Plat dak: levenscyclusanalyse (LCA) en totale kost (TCO)

Wie gaat bouwen of renoveren, wacht vaak bibberend op offertes en facturen van bouwprofessionals. Je hebt als voorschrijver of installateur een streepje voor als je je klant realistische en concrete prijsvorken kan voorleggen. Voor waterdichtingssystemen is  daarbij de totale levenscyclus belangrijk, net als het totale prijskaartje over meerdere jaren.

De levenscyclusanalyse: levensduur van een plat dak

De vier meestvoorkomende membranen (TPO, PVC, EPDM en bitumen) gaan natuurlijk allemaal enkele decennia mee. PVC heeft van de vier de kortste levensduur. Deze kunststof wordt vaak in de industriële sector gebruikt omdat het een budgetvriendelijk materiaal is. Volgens een onderzoek gepubliceerd in Journal of Building Engineering is TPO de interessantste keuze wanneer je initiële installatiekost van het dak 34% lager ligt dan dat van een EPDM-dak. Maar kijk je naar het totale kostenplaatje, dan staat bitumen – met volgens de European Waterproofing Association (EWA)  een levensduur van minstens 35 tot 50 jaar  — op de eerste plaats.  

  PVC TPO EPDM Bitumen
Life cycle analysis Kortste levensduurverwachting. Betere keuze ten opzichte van EPDM als de initiële installatiekost 34% lager is. Beste optie van de synthetische alternatieven. Overall beste optie in multi-criteria beoordeling.

Het totale kostenplaatje van een plat dak met ‘roofing’

Volgens dezelfde studie ligt het totale kostenplaatje van bitumen iets lager dan dat van de andere membranen. Met het totale kostenplaatje bedoelen we: herstellingen, onderhoud, eventuele aanpassingen doorheen de jaren en de totale levensduur van het materiaal. Dat totale kostenplaatje is ook wel gekend als ‘Total Cost of Ownership’, een term uit de leasingsector. De installatie van een bitumineus dak kost initieel meer dan de installatie met een ander membraan, maar door de kwaliteit van de roofing en de flexibiliteit wat betreft herstellingen en aanpassingen, win je dat geld op termijn terug.

Aanpassingen en herstellingen: handig met bitumen

Bitumineuze systemen bestaan vaak uit meerdere lagen. Dat biedt extra bescherming tegen onder andere zonlicht en extreme weersomstandigheden. Daarnaast zijn ze eenvoudig om te herstellen, omdat je een meerlaags systeem gemakkelijker kan betreden. De waterdichting van dakdetails vraagt bij élk membraan extra aandacht. Bekijk zeker ook ons gamma vloeibare waterdichting voor de afwerking van dakdetails.

Levenscyclus van bitumen: recyclage

Wist je trouwens dat bitumen gerecycleerd kan worden ? Er zijn verschillende opties: bitumen van op daken kan gebruikt worden als grondstof voor asfalt in de wegenbouw, maar je kan het materiaal ook opnieuw op daken inzetten. Soprema levert al jaren inspanningen in het onderzoek naar de recyclage van bitumen … en dat levert op. In de nabije toekomst zullen we ook bitumen op grote schaal kunnen recycleren.

Een vraag? Neem contact op

Nog vragen over welk waterdichtingsmembraan het best bij jouw project past? Of op zoek naar advies op maat van jouw plannen? Neem contact op met een van onze experts.