ALSAN doet Kunstbergfontein in Brussel weer opleven

estauratie erfgoed en monumenten

 

De grote fontein in de Brusselse Kunstbergtuin was toe aan een grondige renovatie. Samen met de opdrachtgever, Regie Der Gebouwen, hoofdaannemer De Dender nv en de uitvoerder Harvicco bvba, kon het ALSAN-team van SOPREMA de fontein na 9 jaar stilstaan weer laten stromen. Werkelijk alles werd onder handen genomen van de volledige technische installatie tot waterdichting.

Bij renovaties blijft de uitdaging om de historische eigenschappen en het karakter van het project te behouden. Ook voor de bijna 70-jaar oude fontein is het niet anders. De Regie der Gebouwen stond erop de oorspronkelijke beeldhouwwerken in de vorm van vissen en schelpen rond de spuiters te hergebruiken. De kolommen uit Belgische blauwe hardsteen waren voor een groot deel aan vernieuwing toe. Het ALSAN-team gebruikte ook hun expertise voor de volledig nieuwe vloeibare waterdichting van de fontein.

VOOR ELK PROJECT EEN AANGEPAST SYSTEEM

De keuze voor het ALSAN PMMA-WP FINISH systeem bleek uitstekend voor dit project. Het volledig gevliesde en scheuroverbruggende waterdichtingssysteem wordt naadloos aangebracht en volgt de historische contouren van de fontein.

Op 9 mei 2017 werd de fontein officieel opnieuw in werking gesteld. Ondertussen heeft de Kunstbergtuin opnieuw zijn plek veroverd als bezienswaardigheid en als een aantrekkelijke plek voor inwoners en citytrippers.