Compact bouwen: optimaliseer de woonruimte

compact bouwen

 

Compact bouwen gaat niet alleen over bouwen op een kleine oppervlakte. Tegenwoordig heeft dit principe ook te maken met de energiezuinigheid van een woning. Het draait dan niet om de totale oppervlakte van het bouwproject, maar om de verhouding tussen het beschermde volume en de verliesoppervlakte van de woning. Deze twee parameters spelen een grote rol binnen de EPDB-wetgeving en bepalen mee de energiescore van een huis. 

Wat betekent compact bouwen?

Compact bouwen slaat niet alleen op oppervlakte, maar ook op energiezuinigheid. Architecten gaan steeds meer op zoek naar de ideale verhouding tussen het beschermde volume van een woning en de verliesoppervlakte. Het beschermde volume is de som van alle ruimtes die beschermd zijn tegen warmteverlies naar de buitenomgeving door middel van thermische isolatie. De verliesoppervlakte is de som van alle oppervlaktes die in contact staan met de buitenomgeving via onderbrekingen in de bouwschil. 

Om alle beschikbare ruimte optimaal te gebruiken, worden de zogenaamde verliesoppervlaktes steeds vaker benut. Zo kiezen bewoners bijvoorbeeld voor een ‘man cave’ in de kelder of een gezellig atelier in de garage. Deze ruimtes moeten dan ook bijkomend geïsoleerd worden. 

Hoe kunt u de woonruimte slim uitbreiden?

Niet alleen de kelder of garage bieden mogelijkheden om meer woonoppervlakte te creëren, ook het dak heeft veel opties! Heeft u bijvoorbeeld al eens aan een dakterras of groendak gedacht? Zo’n groendak biedt naast extra ruimte nog heel wat andere voordelen:

  • Een groendak werk als waterbuffer en biedt een oplossing voor de overbelasting van de riolering.
  • Een groendak verlengt de levensduur van de dakbedekking dankzij de uv-filterende werking van de vegetatie.
  • Een groendak isoleert akoestisch.
  • Dankzij een goed aangelegd groendak daalt het E-peil van de woning.

Heeft u nog vragen over compact bouwen? Neem dan contact op met een van onze specialisten