Alles over bitumineuze dakbedekking

Bitumen of roofing op uw dak leggen?

 

De ene spreekt over roofing, terwijl de andere bitumen of bitumineuze dakbedekking zegt. Daardoor ontstaat er soms verwarring over het gebruik van deze termen. Maar  wat voor materiaal is bitumen? En is er een verschil tussen bitumen en roofing? Of spreken we eigenlijk over dezelfde soort waterdichting? Volg even mee.

Wat is bitumen?

Wanneer particulieren het woord bitumen horen, zullen ze hoogstwaarschijnlijk de wenkbrauwen fronsen. In de volksmond wordt dan ook vooral de term roofing gebruikt. Professionals geven dan weer de voorkeur aan de benaming bitumineuze dakbedekking, en in Nederland zal je weleens de naam dakleer horen vallen.

Is bitumen dan hetzelfde als roofing? Ja, er bestaat geen wezenlijk verschil tussen de termen. Het gaat in alle gevallen over hetzelfde dakbedekkingsmateriaal dat bestaat uit bitumen, de zwaarste fractie uit ruwe aardolie. En dat materiaal leent zich zeer goed voor de waterdichting van daken.

De voordelen van roofing

  • Bitumen op het dak heeft een zeer lange levensduur. Het is bewezen dat bitumineuze dakbanen tot meer dan veertig jaar meegaan. Natuurlijk moet het dak dan wel regelmatig een onderhoud krijgen.
  • Bitumineuze waterdichtingis niet alleen geschikt voor platte daken, maar ook voor verschillende andere toepassingen: parkeerdakengroendaken en dakdetails.
  • Daarnaast zijn scheuren of blazen in je bitumineuze dakbedekking snel te herstellen. Je kan eenvoudigweg een nieuwe laag over de bestaande plaatsen. Dat scheelt je een hoop tijd en werk.
  • Je kan bitumen gemakkelijk combineren met isolatie, die je van buitenaf op de roofing plaatst – zoals het geval is bij omkeerdaken.
  • Ten slotte bestaat roofing in verschillende kleuren. Zwarte roofing is de standaardkleur, maar voor bijvoorbeeld koeldakenkunt ook voor witte roofing kiezen. Het koelende effect zorgt onder andere voor een hoger rendement van zonnepanelen op het dak.

Verschillende soorten bitumen: app en sbs

Er bestaan twee soorten roofing: bitumen op basis van plastomeren (APP) of bitumen op basis van elastomeren (SBS). SBS heeft een grote kleefkracht, blijft zeer flexibel en kan aangebracht worden op verschillende soorten ondergrond. Soprema heeft een ruim aanbod SBS-bitumen op rol.

APP-roofing, kort voor actatisch polypropyleen, wordt gemaakt op basis van plastomeerbitumen en is uitstekend bestand tegen uv-stralen en extreme temperaturen. Ook deze soort bitumen vind je in ons assortiment.

Ten slotte zijn er nog de PB-membranen; vliezen uit polymeerbitumen die voornamelijk als onderlaag of dampscherm worden gebruikt. Zij bieden de perfecte basis voor de verdere opbouw van het dak.

Niet vergeten: dampscherm kopen

Voor de isolatie van een plat dak, plaats je natuurlijk ook een dampscherm. Het type plat dak bepaalt wanneer het dampscherm geplaatst wordt: bij een ‘warm dak’ wordt de isolatie langs de buitenkant geplaatst, bij een ‘koud dak’ aan de binnenkant. Neem een kijkje in ons aanbod aan dampschermen.

De prijs van bitumen

Roofing is budgetvriendelijk. Natuurlijk hebben de grootte van het te bedekken oppervlak en de moeilijkheidsgraad van de plaatsingswerken een grote invloed op de totale kostprijs.

Hoeveel lagen bitumen heb je nodig?

Kiest je klant voor bitumineuze dakbedekking, dan gebruik je meestal twee lagen: een bitumen-onderlaag en een toplaag. De onderlaag biedt extra bescherming aan je dak en het isolatiemateriaal, en het is een goeie basis om je toplaag op aan te brengen. Bij Soprema vind je zowel materialen die uitsluitend als onderlaag kunnen worden aangebracht, of materialen die zowel als onderlaag en dampscherm kunnen dienen.

Bitumen: lijmen of branden?

Bitumen plaatsen kan op twee manieren: ofwel brand je de dakbanen, ofwel lijm je ze. Beide methodes vereisen het nodige vakmanschap. Roofing branden kost minder dan wanneer je gaat lijmen: je moet immers geen lijm betalen. Als je de techniek niet goed toepast, loop je met branden wel meer risico op blaasvorming.

Het grote voordeel van roofing lijmen is natuurlijk dat je vlamvrij kan werken. Dat is soms verplicht, bijvoorbeeld in de petrochemische sector. Neem gerust contact op met een van onze experts als je twijfelt over de plaatsingsmethode

Epdm of roofing of nog een ander materiaal?

Roofing heeft al jaren de voorkeur van dakprofessionals. Naast EPDM kan je natuurlijk ook nog voor PVC of TPO kiezen. Elk materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen en vergt specifieke vakkennis. Ten slotte: als je met je project je steentje wil bijdragen aan het milieu, dan kan je je klant overtuigen om een groendak aan te leggen.

Met een groendak ontlast je het rioleringssysteem bij hevige regenval en krijgt de dakbedekking een extra beschermlaag. Bij intensieve groendaken creëer je zelfs extra groene ruimte, boven op het gebouw. Niet verwonderlijk dat steden pleiten voor steeds meer groendaken.

Soprema helpt je graag om de juiste roofing te kiezen

Wil je graag meer informatie over bitumen? Onze specialisten beantwoorden graag vrijblijvend al je vragen. Twijfel dus niet om ons te contacteren.