
Radongas komt van nature voor in de bodem en sommige bouwmaterialen. Langdurige blootstelling aan het gas kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Er zijn gelukkig manieren om woningen en gebouwen ertegen te beschermen. We lijsten de opties op.
Wat is radongas?
Radongas is een radioactief, kleurloos, geurloos en smaakloos edelgas. Het ontstaat door het verval van uranium, een element dat in veel bodemgesteenten voorkomt.
Hoe komt radongas een gebouw binnen?
Radon kan het gebouw binnendringen via scheuren in de vloer, voegen en barsten in muren of de vloerplaat, of via (kruip)kelders, sanitaire voorzieningen, watervoorzieningen en de lucht. In openlucht wordt het gas snel verdund, maar in gebouwen kan de concentratie stevig oplopen, vooral als er te weinig ventilatie in de ruimtes is voorzien.


Radongas kan schadelijk zijn
Langdurige blootstelling aan te hoge concentraties radongas kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Het inademen ervan kan op lange termijn het risico op longkanker verhogen. Radon is, na roken, de belangrijkste oorzaak van longkanker in ons land. Volgens het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) zou 7% van de gevallen verband houden met blootstelling aan radon. Wijs je klanten dus op het gevaar van het gas, controleer de concentraties op locatie aan de hand van een radontest. Is de concentratie te hoog (meer dan 400/Bq/m3)? Dan moet je maatregelen treffen om de juiste bescherming te bieden. We bespreken hieronder de opties voor nieuwbouw en renovatie.
Hoe kan je nieuwe gebouwen beschermen tegen radongas?
Een van de meest effectieve manieren om radongas uit gebouwen te weren, is een ondoordringbare barrière installeren. Voor nieuwbouw komt het erop aan om een kwalitatief, en het best ook wortelwerend membraan, te installeren onder de vloerplaat. Dat membraan houdt het gas tegen. En we hebben goed nieuws: de meeste premium Soprema-membranen voldoen aan EN 13969 en hebben een radoncertificaat. Ze zijn dus geschikt om radongas tegen te houden. We lijsten ze even op.
Wortelwerende membranen (aanbevolen)
-
Sopragum Garden 4 TF C1 – bekijk de prestatieverklaring (DOP) en het radoncertificaat.
-
Sopragum Garden 5 TF C3 – bekijk de prestatieverklaring (DOP) en het radoncertificaat.
-
Sopralene Techno Garden 4 AF C1 FR – bekijk de prestatieverklaring (DOP) en het radoncertificaat.
-
Sopralene Optima Garden 4 GF C3 FR – bekijk de prestatieverklaring (DOP) en het radoncertificaat.
Niet-wortelwerend membraan
-
Sopragum Techno 4 TF C1 – bekijk de prestatieverklaring (DOP) en het radoncertificaat.
Wat te doen bij renovatie?
Ook bij renovaties is het belangrijk om de vloerplaat af te dichten en het opstapelende radongas af te voeren. Met behulp van een ventilatiepijp kan je het radongas naar buiten leiden.
Andere maatregelen
Naast de afsluiting van de vloerplaat met een kwalitatief membraan, kan je nog andere maatregelen treffen:
-
Zorg voor voldoende ventilatie in de kelder en het woon- of werkgedeelte van het gebouw. Je kan ook werken met onderdruk in de vloer en bovendruk in de lokalen.
-
Maak scheuren en kieren in de fundering en muren dicht.
Veelgestelde vragen over radongas
Waar komt radongas het meest voor?
Radon is overal in de ondergrond aanwezig, in variabele hoeveelheden. Vanuit de bodem kan het gas via de kelderverdieping in elk gebouw binnendringen. In België komt radon doorgaans meer voor in het zuiden: de regio’s rond Verviers, Bastogne en Neufchâteau kennen volgens de recentste metingen de hoogste concentraties. Het FANC organiseert elk jaar de Radonactie. Je kan dan een test bestellen om de radongasconcentratie in gebouwen meten.
Test voor particuliere woningen
Welke impact heeft radongas op de gezondheid?
Radongas komt via de ingeademde lucht onze longen binnen. Daar bestraalt het gas het longweefsel, waardoor dat beschadigd geraakt en er op lange termijn kanker kan ontstaan. De concentratie van radongas in de ruimte en de duur van de blootstelling bepalen het risico op kanker. Rokers lopen een nog groter risico, omdat tabak en radongas elkaars schadelijke gevolgen versterken.
Hoeveel radongas is schadelijk?
Hoe lager de radonconcentratie, hoe kleiner het risico op gezondheidsschade. Vanaf 400/Bq/m3* zijn maatregelen noodzakelijk. Een radontest gedurende drie maanden is de enige manier om exact te weten te komen hoeveel radongas er in het gebouw voorkomt.
*Bq is de afkorting voor Bequerel, de meeteenheid voor radioactieve stoffen.
Nog vragen?
Je vindt uitgebreidere informatie over radongas en welke maatregelen je kan nemen in de radongas-brochures van het FANC. Heb je nog een vraag over onze membranen die het radongas tegenhouden of een andere bouwgerelateerd vraagstuk? Neem dan gerust contact op met onze experts. Zij helpen je graag verder.