Een omkeerdak? Ga voor XPS-isolatie!

XPS-isolatie omkeerdak

 

De Technische Voorlichting van het WTCB beschouwt omkeerdaken als een goed type van platte daken. Toch vraagt een omgekeerde dakopbouw om wat extra aandacht voor onder andere de afdichting, de aansluitingen en de afwerking. Bovendien voldoet XPS als enige isolatiesoort voor omkeerdaken. Wij vertellen u waarom.

De isolatielaag in een omkeerdak

Bij een omkeerdak ligt de isolatielaag op de waterdichting. Bij zo’n uitwendig isolatiesysteem moet u rekening houden met het feit dat er water onder het isolatiemateriaal kan komen. Daardoor stijgt de vochtigheidsgraad in de isolatie en krijgen schimmels al snel vrij spel. Een kwalitatieve waterdichting is dus cruciaal. Daarnaast moet u ook het juiste, vochtbestendige isolatiemateriaal gebruiken.

De voorwaarden voor isolatie in een omkeerdak

De isolatie in een omkeerdak moet tegen een stootje kunnen. Het dak is namelijk onderhevig aan de invloeden van zon, regen en wind. Daarom moet het materiaal volgende eigenschappen hebben:

Het isolatiemateriaal moet …

  • maar een beperkte hoeveelheid water opnemen
  • ongevoelig zijn voor vorst- en dooiprocessen
  • een hoge warmteweerstand hebben
  • een hoge druksterkte hebben
  • een goede dimensionale stabiliteit hebben bij vocht- en temperatuurschommelingen

Enkel XPS-isolatie in een omkeerdak

Wanneer u bovenstaande eigenschappen leest, is er maar één conclusie mogelijk: alleen XPS voldoet aan de voorwaarden om gebruikt te worden op een omkeerdak. Dit materiaal heeft een gesloten celstructuur en biedt daarom heel wat voordelen. Het is niet alleen vochtwerend, maar ook bestand tegen schimmels. XPS heeft een zeer hoge druksterkte en laat zich bovendien eenvoudig versnijden. De platen zijn makkelijk aan te brengen dankzij hun lichte gewicht. Bij SOPREMA raden we onze XPS SL-platen aan voor omkeerdaken. Voor daken met een hoge belasting, zoals bijvoorbeeld parkeerdaken, hebben we XPS 500 en 700.

Combineer de XPS-isolatie met het waterdichte en dampdoorlatende geotextiel ROOF 115, bestaande uit niet geweven polypropyleen. Dit product is ideaal als scheidings- en beschermingslaag op omkeerdaken.

We produceren deze veelzijdige producten met klimaatvriendelijke CO₂-technologie in onze eigen fabriek in Tongeren en de XPS-isolatieplaten zijn 100% recycleerbaar.

Heeft u nog vragen over XPS-isolatie op omkeerdaken? Aarzel dan niet om onze productspecialisten te contacteren.