
Scheidingswanden zijn per definitie tijdelijk. Daarom kun je er maar beter voor zorgen dat je de gebruikte materialen goed kunt hergebruiken. Op basis van deze circulaire logica kwam Ecomat tot een concept van remontabele gebouwinrichtingen, onder het label Circomat. De eerste toepassing van de circulaire scheidingswanden met Pavaflex is gebruikt voor het creëren van een tijdelijke club in een Brusselse parking. Dat bleek een groot succes.
Flexibel inzetbaar
Al ruim 30 jaar maakt Ecomat naam als groot- en kleinhandel in ecologische en biologische bouwmaterialen. “Eigenlijk gebruiken we vanaf het begin al Pavatex”, vertelt Rein De Pooter. “Want deze duurzame en recycleerbare isolatieplaten passen perfect bij onze dienstverlening. We zijn dus een trouwe afnemer en fan! Ook Pavaflex was voor ons een zeer welkome uitbreiding van het assortiment, omdat dit product meer flexibiliteit biedt en zo het toepassingsgebied van houtvezelisolatie veel ruimer maakt. Zo wordt het veel makkelijker om op verschillende plekken met houtvezelisolatie te werken.”
Toen Ecomat besloot om Circomat te starten, was de keuze voor Pavaflex voor de hand liggend. “Normaal gesproken wordt een tijdelijke scheidingswand gevuld met ‘rommel’. Het doet daarom ook wat goedkoop aan. Maar dat hoeft helemaal niet”, zegt De Pooter. “Wij laten zien aan retailers, kantoren, winkeliers en particulieren dat je juist ook kunt werken met materialen die hiervoor wél geschikt zijn en die je na eenmalig gebruik niet hoeft weg te kiepen. Wij gebruiken daarom bij Circomat dezelfde ecologische materialen in kant-en-klare scheidingsmuren als die we aanbieden als bij Ecomat.”
Recycleren zonder moeite
Volgens De Pooter creëren de circulaire scheidingswanden een win-winsituatie. “We verkopen de circowalls, maar ze kunnen ook voor een bepaalde periode geleased worden. Bijvoorbeeld een aantal jaar. Als materiaalbeheerder zochten we dus een oplossing om de grondstoffen en materialen in de tijdelijke wanden zonder al te veel kosten opnieuw te kunnen inzetten. Dat kan met Pavaflex. De eindklant profiteert zo van een tijdelijke, kwalitatieve scheidingswand, gemaakt van hoogwaardige materialen zowel qua interieurkwaliteiten als qua technische performantie, zonder daarvoor een grote som neer te leggen.”
De remontabele scheidingswanden zijn perfect voor bijvoorbeeld winkels en pop-upinitiatieven. Ook om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, kunnen de scheidingswanden een uitkomst zijn. “Het vergt geen grote investeringen en zo kun je je werkplek zodanig inrichten dat je veilig op afstand van elkaar kunt werken”, zegt De Pooter. “Je hebt dus een tijdelijke oplossing die geen materiaal verspilt.”
Geluidsdichte en warme pop-upclub
Club FFORMATT is het eerste project waar Circomat by Ecomat haar scheidingswanden mocht neerzetten. Dit nieuwe ontmoetingsplatform voor cultuur en muziek is sinds 2019 tijdelijk ondergebracht in de ondergrondse parking onder het voormalige Actiris-gebouw aan de Anspachlaan. “Ze hadden nood aan wanden die de hele grote ruimte zouden verkleinen en ervoor zouden zorgen dat het aangenaam warm blijft”, vertelt De Pooter. “Want je wil natuurlijk een thermisch comfortabele, intieme clubsetting kunnen bieden. Daar zorgt Pavaflex in de scheidingswanden voor.”
Daarnaast moest Circomat er ook voor zorgen dat de buren geen last hebben van de geluiden van de club. “Dat konden we voorkomen door de Circowalls achter de inrijpoort van de voormalige parking te vullen met Pavaflex Plus, vanwege de uitstekende akoestische isolatie-eigenschappen”, aldus De Pooter. “Pavaflex en Pavaflex Plus waren het ideale compromis tussen het drukken van de kostprijs, de beschikbaarheid van het materiaal en de juiste technische performantie. Jammer genoeg moest club FFORMATT door de Covid-19-crisis de deuren sluiten. Maar wij konden de scheidingswanden gewoon inklappen en hebben ze ondertussen al in een nieuw project gerecupereerd.”