
Als je op zoek bent naar vloeibare waterdichting, dan twijfel je waarschijnlijk tussen een kunstharssysteem uit polymethylmethacrylaat (PMMA) of eentje uit polyurethaan (PU). In dit artikel bespreken we de kenmerken van deze twee producten, zodat je een weloverwogen keuze kan maken. Gemeenschappelijk voordeel? Beide harssystemen laten toe vlamvrij te werken.
Wat is PMMA of polymethylmethacrylaat?
PMMA is een polymeer van metylmethacrylaat, ook kortweg acrylaat genoemd. Het is een gekleurde kunststof dat bestaat uit twee componenten en is compatibel met verschillende materialen, zoals beton, bitumen en kunststoffen. Dat maakt het een heel interessant product voor dakbedekking, want het is ook nog eens kleur- en drukvast.
PMMA: eigenschappen
Werken met vloeibare waterdichting heeft altijd voordelen, PMMA voegt er daar nog een paar aan toe.
- De kunststof leent zich voor veel verschillende toepassingen. Daken, balkons, terrassen, galerijen, parkeerdaken, hellingbanen en zelfs monumenten en fonteinen.
- Dankzij de korte droogtijd, kan het team sneller werken en komen deadlines niet in het gedrang. Opritten kun je na enkele uren alweer berijden, balkons krijg je op een dag klaar.
- PMMA-harsen hebben een korte uithardingstijd, dus je kan bijna meteen verder werken. De overwerkbaarheid tussen de lagen van deze tweecomponentoplossing bedraagt immers maar twintig minuten.
- Het is een duurzaam product: qua levensduur hoort deze kunststof thuis in de hoogste categorie (W3), wat wil zeggen dat het materiaal een levensduur van 25 jaar heeft.
- Je kan de kunsthars aanbrengen bij lage temperaturen, zelfs bij vrieskou.
- Deze vloeibare kunsthars heeft een goede chemische resistentie en is bestand tegen zonnestralen.
- PMMA-dichtingshars heeft een goede resistentie tegen vele chemische producten en is bestand tegen uv-stralen.
- Bevat geen weekmakers.
- Je kan er naadloos mee werken.
Voordelen van PMMA
- Geschikt voor veel toepassingen
- Korte droogtijd
- Snelle overwerkbaarheid
- Lange levensduur
- Geschikt in lage (vries)temperaturen
- Goede chemische resistentie
- Uv-bestendig
- Kleur- & drukvast
- Vrij van weekmakers
- Naadloos werken
- Overrijdbaar
Om PMMA te laten uitharden, moet je een katalysator toevoegen. Dat vereist natuurlijk enige nauwkeurigheid. Ten slotte is het product geschikt om aan te brengen op verschillende soorten waterdichting (bitumen, PVC, enz.), komt het goed van pas bij hybride daken en kan je de kunststof nog toepassen op tal van andere producten. Wist je trouwens dat een PMMA-systeem scheuroverbruggend werkt?
Toepassingen
Deze tweecomponentsoplossing wordt vaak gebruikt voor de afwerking van parkeervoorzieningen, balkons en galerijen, maar ook voor daken en (moeilijk bereikbare) dakdetails, civiele werken en monumentale bouwwerken.
Is PMMA uv-bestendig?
Ja, deze stof is uv-bestendig. De PMMA-afdichting is zelfs resistent tegen de meeste chemische stoffen. Dat maakt het zo’n geschikte kunststof om dakdetails mee af te werken. PMMA laat je toe om naadloos en vlamvrij te werken – handig bij industriële projecten.
Wat is PU of polyurethaan?
PU is eveneens een polymeer, dat uit slechts één component bestaat en heel eenvoudig te verwerken is. Je moet er geen producten voor vermengen. Ook deze kunststof heeft een ETA-keuring, maar moet verwerkt worden bij een minimale temperatuur van 5°C. PU is bovendien dampopen en elastisch.
Voordelen en toepassing
Omdat PU een eencomponentsoplossing is, moet je er dus niets aan toevoegen. Bouwprofessionals kiezen voor de afwerking van dakdetails vaak voor Alsan Flashing Quadro of Alsan Flashing Jardin: een mengeling van SBS-bitumen en PU-harsen. PU leent zich ook goed voor balkons, die je esthetisch kan afdichten met Alsan 770 Psystemen of Alsan 600 PU-systemen.
De droogtijd van PU-kunststof ligt iets hoger dan die van PMMA-kunststof: rond de twee à drie uur. Wil je een kortere droogtijd, dan gebruik je PMMA. PU kan ook bij lagere temperaturen aangebracht worden, maar de buitentemperatuur mag niet onder de 5 °C zakken.
Voordelen PU
- Geen katalysator toevoegen
- Droogtijd van 2 à 3 uur
- Verwerkbaar bij min. 5 °C
- Lange levensduur
- Speciaal ontwikkeld voor bitumen
Ontdek hier het hele gamma Alsan-producten.
Vloeibare waterdichting: van primer tot finishlaag
De primer die je moet aanbrengen voor een optimale hechting met de ondergrond, is afhankelijk van het materiaal waarop je de vloeibare waterdichting plaatst. Soprema biedt een ruim assortiment aan primers geschikt voor PMMA- of PU-harsen. Ook ons aanbod aan vliezen, die voor extra versteviging zorgen, is uitgebreid. Vergeet ten slotte je slijt- en/of finishlaag niet!
Een vraag? Soprema helpt je graag
Wil je meer informatie over onze vloeibare waterdichting? Contacteer ons vrijblijvend en wij beantwoorden al je vragen. Neem zeker ook eens een kijkje in onze systeemgidsen voor kant-en-klare oplossingen.