SOPREMA en LID NV geven schaaldak Stedelijk Zwembad Genk weer juiste uitstraling

Na meer dan 45 jaar was het schaaldak op het Stedelijk Zwembad Genk aan renovatie toe. Best een uitdaging, want het 2.800 m2 grote hyperbooldak bestaat uitsluitend uit gebogen oppervlakten. Limburgse Industriële Dakwerken ging de uitdaging graag aan… met behulp van de producten en de gekende ondersteuning van SOPREMA.

Zeldzame schaaldakconstructie

Het Stedelijk Zwembad van Genk is sinds 2010 een beschermd monument omdat het een van de weinige gebouwen is in België met een schaaldakconstructie. Net het dak maakt het dus zo bijzonder. Het gaat om het bekendste ontwerp van de Brusselse architect Isia Isgour, die voor het uittekenen en berekenen van de schaaldakconstructie de toenmalige autoriteit ter zake inschakelde: Brussels professor en ingenieur André Paduart. De dakstructuur bestaat uit een aaneenschakeling van vijf dunne hyperbolische schaaldaken in beton. 

De uitwerking van het gebouw ging niet van een leien dakje. In 1975, meer dan 10 jaar na de initiële plannen, werd het gebouw pas ingewijd. Hoewel het zwembad zelf van 2005 tot 2008 een grondige renovatie onderging, droeg het nog het originele dak uit 1975. De bestaande dakbedekking ervan was intussen onderhevig aan verzakkingen. Studiebureau Tractebel stelde in opdracht van het Genkse stadsbestuur een dossier voor aanbesteding op met daarin de voorschriften voor het nieuwe dakpakket. Het voorstel van Limburgse Industriële Dakwerken (LID) NV sloot het best aan bij de gunningscriteria.

Uitgebreide dakbedekkingsportfolio

LID NV stelde meteen voor om het volledige dakpakket samen te stellen op basis van de SOPREMA-portfolio. “Waar mogelijk proberen we altijd om met SOPREMA te kunnen werken”, zegt Jelle Wellens, projectleider bij LID NV. “Eerst en vooral omdat hun prijs-kwaliteitverhouding zeer goed zit, maar ook omdat ze zo’n uitgebreide portfolio hebben. Naar levering en nazorg toe is het ontzettend makkelijk voor ons als we bij één en dezelfde leverancier kunnen aankloppen voor het totaalpakket, van verschillende dampschermen tot diverse soorten isolatie en bitumen, maar net zo goed andere dakbedekkingsopties. De producten zijn ook allemaal grondig op elkaar getest dus daar kan al geen discussie over ontstaan. We konden bovendien op een goede ondersteuning rekenen om ons dossier voor te leggen aan het stadsbestuur.”

Geen vierkante meter recht dakvlak

Organisatorisch stelt zo’n schaaldak best wat uitdagingen. Aan de in totaal 2.800 m2 dakoppervlakte is namelijk geen enkel recht stuk, het bestaat uit allemaal verschillende hellingen. “Best moeilijk, want er is dus geen vierkante meter recht vlak waar je materiaal op kan zetten”, zegt Jelle. “We hebben er eerst de vorige roofing afgehaald om de onderliggende cellenglasisolatie een grondig nazicht te kunnen geven. Die laag konden we behouden.” Voor het nieuwe dak voorzag LID NV de cellenglaslaag van het volledig gestripte dak eerst van een nieuwe afstrijklaag in warme bitumen 110-30 , waarop ze een Sopravap PB Alu 3 TF dampscherm vlamlasten om het gebouw alvast waterdicht te maken. Vervolgens gingen ze echt vlak per vlak isoleren met Efigreen Alu van 80 millimeter, gekleefd met Coltack Evolution 750 PU-lijm. Daarop kwam de deels zelfklevende Soprastick Venti FF onderlaag. “Om tot slot de witte Sopralene Techno 4 AF C1 FR wit toplaag te vlamlassen, zijn we zo ver mogelijk van de werfingang gestart om zo naar ons ingangspunt toe te werken, zodat we er zo weinig mogelijk moesten op lopen”, vertelt Jelle.

Volledig gekleefd dakpakket

Op dat soort hellingen gaat de keuze meestal naar mechanische bevestiging uit, maar gezien het om een zwembad gaat, is er binnenin een hele hoge vochtigheidsgraad. Mechanische bevestiging vraagt om pluggen die het dampscherm zouden doorboren. Zo zou de binnenklimaatklasse van het gebouw verloren gaan. Vandaar dat er bewust voor een volledig gekleefd pakket gekozen is. Wat Jelle trouwens nog zeer handig vindt aan samenwerken met SOPREMA, is dat zij ‘op maat’ leveren. “Als er aan het eind van de werken nog een tweetal rollen nodig zijn, dan leveren ze ook twee rollen en niet - zoals bij andere leveranciers al eens het geval kan zijn - een volledig pallet. Alles is uiteindelijk bijzonder vlot gegaan op de werf. Zo zouden alle werven mogen zijn.”  

Witte bitumentoplaag zorgt voor kwaliteit en uitstraling

Dankzij de bijkomende isolatie zal het zwembad in de winter ongetwijfeld minder stookkosten hebben om de binnentemperatuur mooi op 30°C te houden. Ook de witte kleur van de toplaag is bewust gekozen. “Ze moet ervoor zorgen dat het dak 40% minder opwarmt”, zegt Jelle. “Dat zou het risico op verzakkingen sterk moeten inperken. De leischilfer geeft op de hellende vlakken bovendien nog wat antislip, wat naar onderhoud toe toch niet onbelangrijk is. De witte minerale afwerking zorgt ook voor de uitstraling van het dak, dat door zijn vorm zichtbaar is vanop de grond. Want dat soort aandacht voor detail is uiteraard belangrijk voor zo’n uniek project.”