Fnac Vanden Borre recupereert verpakkingen voor de productie van XPS isolatie, met dank aan Soprema en Recycling Partners Belgium

Fnac Vanden Borre werkt sinds 2020 samen met Recycling Partners Belgium BV (“RPB”) om haar afval- en materialenbeheer in héél België te verduurzamen. Doelstellingen zijn ondermeer het reduceren van het restafval, het verhogen van recyclage scores en het terugdringen van het aantal transporten en de daarmee gepaard gaande CO2. Een logische volgende stap is de optimalisatie van de inzameling, afvoer en verwerking van EPS (‘Expanded PolyStyrene’, ook wel ‘piepschuim’ of ‘isomo’). Daarvoor slaat men nu de handen in elkaar met SOPREMA, specialist in waterdichting en isolatie. Zij zullen het EPS-afval inzetten als grondstof voor het vervaardigen van XPS isolatie (geëxtrudeerd polystyreen). 

Uitdagingen & doelstellingen 

Fnac Vanden Borre NV, moederbedrijf van zowel de FNAC als de Vanden Borre winkels in België, een toonaangevend bedrijf op de Belgische markt in de verkoop van audio, tv's, multimedia en huishoudelektro , is steeds op zoek naar mogelijkheden om haar supply chain efficiënter en duurzamer te organiseren. Bij het ontpakkingsproces komen verschillende verpakkingen vrij die op een efficiënte manier dienen ingezameld, afgevoerd en verwerkt te worden. Eén van deze verpakkingsstromen is EPS, veelal gebruikt ter bescherming van de producten tegen schokken en mogelijke beschadigingen. Jaarlijks zamelt Fnac Vanden Borre tussen de 200-250 ton van dit zeer volumineuze materiaal in. De EPS is niet alleen afkomstig vanuit de winkels, maar vooral van de thuisleveringen, waarbij de vrijgekomen verpakking retour worden genomen. Vervolgens wordt het materiaal centraal ingezameld in drie van de vijf leveringsplatforms van Fnac Vanden Borre (in Nevele, Achêne, Sint-Truiden, Sint-Pieters-Leeuw en Willebroek). Tot voor kort werd het materiaal vanuit deze locaties los in zakken en onbehandeld afgevoerd naar de verwerker, waardoor het noodzakelijk was om 7 tot 10 volle vrachten per week af te voeren om de operationele continuïteit te garanderen. Daar moest verandering in komen…. 

Compacteren & lokale verwerking 

Het verbeterproces startte met de beslissing om de EPS centraal te compacteren vooraleer het wordt getransporteerd. Het collecteren van de EPS op 1 locatie kon worden gerealiseerd door het beschikbare volume op te vullen van reeds bestaande interne transporten tussen de verschillende leveringsplatforms en DC’s van Fnac Vanden Borre. In haar site te Willebroek werd een industriële EPS-compactor geplaatst, welke het volume tot 30:1 verkleint. De machine produceert EPS briketten die worden opgestapeld op palletten en vervolgens per volle vracht worden afgevoerd, waardoor er gemiddeld 400 ritten per jaar worden uitgespaard, wat overeenstemt met 27.033,60 kg CO2. 

Vervolgens wordt de EPS afgevoerd naar de site van SOPREMA te Tongeren, waar het ingezet wordt als grondstof voor  de productie van XPS-isolatie die voornamelijk bestemd is voor de Belgische markt. Een lokale, circulaire oplossing pur sang. XPS is op haar beurt dan ook weer recycleerbaar en daardoor een uitstekend isolatiemateriaal voor circulaire bouwprojecten.  

Tot slot zijn RPB en SOPREMA in heel België ook een partnership gestart om afval- en materialenbeheer te verduurzamen, zodat de hele keten mee onder de loep wordt genomen.   

 

 

Ann Van Vooren, Procurement Manager bij Fnac Vanden Borre licht als volgt toe:  “De samenwerking met RPB past perfect in het strategisch plan Everyday van onze groep (Fnac Darty), dat duurzame consumptie centraal stelt. Bovendien stelt dit initiatief ons in staat om vooruitgang te boeken in ons streven om de CO2-uitstoot van onze activiteiten tegen 2030 met 50% te verminderen ten opzichte van 2019. Om dit te bereiken moeten we de manier waarop we de dingen doen continu in vraag stellen en optimaliseren. Dankzij deze innovatieve samenwerking met Soprema kunnen we pioniers zijn op het vlak van afvalbeheer en onze missie waarmaken:  “Slimme én duurzame keuzes, daar gaan we voor.”  

Dimitri Hendrikx, Sourcing Manager Second Life Materials North Europe bij SOPREMA, vult aan: “Het plaatsen van de compacteer-installatie op de site van Fnac Vanden Borre is een investering in de toekomst. Omdat het piepschuim dichtbij de bron wordt gecompacteerd, is ook de hele logistieke keten errond efficiënt en besparen we heel wat vrachtverkeer. Niet alleen werd er een efficiente oplossing voor de EPS reststroom geboden aan Fnac Vanden Borre, Soprema is de komende jaren ook verzekerd van een constante flow aan zuiver EPS voor recyclage. Dit geeft onze recycling plant in Tongeren een basis aan hernieuwbare grondstoffen voor de productie van circulaire XPS-isolatie voor de lokale markt, en wordt de inzet van virgin grondstoffen beperkt. Het vergt een verandering van mentaliteit om afval te zien als een grondstof. Door een uitgebreide demonstratie van onze recycling plant, waar we EPS recycleren tot nieuwe basisgrondstof voor onze XPS-isolatie, zijn we erin geslaagd om dit project samen met RPB te implementeren.” 

Stijn Smetsers, Partner bij Recycling Partners Belgium BV, sluit af: “Door Fnac Vanden Borre en Soprema in alle transparantie met elkaar in contact te brengen, realiseren we niet alleen een sterke, lokale circulaire oplossing, maar ook CO2 reductie, betere materiaal valorisatie en logistieke kostenbesparingen. Dat is wederom een bewijs dat verduurzaming van het afval- en materialenbeheer ook economisch rendeert.” 

Over Fnac Vanden Borre  (www.nl.fnac.bewww.vandenborre.be)   

Vanden Borre is specialist op de Belgische markt in de verkoop van audio, tv's, multimedia en huishoudelektro. Meer dan 1.200 medewerkers zetten zich elke dag in om de Akte van Vertrouwen, met engagementen voor prijs, advies, service en duurzaamheid, tot leven te brengen.  

Fnac heeft 13 vestigingen in België waar 350 mensen tewerkgesteld zijn en is gespecialiseerd in diverse artikelen zoals boeken, cd's, dvd's, games, software en elektronica. 

Beide maken deel uit van de groep Fnac Darty, een van de grootste distributeurs van huishoudelektro, culturele en technische producten in Europa, met een omzet van 7,95 miljard euro en die 25.000 mensen tewerkstelt. Aangemoedigd door de MVO-politiek van de groep, ontwikkelt Fnac Vanden Borre in België initiatieven om de CO2-uitstoot te verminderen en te evolueren naar een meer duurzame onderneming. 

Over Soprema (www.soprema.be 

SOPREMA is als onafhankelijk familiebedrijf opgericht in 1908. Momenteel staat Soprema bekend voor de productie van miljoenen vierkante meters waterdichtings- en isolatiesystemen. Soprema telt 9720 medewerkers verspreid over 101 productiesites en +100 filialen, goed voor een omzet van € 3,74 miljard euro in 2021. De groep is actief in 90 landen, beschikt over 17 R&D-centra die zich voornamelijk focussen op duurzame ontwikkeling en 22 opleidingscentra verspreid over 8 landen. Soprema draagt maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel.  

Over Recycling Partners Belgium (www.rpb.be) 

RPB ontzorgt (middel-)grote ondernemingen in héél België van hun totale afval- & materialenbeheer. Steeds met focus op verduurzaming, optimale afvalvalorisatie en totale ontzorging. Als deskundige partner fungeert RPB als ‘manager’ van de afvalstromen van haar klanten. RPB bouwt op basis van de behoeften en wensen, een geoptimaliseerd afvalbeleid uit met als doel te verbranden restafval te reduceren en recyclage scores te verhogen. Aan de hand van het  uitgebreide RPB netwerk wordt gezorgd voor lokale en/of specialistische eindverwerkers die het afval maximaal een tweede leven geven. RPB richt zich voornamelijk op de productie industrie, logistieke dienstverleners, grote retailers en overheden.