Waterdicht en duurzaam groendak voor Jesse Owens Stadion

Fouten zijn geen optie bij het geïntegreerde ‘actieve dak’ van de nieuwste aanwinst van het Jesse Owens Stadion in Anderlecht. Een actief dak maakt bestaande dakoppervlakken groen en blauw, verhoogt de energie-efficiëntie gedurende de hele levensduur van een gebouw en maakt gebouwen aantrekkelijker als leef- of werkruimte. Zowel bij de materiaalkeuze voor de isolatie als voor de waterdichting was zekerheid en langdurige betrouwbaarheid een absolute eis. Geen wonder, want het gebouw is deels ingegraven en opgenomen in het landschap. Gelukkig wist SOPREMA voor dit wonderbaarlijke groendak precies de juiste waterdichtingssysteem te leveren.

Wonderlijk groendak

Het ontwerp voor de nieuwe multifunctionele centrum in Anderlecht is gerust gewaagd en wonderbaarlijk te noemen. Het gebouw wordt met een ondergrondse parkeergarage geïntegreerd in het sport- en recreatiepark Jesse Owens, op de grens van een landelijk gebied. Dat park wordt gevormd door een voetbalveld, omringd door een atletiekpiste die weer omringd wordt door een talud. Daardoor lijkt het park één grote arena. Binnen deze arena is het gebouw volledig geïntegreerd, want de nieuwe feestzaal wordt volledig ingegraven in die omliggende talud met een helling van 18 meter hoog. Het dak moet daarom behandeld worden als een groendak, want hierop wordt de helling weer aangevuld. Maar ook de achterzijde van het gebouw wordt behandeld als groendak, dat verstopt ligt in de heuvel.

Betrouwbare isolatie en waterdichting 

Een bijzonder hoge kwaliteit van isolatie en waterdichting was nodig om het bijzondere ontwerp werkelijkheid te maken. Het gebouw wordt bedekt met aarde en de gebruikte isolatie- en waterdichtingsmaterialen moeten de tand des tijds kunnen weerstaan. Zeker aangezien het niet wenselijk is om bijvoorbeeld binnen twintig jaar deze complexe werken opnieuw uit te voeren. Daar kwam nog een uitdaging bij, want door de bijzondere integratie in de helling, zijn er ook verschillende dakniveaus bij dit zogenoemde ‘actieve dak’. Elk dakniveau, inclusief de verspringing in niveau, moest grondig geïsoleerd worden en waterdicht worden gemaakt. Dan gaat het volgens Patrick Vanderstichelen, regio manager bij Tectum Dekkers, om muren van soms zo’n vier à vijf meter hoog met grond daarachter. “Geen gemakkelijke taak”, concludeert hij.

 FOAMGLAS® en SBS-bitumen

“We hadden geen ruimte voor fouten bij de materiaalkeuze”, zegt ook Abdelfattah Benlamlih, architect-secretaris bij de Technische Administratie van de gemeente Anderlecht. “Het moet een gebouw zijn dat voldoet aan de eisen van vandaag én van de toekomst.”  FOAMGLAS®, ook bekend als cellenglas, werd ingezet voor de isolatie. Daarbij moesten alle isolatievoegen nauwkeurig afgedicht worden. Daarom werd de isolatie op de horizontale delen geplaatst met warm bitumen en op de verticale delen met koudlijm. Ook de experts van SOPREMA hebben meegedacht over de beste materialen bij dit bijzondere ontwerp. “We hebben SBS-bitumen voorgesteld vanwege de hoge kleefkracht. Want bij dit soort complexe gebouwen is het belangrijk om een goede, compacte verkleving te krijgen met de voorgestelde cellenglasisolatie”, legt Yves Schoensetters van SOPREMA uit. 

Wortelwerende roofing

Bovenop de waterdichting van het multifunctionele centrum is de helling weer aangevuld. Daarop komen inheemse planten te groeien. Zo vormt het gebouw een geheel met en gaat het volledig op in de omgeving, maar het betekent wel dat de gebruikte waterdichting wortelwerend moet zijn. Daarom is Sopraglass PB V 4 TF als dampscherm gebruikt. Daarbovenop is FOAMGLAS® cellenglas als isolatie aangebracht. De uiteindelijke – en onder aarde verstopte toplaag – is afgewerkt met het tweelagige systeem van SOPREMA, bestaande uit Sopraglass PB V 3 TF en het wortelwerende Sopralene Techno Garden 4 AF C1 FR. Door dit waterdichtingssysteem kan Anderlecht de komende decennia zorgeloos genieten van haar bijzondere, geïntegreerde en multifunctionele centrum in het Jesse Owens Stadion.