
BIM, Building information Modelling of bouwwerkinformatiemodel, is aan een stevige opmars bezig. In landen zoals Nederland, Italië, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk is deze nieuwe manier van samenwerken al helemaal ingeburgerd. In België verloopt de overgang iets trager: in 2019 gebruikte nog maar 40 procent van de Belgische architecten BIM, in Nederland was dat 81 procent.[1] In 2020 gaf meer dan de helft van de architecten die nog niet met BIM werkten aan dat ze er wel erg in geïnteresseerd zijn. En dat is terecht, want werken met BIM levert heel wat voordelen op.
Wat is BIM?
Het bouwwerkinformatiemodel is gebaseerd op software, waarin alle informatie over de benodigde materialen en hoeveelheden voor het bouwwerk worden verzameld. Het is een digitale versie van de papieren bouwmodellen, plannen en bestekteksten. BIM is gericht op een goede samenwerking tussen de verschillende partners door de informatie-uitwisseling te optimaliseren. Daarom gebruiken sommige experts BIM als afkorting van Building Information Management.
De voordelen van BIM
Werken met BIM levert enkele grote voordelen op:
- Alle informatie staat gecentraliseerd en is gemakkelijk raadpleegbaar.
- Bovendien wordt een aanpassing meteen op alle modellen en in alle documentatie doorgevoerd, waardoor de kans op fouten drastisch afneemt.
- Leveranciers zoals SOPREMA kunnen een nog betere dienstverlening bieden door BIM-modellen aan te leveren, die op termijn de bestekteksten kunnen vervangen.
- Nog een enorm groot voordeel is de mogelijkheid om eventuele fouten in de modellen snel op te sporen en gemakkelijk recht te zetten in het computermodel – en niet pas op de werf. Daardoor wordt het ook makkelijker om de oplevertijd goed in te schatten én het stelt werfteams in staat om efficiënter en sneller te werken.
- Daarnaast zorgt BIM voor een gestroomlijnde communicatie tussen de verschillende partners. Er is geen kennisverlies meer elke keer een nieuwe partner de plannen raadpleegt: dankzij BIM blijft alle kennis en ervaring op dezelfde plek beschikbaar.
SOPREMA en BIM: it’s a match
Bij SOPREMA geloven we al langer in het potentieel van BIM. Daarom bieden we online de BIM-modellen van onze beschikbare systemen aan. Bovendien ontwikkelden we THORBIQ, onze digitale keuzegids, waardoor u dankzij de handige filters steeds de beste oplossingen en systeemopbouwen voor uw bouwproject vindt. Samen met SOPRACITY, onze virtuele stad waarin we bouwoplossingen van de toekomst mét BIM-modellen tonen, biedt THORBIQ alle nodige informatie aan architecten, aannemers en uitvoerende partners om elk project succesvol af te werken.
SOPREMA helpt u graag
Hebt u nog vragen over onze BIM-modellen of bent u op zoek naar advies voor uw bouwproject? Neem dan gerust contact op met een van onze experts. Ze helpen u graag verder. Vergeet ten slotte niet om u in te schrijven op onze nieuwsbrief, waarmee we u vier keer per jaar op de hoogte houden van nieuws over thema’s die u zélf uitkiest. [1] USP-European Architectural Barometer, 2021, p.18 - https://www.usp-mc.nl/nl/inzichten/beschikbare-rapporten/european-architectural-barometer/