
Nicky Horions heeft er al een twintigjarige carrière als kwaliteitsverantwoordelijke op zitten bij SOPREMA, eerst voor bitumen, nu voor XPS. Ze zag SOPREMA uitgroeien tot een zeer groot bedrijf, waar je toch nog altijd van bepaalde vrijheden en voordelen kan genieten die eerder typisch zijn voor kleinere bedrijven.
Van bitumen naar XPS
Toen het bedrijf waarvoor ik voorheen werkte twintig jaar geleden failliet ging, ben ik via een interimkantoor bij SOPREMA Grobbendonk terechtgekomen. Het was mijn eerste sollicitatiegesprek en ik mocht meteen aan de slag. Ik had een opleiding tot microbioloog gevolgd, kwam uit een voedingsbedrijf en had er geen flauw idee van hoe kwaliteitstesten met bitumenproductie te rijmen vielen. Hoewel ik dus dacht dat mijn job bij SOPREMA heel tijdelijk zou zijn, werk ik er nog steeds. In Grobbendonk heb ik zeventien jaar lang als kwaliteitsverantwoordelijke gewerkt en mijn afdeling is er geleidelijk aan uitgegroeid tot een R&D laboratorium. Omdat ik aan een nieuwe uitdaging toe was, vroeg ik om een overplaatsing naar Tongeren. Dat verzoek is ingewilligd en intussen ben ik hier al drie jaar kwaliteitsverantwoordelijke XPS. Ik woon tussen beide locaties in en deze rijrichting is beter, dus dat was mooi meegenomen.


Continue procesoptimalisatie
Mijn job is een teamgebeuren. We zetten een kwaliteitssysteem op punt om ervoor te zorgen dat onze productie voldoet aan de ISO-normen en de certificatie. Aan die certificaties besteden we een groot deel van onze tijd: auditors begeleiden, producten opsturen voor externe controle ... We kijken natuurlijk na of onze productie conform de certificaties en andere kwaliteitsverwachtingen is en blijft. Is dat niet het geval, dan moeten we de nodige stappen ondernemen. Ook continue procesoptimalisatie hoort erbij. Daar haal ik zelf het meeste werkplezier uit.
Tongeren op de kaart zetten
Ik doe mijn job heel graag en hoewel ik SOPREMA door de jaren heen tot een heel groot bedrijf zag evolueren, krijg je hier nog steeds dezelfde vrijheden als in een klein bedrijf. Je mag hier ideeën naar voor brengen en wordt er niet op afgerekend als je eens een foutje maakt. Het management ziet liever dat je dingen uitprobeert die niet helemaal naar wens uitdraaien dan dat er niks gebeurt. Op dit ogenblik zijn we SOPREMA Tongeren nog volop aan het uitbouwen. Wij hebben onze opleidingen gevolgd in Spanje, waar ze alle expertise met betrekking tot XPS al eerder in huis hadden. Stiekem hoop ik dat we deze bedrijfssite ook op de kaart zullen kunnen zetten als referentie en gekende waarde binnen SOPREMA.


Een hele ongedwongen sfeer
SOPREMA investeert echt wel in zijn werknemers en in de werksfeer. Er gaat veel aandacht uit naar veiligheid op de werkvloer. Daarnaast zijn er ook de nodige inspanningen om aan de gezelligheid en de goede sfeer te werken, van personeelsfeestjes tot nu en dan een traktatie. Vandaag krijgen we taart, bijvoorbeeld. Je werkt hier bovendien in een hele horizontale structuur, wat voor een zeer ongedwongen sfeer zorgt. Tot het management toe blijft iedereen zeer toegankelijk voor werknemers van gelijk welke productie- of kantoorafdeling. Terwijl je natuurlijk ook de voordelen geniet van een groot bedrijf, zoals kunnen rekenen op tijdige uitbetaling van je salaris. Naar training en opleiding toe wordt er eveneens veel moeite gedaan, wat steeds de mogelijkheid openhoudt om verder te evolueren of excelleren in je job.