Wanneer maakt een vlies in vloeibare waterdichting het verschil?

Een vlies in uw vloeibare waterdichting gebruiken, dat is altijd een goed idee. Het vlies zorgt ervoor dat de optimale sterkte van het waterdichtingssysteem behouden blijft en levert een degelijk eindresultaat. Lees hier meer over vliezen in vloeibare waterdichting.

Bij welke toepassingen kiezen voor een vlies in vloeibare waterdichting?

Dat antwoord is simpel: om kwaliteit te kunnen leveren, heeft u voor zo goed als alle toepassingen een vlies nodig. Daken en dakdetails, parkingsystemen, balkons en gaanderijen: ze zijn allemaal gebaat bij een vlies in de waterdichting. Slechts enkele toepassingen vragen niet per se om een vlies, maar dan moeten de producten die u voor de waterdichting gebruikt hier ook op aansluiten.

SOPREMA is op dit moment volop bezig met de ontwikkeling van producten specifiek voor onder asfaltverhardingen of andere schutlagen, die ook zonder vlies voor een effectieve waterdichting zorgen. Dit gamma is ideaal voor projecten zoals fietsbruggen.

Hoe breng ik zo’n vlies aan in de vloeibare waterdichting?

Gaat u aan de slag op een metalen ondergrond, of op TPO of EDPM? Dan brengt u eerst een primer aan. Enkel wanneer u dakdetails afdicht met ALSAN FLASHING JARDIN heeft u geen primer nodig, maar check zeker of ALSAN FLASHING JARDIN compatibel is met de ondergrond waarop u werkt.

Boven op de primer komt de eerste kunstharslaag, bijvoorbeeld eentje op basis van PMMA of PU. Op de natte harslaag brengt u dan het vlies aan. Zorg dat u het goed aandrukt, om blaasvorming te voorkomen. Een overlap van minstens vijf centimeter tussen de verschillende stukken vlies zorgt voor een optimale waterdichting. Ten slotte brengt u nog een laag vloeibare waterdichting aan, boven op het vlies. Er mogen na het aanbrengen van de tweede laag hars geen ‘kale’ plekken meer zijn op het vlies: alles moet netjes bedekt zijn.

De voordelen van een vlies voor waterdichting

Een vlies werkt scheuroverbruggend en verstevigend, wat natuurlijk de sterkste troeven zijn. Bovendien blijft dankzij het vlies de optimale sterkte van het systeem behouden. Daarnaast is het gemakkelijk op het zicht te controleren of u voldoende hars heeft aangebracht boven op het vlies, want kale plekken vallen meteen op. Hoewel het vlies een extra laag nodig heeft en de afwerking dus een tikkeltje langer duurt, zijn onze klanten steeds tevreden over het degelijke eindresultaat. Dankzij de kwalitatieve afwerking vermijdt u scheurtjes of te snelle slijtage, wat u op de lange termijn dus tijd bespaart.

Soorten vliezen voor vloeibare waterdichting

Er bestaan geperforeerde vliezen en volvlakkige vliezen. Voor kleinere oppervlakken, zoals dakdetails, kunt u kiezen voor ALSAN FLASHING QUADRO, op basis van PU, gecombineerd met ALSAN FLEECE 165 P: een geperforeerd polystervlies. Een alternatief is de combinatie van ALSAN FLASHING JARDIN, op basis van PU en bitumen, met ALSAN FLEECE LUTEX, een volvlakkig vlies. ALSAN 770, op basis van PMMA, combineert u dan weer met een geperforeerd vlies, ALSAN VLIES P, dat zich uitstekend leent voor grote oppervlakken.

SOPREMA helpt u graag

Op zoek naar advies op maat van uw project? Bekijk onze keuzegidsen of neem contact met ons op, onze experten helpen u graag verder. Bracht u trouwens al een bezoekje aan SOPRACITY, onze virtuele stad met bouwoplossingen van de toekomst?

Succes met uw project!