
De gloednieuwe Iris Tower bij het station Brussel-Noord wordt gebouwd volgens de principes van duurzaam investeren. De kantoortoren van 137 meter hoog moet dan ook goed scoren op het gebied van energiebesparing en gebruikskosten. SOPREMA biedt daarvoor het juiste productenarsenaal én dacht mee over de maximale windbelasting.
Elliptisch hoogstandje
Nog voordat de Iris Tower haar deuren opende, had het al een naamsverandering achter de rug. Want de impressionante wolkenkrabber die gekend stond als de Silver Tower, werd voor haar opening nog omgedoopt tot de Iris Tower. De nieuwe kantoortoren biedt een prachtig uitzicht op het stadscentrum en Brussel-Noord. Ondanks het kleine perceel biedt de toren een oppervlakte van maar liefst 40.000 m², verdeeld over 34 verdiepingen, waarvan 7 ondergronds. Het gebouw is daarvoor neergezet langs het spoor in de vorm van een elliptische lens van 28 meter breed en 69 meter lang.
Dakgroep Naessens zorgde voor de waterdichting, waarbij vooral de terrassen op de verdiepingen 24 tot 32 een uitdaging bleken. “Dat komt door de stalen kolom die doorloopt in het beton van de terrassen”, vertelt werfleider Tjeerdo Louncke. “Dat vergt precisiewerk op het vlak van isolatie en roofing. Ook zorgden de bevestigingen van de stalen kolommen, waaraan de glasgevel verbonden is, voor extra complexiteit.” Op de volledige toren is dakdichting van SOPREMA gebruikt. Zowel voor het dampscherm als de onder- en toplaag. “Daarnaast hebben we die complexe afwerkingen gedaan met de vloeibare waterdichting van Alsan.”
Minder energie verbruiken
Het energieverbruik van de Iris Tower wordt op verschillende manieren geminimaliseerd. “Omdat het een glazen toren is, moet je meer doen om het goed geïsoleerd te krijgen. Bovendien is de isolatie veel dikker dan voorgeschreven”, vertelt Louncke. “We hebben daarom twee keer een isolatielaag van 12 centimeter en daaroverheen Soprastick Venti FF aangebracht en als eindlaag Sopralene Techno 4 AF C1 FR.”
Omdat het bouwtempo van de Iris Tower hoog ligt, is alles van tevoren tot in de puntjes uitgedacht. Dakgroep Naessens koos daarbij voor vertrouwde producten van SOPREMA. “We werken eigenlijk altijd met SOPREMA, want we hebben een groot vertrouwen in de producten en krijgen een goede technische ondersteuning”, zegt Louncke. “We willen de hoogste kwaliteit bieden aan onze klanten. Dan moet je ook werken met producten van de beste kwaliteit. Daarom hebben we voor de Iris Tower gekozen voor betrouwbare producten die we kennen én die goed op elkaar aansluiten.”
Windbelasting berekenen en garanties geven
Door de enorme hoogte van de Iris Tower was het essentieel om voldoende aandacht te besteden aan de berekening van windbelasting. Daarvoor kon Dakgroep Naessens rekenen op de hulp van de technische afdeling van SOPREMA. “Vanwege de grote hoogte was de windweerstand van het dakoppervlak berekenen een grote puzzel”, zegt Louncke. “Gelukkig wilde SOPREMA helpen bij het berekenen van de windbelasting. Zo hebben we uiteindelijk besloten om op cruciale plekken een betonplaat te storten, zodat de dakdekking Sopralene Techno 4 AF C1 FR op zijn plek blijft.”
De technische experts van SOPREMA schieten dakdekkers graag te hulp, bijvoorbeeld met technische begeleiding of productinformatie. Louncke: “We doen aan het einde van dit soort projecten altijd een rondgang met SOPREMA om alles te controleren. Zo weten we zeker dat alles goed is gebruikt en afgewerkt. En daardoor kunnen we ook aan de architect een goede uitvoeringsgarantie geven.”