
In het hartje van Merelbeke wordt in 2021 een gloednieuw centrum voor kunst en cultuur geopend. In lijn met de bijzondere, kubistische vormgeving zocht AnD architecten naar betrouwbare dakbedekking voor op de platte daken, die bovendien geluidswerend moest werken. De oplossing werd gevonden in het uitgebreide gamma van SOPREMA.
Kubistisch kunstwerk
Flexibel, multifunctioneel en geschikt voor meerdere evenementen tegelijkertijd. Dat is de basis van het Cultuurhuis Merelbeke, vertelt David De Beule van AnD architecten. Centraal in het bijzondere gebouw staat een polyvalente zaal met uitschuifbare tribune. Daaromheen bedachten de architecten een cultuurcafé, foyer en tentoonstellingsruimte op het gelijkvloers. Op de eerste verdieping komen leslokalen, een repetitieruimte en de kantoren van de medewerkers van het team Cultuurhuis.
Het ontwerp van het cultuurhuis is atypisch vanbinnen én vanbuiten. Het grondplan oogt stervormig en het aanzicht is kubistisch. “We hebben daarbij de perspectieflijnen vanuit de omgeving gevolgd”, vertelt architect De Beule. Ook het materiaalgebruik is bijzonder. “We gebruiken bijvoorbeeld cortenstaal voor de gevel. Dat maakt het gebouw extra markant. Bovendien integreert het goed in de omgeving, want de omliggende gebouwen hebben dezelfde roestbruine tinten.”
Extra zwaar dak
Het platte dak van 2.690 vierkante meter moest minstens 8 kilogram per vierkante meter wegen, berekende de akoestisch ingenieur voor AnD architecten, om zeker te zijn dat het cultuurhuis geen geluidsoverlast veroorzaakt of last heeft van omgevingsgeluiden. Volgens architect De Beule was er eigenlijk maar één oplossing voor het dak mogelijk: “Bitumineuze afdekking in twee lagen. EPDM-dakbedekking weegt zo’n 2 kilo per vierkante meter. En dat is onvoldoende als je wil voldoen aan de akoestische eisen.”


Op het Cultuurhuis Merelbeke ligt daarom nu een extra zwaar SOPREMA-dak. “Door de dakbedekking in twee lagen aan te brengen, weegt het dak nu zo’n 8 tot 9 kilogram per vierkante meter. Dat is tot 4 keer meer dan een EPDM-folie, maar perfect voor de akoestiek, want dat vraagt juist om massa-veer-massa-constructie”, legt de architect uit. “Hierbij vertrekken we van twee massa’s die van elkaar gescheiden worden door een verende tussenlaag – dat kan lucht zijn, of een isolatiemateriaal. Het systeem werkt als volgt: het geluid botst tegen de eerste massa en brengt deze aan het trillen. De veer tussen de beide lagen vangt deze trilling op en fungeert als schokdemper. Het geluid wordt vervolgens sterk verzwakt doorgegeven aan de tweede massa.”
Kiezen voor een klassieke opbouw
Volgens De Beule is er gekozen voor een klassieke opbouw van het dak. “Als dampscherm is Sopraglass PB V3 TF gevlamlast en daarop hebben we 20cm dikke rotswol in twee verschillende densiteiten als isolatie gekleefd, ook vanwege de akoestische eigenschappen. Voor de onderlaag hebben we Soprarock PB P3 gebruikt en voor de toplaag een C3 inlage.”


De aannemer stelde voor om de producten van SOPREMA in te zetten voor het Cultuurhuis Merelbeke. “We mogen in ons lastenboek natuurlijk geen merken noemen”, zegt architect De Beule. “Maar op basis van dat lastenboek stelde onze aannemer SOPREMA voor; zij hebben de beste dakbedekkingsmaterialen die passen bij de gestelde eisen. We hebben hun voorstel aanvaard en dat bleek achteraf zeker een goede keuze. De materialen voldoen ook in de praktijk aan onze eisen en onze verwachtingen zijn goed ingelost. Dus de volgende keer dat een aannemer SOPREMA voorstelt, zeggen we zeker weer ‘ja’.”
Vertrouwd en bewezen
Het grootste voordeel aan de bitumineuze dakbedekking van SOPREMA is volgens architect De Beule dat het al jaren op de markt is. “Dus de aannemers zijn goed vertrouwd met het materiaal en kennen de details. Er zijn geen verrassingen en het heeft zijn kwaliteiten bewezen in de loop der tijd. Toen we in Merelbeke tijdens de regenachtige werken aan liepen tegen een waterophoping tussen de twee lagen, was dat bovendien snel opgelost en plaatselijk te herstellen.”

