Stevige waterdichting en windlastberekening voor iconische watertoren van Bree

Tom Zegers en Natalie Martens van Architectenbureau Kanaal Zuid werken aan een megaproject: een tweede leven geven aan de watertoren van Bree. Die staat al sinds het interbellum in het stadspark De Boneput en is na 80 jaar erg verweerd. Het architectenbureau heeft een groot vertrouwen in het vakmanschap van SOPREMA - het resultaat van een langdurige samenwerking. De architecten keerden zich ook voor deze opdracht naar de mammoet van de waterdichting voor advies bij de dakopbouw en het kiezen van de juiste materialen voor de renovatie van het dak. “Als architect moet je je laten bijstaan door de experts”, vindt architect Tom Zegers.

Grondige aanpak

Tussen 1938 en 1940 werd de watertoren in Bree gebouwd. Het betonnen waterreservoir kreeg een inhoud van 325.000 liter water (omgerekend 325 ton), gedragen door acht kolommen. Decennialang speelde de toren een belangrijk rol voor de drinkwaterdistributie, maar uiteindelijk raakte hij in onbruik. In 2019 kochten Tom Zegers en Natalie Martens de watertoren van de stad en besloten zij om er nieuw leven in te blazen. Op het gelijkvloers komt een evenementenruimte en op de tweede, derde en vierde verdieping komen (vakantie)woningen. Daarnaast krijgt de toren een klein nieuwbouwvolume boven het bestaande dak, waarvan de gevels bekleed worden met spiegels om de impact op de originele interbellumarchitectuur zo klein mogelijk te houden.

Advies dakopbouw en dakafwerking

De tand des tijds heeft de oude watertoren van Bree niet gespaard, maar hij is structureel nog in goede staat. De gevels worden hersteld en gereinigd, waarbij het industriële karakter behouden blijft. Een ander belangrijk aspect bij de werken is het dak. “Daar konden we hulp bij gebruiken”, zegt architect Zegers. “De watertoren staat namelijk op het hoogste punt in de stad Bree en is het hoogste gebouw in de omgeving, dus de windlast is groot. Bovendien is het geen standaard dakopbouw. Daarom konden we advies gebruiken bij de aanpak van het dak en de juiste dakafwerking.” 

Windlastberekening nodig

Omdat Kanaal Zuid al zo’n tien jaar met SOPREMA werkt, was het een logische keuze om ook dit keer hun vaste contactpersoon aan te spreken. “We hebben een groot vertrouwen in SOPREMA”, zegt Zegers. “Af en toe, bij ingewikkelde projecten, vraag ik daarom om advies bij ons aanspreekpunt. Als architect moet je je immers laten bijstaan door de experts.” SOPREMA hielp Kanaal Zuid bij dit bijzondere dak met de windlastberekening. De zuigkracht van de wind kan namelijk een volledig daksysteem optillen en als dat gebeurt, komt de integriteit van het volledige gebouw in het gedrang. Een windlastberekening is daarom extreem belangrijk. Toch wordt in de praktijk daar nog vaak te weinig aandacht aan besteed, terwijl je als ontwerper wel verantwoordelijk bent voor een correcte windlastberekening – overigens kun je altijd aankloppen bij onze specialisten van ROOF CONSULTING voor advies over de juiste dakopbouw en dit soort berekeningen.

Voorstel dakopbouw 

Alle daksystemen van SOPREMA worden natuurlijk uitgebreid getest op hun windweerstand. En naast de windlastberekening vroeg Kanaal Zuid ook advies aan SOPREMA voor de juiste dakopbouw. “Uiteindelijk hebben zij voor ons een voorstel gemaakt voor de volledige dakopbouw”, zegt Zegers. Daarbij werd gekozen voor Sopravap stick A15, een zelfklevende en dampremmende onderlaag die perfect is voor stalen of houten ondergronden van gebouwen met een hoge vochtproductie. De onderlaag Soprastrick Venti Neo FF en de toplaag Sopralene Optima Garden 4 GF FR komen uit het assortiment van SOPREMA. De twee lagen EPS-isolatie van Isobouw zijn mechanisch bevestigd.

Ondersteuning bij de werken

Net als bij andere projecten kan Kanaal Zuid tijdens de werken advies en ondersteuning vragen bij SOPREMA. “De SOPREMA experts zijn al enkele keren ter plaatse geweest om het werk te begeleiden met de dakwerker die het niet gewoon was om met mechanische bevestigingen te werken”, vertelt Zegers. “Wij konden deze toelichting ter plaatse enorm waarderen hetgeen voor ons ook een bevestiging was dat alles correct uitgevoerd zou worden.” Sinds april 2021 staat de watertoren van Bree in de stelling en wordt er hard gewerkt aan de renovatie. Eind 2022 moeten de werken klaar zijn. Zegers klinkt positief over die deadline. “We hebben de werkzaamheden goed voorbereid, ook met SOPREMA, dus ik denk dat we de gewenste einddatum gaan halen.”