
De dimensionale stabiliteit van een membraan heeft een stevige impact op de prestaties en de levensduur ervan. Wanneer het materiaal inkrimpt, komen de hechtingspunten onder druk. Maar ook wanneer een membraan uitzet, is er risico op lekkage. Een goede bevestiging en minutieuze afwerking van de details zijn dus cruciaal.
De dimensionale stabiliteit van PVC, TPO, EPDM en bitumen
Een plat dak krijgt het hard te verduren tijdens zijn leven: de brandende zon, hagelbuien, urenlange Belgische regen en stevige windvlagen. Het materiaal van de waterdichting moet tegen die verschillende omstandigheden en temperatuurswisselingen kunnen. Maar de grootste uitdaging voor de dakbedekking zijn misschien wel de trekkrachten.
De grote impact van trekkrachten
Die trekkrachten verschillen per materiaal. EPDM, bijvoorbeeld, is een soort kunstrubber en dus erg elastisch. Let daarom goed op bij de bevestiging van het membraan – en al zeker in de hoeken. Bitumen is een dikker materiaal dat stabieler blijft onder de trekkrachten. Welk membraan je ook gebruikt: in een losliggend systeem is de verdeling van de ballast van cruciaal belang.
PVC- en TPO-membranen
PVC en TPO vind je vaak op industriële daken terug. Daar speelt het budget een rol in, maar ook de flexibiliteit van het materiaal en de chemische resistentie ervan. Een goed membraan is bestand tegen extreme weersomstandigheden, maar bijvoorbeeld ook tegen de neerslag van industriële activiteiten.
Onze TPO-membranen hebben als bijkomend voordeel dat ze geen weekmakers bevatten, waardoor ze een langere levensduur hebben dan waterdichting uit PVC. Bovendien zijn ze geschikt voor de installatie van zonnepanelen en scoren ze goed wat betreft roof runoff contamination.
Bij PVC moet je, net zoals bij EPDM, opletten met de afwerking van de hoeken – en al zeker bij losliggende systemen. Als het materiaal te erg krimpt, dan kunnen er op die plekken (water)problemen ontstaan. Binnen de synthetische membranen is TPO het minst onderhevig aan dimensionale vervorming.
EPDM heeft altijd wapening nodig
Als je EPDM wil beschermen tegen barsten en scheuren, dan moet je altijd op zoek naar een gewapend membraan. Zonder wapening zal EPDM al snel schade vertonen. Om een EPDM-membraan goed af te dichten, dicht je de naden af met contactlijm of tape.
Bitumen: goede dimensionale stabiliteit
Van de vier membranen heeft bitumen de meest gunstige dimensionale stabiliteit en al helemaal binnen de meerlagige systemen. Ook bitumen zal reageren op temperatuurswisselingen, maar dankzij de meerdere lagen komt de waterdichting van het gebouw niet in gevaar. Wie absoluut zeker wil zijn, kan ervoor kiezen om dakdetails af te werken met producten uit ons gamma van de vloeibare waterdichting. In dat gamma vind je ook vloeibare harsen die compatibel zijn met synthetische membranen.
Losliggende systemen in de lift
Nog even dit: losliggende dakbedekkingssystemen zijn in opmars, zeker met het oog op circulariteit en hergebruik van materialen. Maar let op: losliggende systemen zijn gevoeliger aan dimensionale vervormingen dan mechanisch bevestigde of verlijmde dakbedekking. Zorg voor voldoende ballast en let erop dat je die goed verdeelt.
Vragen over onze membranen?
Daar geven onze experts graag antwoord op! Neem contact met hen op voor meer informatie of voor advies op maat van je project.