
Het ALSAN-systeem en het bitumineuze platte dak van het Bosuilstadion houdt toeschouwers droog
Het 3.000 m2 grote platte dak van de gloednieuwe hoofdtribune van het Bosuilstadion in Antwerpen tijdig waterdicht krijgen voor de aftrap van het volgende voetbalseizoen: dat was de uitdaging die Dakgroep Naessens graag aanging. Dankzij de juiste combinatie van SOPREMA-producten zullen de Royal Antwerp FC-toeschouwers nog heel lang hoog en droog van de matchen kunnen genieten.
Vloeibare waterdichting, de ontbrekende schakel
Voor het eerst in gebruik genomen in 1923, is het Bosuilstadion een van de oudste stadions van België. Bij de overname door Ghelamco en de doorbraak van Royal Antwerp FC naar eerste klasse was het stadion dan ook dringend aan renovatie toe. De verouderde tribune 1 vervangen door een gloednieuwe, hypermoderne hoofdtribune, met het oog op uitbreiding van de capaciteit van het stadion, vormde de eerste stap in de renovatieplannen. Gezien de voetbalkalender een strikte deadline oplegde, was het geen optie om de dakbedekking uit te stellen naar een optimalere periode dan het late najaar. Als trouwe SOPREMA-partner ging Dakgroep Naessens de uitdaging aan om de bitumineuze dakbedekking tijdig rond te krijgen, bij koudere temperaturen en ondanks het hogere risico op regenweer.
Een uitdaging die trouwens nog een staartje kreeg. Bij de detailafwerking signaleerden de dakwerkers verhoogde infiltratierisico’s: metalen draagbalken kwamen door de bitumineuze dakbedekking heen en in de metalen dakconstructie, die nog boven de bitumineuze dichting geplaatst is, zaten diverse UV-afvoersystemen. Hoewel deze niet in het lastenboek was opgenomen, leent vloeibare dichting zich beter tot dit soort detailafwerking. SOPREMA bevestigde dit advies van Dakgroep Naessens
Bitumineuze en vloeibare afwerking combineren
Het platte dak van de tribune heeft een oppervlakte van 3.000 m2, met een ondergrond in steeldeck en beton. In lijn met de voorschriften en in samenspraak met Dakgroep Naessens is voor de bitumineuze afwerking geopteerd voor een standaard opbouw met Elastocol 600 als primer, vervolgens het zelfklevende membraan Sopravap Stick c15 als dampscherm en Neostir 029 met een dikte van 16 mm voor de thermische isolatie. Als eindafwerking kwam bovenop de Sopralene Stick 30 onderlaag een SOPREMA-toplaag. Het gaat om een kwalitatief sterke toplaag die in de regio Antwerpen een stevige reputatie heeft opgebouwd en waarmee ook Dakgroep Naessens goed vertrouwd is. Vooral de goede prijs-kwaliteitverhouding dreef de keuze voor deze combinatie van materialen.
Gelukkig wist SOPREMA ook voor de vloeibare waterdichting tijdig bestek op te maken en de benodigde materialen te leveren. SOPREMA’s PMMA ALSAN-systeem heeft als grote voordeel dat het een zeer sterke hechting biedt op nagenoeg alle ondergronden en bovendien voor de nodige scheuroverbrugging tussen twee verschillende ondergronden kan zorgen. Waar de dubbele roofing met leislag geen primer nodig had, kwam op de balken en UV-afvoersystemen de ALSAN 104 metaalprimer. De ALSAN 070 fungeerde als katalysator voor de ALSAN 770 TX tweecomponent, die werd afgewerkt met een duurzame ALSAN 970 F finishlaag die beschikbaar is in bijna alle RAL-kleuren.
Een kwalitatief eindresultaat dat zich onderscheidt in levensduur
Omdat het duo bitumineuze-vloeibare dichting steeds sterker ingeburgerd raakt, beheersen meer en meer dakwerkers beide technieken. Ook Dakgroep Naessens beschikt over de nodige expertise om beide vlot en correct te plaatsen, waardoor zij het volledige dak van het Bosuilstadion perfect konden afwerken.
Dat beide SOPREMA-producten perfect compatibel zijn met elkaar, is bijzonder interessant. De SOPREMA-toplaag is een zeer kwalitatieve rol, Europees gekeurd met de hoogste waardering. Voor de detailafwerking vormde het ALSAN-systeem de betere optie. Dit systeem is niet enkel vlamvrij, maar geeft bovendien een naadloze verbinding die ‘als gegoten’ rond de contouren van het gebouw zit. SOPREMA kon hier kort genoeg op de bal spelen om dit vloeibare dichtingsalternatief te bieden voor de detailafwerking. Het Bosuilstadion mag bijgevolg rekenen op de beste oplossing, vooral ook in termen van levensduur.