Goede materialen en vakmanschap zorgen voor dak dat er 30 jaar tegen kan

Ondanks diverse herstellingswerken, bleef de zorgsite Onze-Lieve-Vrouw in Beerse last ondervinden van aanhoudende lekken. Op advies van SOPREMA liet de gemeente een grondig dakonderzoek uitvoeren. Wat bleek? De isolatie was deels doordrenkt als gevolg van condensatie. In het SOPREMA-gamma waren gelukkig de juiste producten te vinden om de bewoners opnieuw een droog dak boven het hoofd te bieden.

Aanhoudende lekkage ondanks diverse dakherstellingswerken

In het centrum van Beerse omvatten de twee gebouwen van de Onze-Lieve-Vrouw zorgsite sinds 25 jaar zowel een woonzorgcentrum, met een aparte afdeling voor patiënten met dementie, als serviceflats. Het woonzorgcentrum is volledig gelijkvloers, de serviceflats zijn verspreid over twee verdiepingen. Beide gebouwen zijn bedekt met overwegend platte daken, 3.000 m² in totaal. Hier en daar zorgen licht hellende daken voor een esthetisch element.

“Omdat de gebouwen onder aanhoudende lekkage te lijden hadden, waren de daken een tiental jaar geleden al van een nieuwe toplaag voorzien”, vertelt Nic Janssens, technisch verantwoordelijke voor de gebouwen bij de gemeente Beerse. “Maar dat bleek dus niet de oplossing te zijn. Ook andere herstellingswerken haalden niets uit. Vreemd genoeg deden de problemen zich niet voor bij zware regenbuien of hevig onweer, maar veeleer in de zomer, bij hoge temperaturen. Toen ik een tweetal jaar geleden bij de gemeente in dienst kwam, besloot ik advies in te winnen bij SOPREMA, waarmee ik bij mijn vorige werkgever goede ervaringen had opgedaan.”

“Je voelt gewoon dat er bij SOPREMA heel wat knowhow aanwezig is. De hoogwaardige producten voldoen aan de strengste kwaliteitsnormen en SOPREMA blijft duidelijk voortdurend investeren in verdere optimalisatie.”

-Nic Janssens, technisch verantwoordelijke voor de gebouwen bij de gemeente Beerse

Grondig dakonderzoek door SOPREMA onthult deels doordrenkte isolatie

Het advies: een dakonderzoek uitvoeren. Insnijdingen op verschillende plaatsen brachten aan het licht dat er geen volwaardig dampscherm aanwezig was. Tien centimeter rotswolisolatie was in geslingerde warme bitumen geplaatst, met daarop een tweelaagse bitumendichting en dan de bitumen renovatielaag. Door condensatie was de isolatie volledig nat op sommige plaatsen, en op andere plaatsen enkel bovenaan tegen de dichting. Nog andere plekken waren dan weer perfect droog gebleven.

“Omdat het volledige dak vernieuwen onnodige kosten, materiaalverspilling en te veel hinder voor de bewoners met zich mee zou brengen, besloten we enkel de natte zones aan te pakken”, vertelt Nic. “Om die te identificeren, vulden we het destructieve dakonderzoek aan met een dakinspectie door een drone met thermografische camera. Op de natte plaatsen lag de temperatuur lager. Zo konden we het dak indelen in zones waar de isolatie al dan niet om vervanging vroeg. Uiteindelijk bleek zo’n derde van de dakoppervlakte aan vervanging toe.”

Volledig nieuwe dakopbouw voor een derde van de oppervlakte

Nic ging over tot de opmaak van een dossier voor de gedeeltelijke vervanging van het dak door een volledig nieuwe dakopbouw met CE- en ATG-geattesteerde materialen die een waterdichting voor minimum 10 jaar garanderen. “Mijn vaste stokpaardje: een hoogwaardige toplaag met een koude buig van -30°C. Waar mogelijk neem ik dat in al mijn bestekken op.”Zolderse Dakprojecten uit Lummen won de openbare aanbesteding voor de uitvoering van de dakwerken. Ten opzichte van de kwaliteitsbeschrijving van de producten in het bestek kwam SOPREMA als interessantste leverancier naar voor. “Op basis van de marktverkenning die ik als bouwheer deed en van goede ervaringen met SOPREMA voor andere projecten in het verleden was ik daar blij mee”, geeft Nic toe. “Ook al omdat ik tijdens het vooronderzoek op goede ondersteuning door hen mocht rekenen.”

Recuperatie van bestaande dakbedekking als dampscherm

Ondanks vrij ongunstige weersomstandigheden verliepen de werken vlot, mede dankzij de goede ondersteuning van SOPREMA en de perfecte samenwerking met Zolderse Dakprojecten. Dag per dag bekeken zij of het weer het zou toelaten een dakdeel aan te pakken. Op drie maanden tijd waren de werken rond.

Waar de isolatie droog gebleven was, gebruikten de dakwerkers de bestaande dichting als dampscherm. Ze keken deze grondig na en voerden een stevige reiniging en enkele plaatselijke herstellingen uit. Op basis van duidelijk advies van SOPREMA dat extra isolatie vereist was met een isolatiewaarde die minstens 1,5 keer hoger lag, verlijmden ze daarop PIR-isolatie van 8 cm. Waar ze de volledige dakopbouw weghaalden, brachten ze op de bestaande hellingchape een laag kleefvernis aan met daarop een Soprarock PB P3 TF dampscherm. Om te voldoen aan de huidige isolatienormen kwam daarop PIR-isolatie van 12 cm, verlijmd met purschuim. Bovenop de isolatie volgde een zelfklevende dampdrukverdelende Soprastick Venti FF onderlaag, om af te sluiten met een hoogwaardige bitumen toplaag: Sopralene Optima 4 AF C3 FR. ALSAN 770 vloeibare dakdichting zorgde voor perfecte aansluiting met alle dakdetails.  

Hoogwaardige productkwaliteit en vakmanschap leveren solide dakconstructie op

“Ik ben ervan overtuigd dat we dankzij een combinatie van kwalitatieve materialen en goed vakmanschap tot een dak gekomen zijn dat er dertig jaar tegen gaat kunnen”, besluit Nic. “De voldoende flexibele, maar niet te elastische dakdichting zal zonder twijfel perfect de vorm van het dak aanhouden en zich niet lostrekken van de aansluitingen. De hoogwaardige kwaliteit van de toplaag met koude buig van - 30°C is ook goed bestand tegen veroudering door zonlicht, thermische schokken en water. Trouwens nog een groot voordeel van roofing ten opzichte van andere dakbedekkingsmaterialen, is dat onze eigen mensen die bij plaatselijke beschadigingen eenvoudig zelf kunnen herstellen. De gemeente kan er dus gerust in zijn dat dit dak decennialang in goede staat zal blijven.”