvorm. Het is daarom belangrijk om u goed te informeren. Het platte dak en het zadeldak zijn basisvormen en vereisen meestal geen speciale aanvraag.

Het platte dak

Het platte dak is een populaire vorm voor moderne woningen. Meestal wordt er een lichte hellingsgraad voorzien zodat het water snel kan afvloeien. Dit soort dak is eenvoudig te plaatsen. Een bijkomend voordeel is de mogelijkheid om gemakkelijk zonnepanelen te plaatsen.

Bent u op zoek naar de geschikte waterdichtingsoplossing voor uw plat dak? Dan zijn bitumen of TPO een uitstekend keuze. Met bitumineuze waterdichting bent u verzekerd van een duurzame dakbedekking met een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Dit type materiaal kan zowel één- als tweelaags worden toegepast met de vlamlasmethode. Werkt u liever vlamvrij? U kunt bitumen evengoed mechanisch bevestigen of lijmen. Of wat dacht u van onze gebruiksvriendelijke zelfklevende rollen? Ook TPO garandeert een lange levensduur van uw dak.

Het zadeldak

Het zadeldak is een traditionele dakconstructie die gebruikelijk is bij veel verschillende woningstijlen. De hellingsgraad van de dakvlakken bedraagt meestal minimum 15°, maar kunt u zo steil maken als u zelf wil. Voor een goede afvoer van regenwater dient er aan beide zijden een dakgoot te worden voorzien.

Een zadeldak wordt meestal bedekt met klassieke dakpannen, maar ook riet is bijvoorbeeld een mogelijkheid. Hierbij is een kwalitatieve onderlaag essentieel. Besteed daarnaast voldoende aandacht aan degelijke isolatie. Een zadeldak isoleren kan zowel langs binnen of langs buiten als via de zoldervloer. SOPREMA biedt voor elke methode het juiste materiaal.

Andere soorten daken

Uiteraard bestaan er nog andere soorten daken, zoals bijvoorbeeld een mansardedak, een tentdak of een schilddak, maar deze zijn minder gebruikelijk. Wenst u meer informatie over deze andere daktypes? Ook dan kan SOPREMA u adviseren. Aarzel niet om ons te contacteren.