Zo vermijdt u dat uw dakbedekking te lijden heeft onder jarenlange uv-straling

 

Een dak waar de zon elk jaar opnieuw ongenadig fel op schijnt? Dat moet na verloop van tijd last ondervinden van de uv-straling, zou u denken. Ultraviolette straling of uv-licht heeft namelijk heel wat negatieve gevolgen. Zo zorgt het voor de veroudering van onze huid, maar ook van verschillende soorten kunststof. Daarom is de keuze van de juiste dakbedekking van groot belang. Ontdek in dit artikel met welke producten u volkomen safe zit!

HOE HET VROEGER WAS …

Uv-straling zorgt in principe voor de veroudering van platte daken. Bitumen daken zijn het hele jaar door onderhevig aan verschillende weersomstandigheden, waaronder felle zonnestraling.

Vroeger bestonden er nog geen gemodificeerde bitumen. Er werd toen vooral gewerkt met teer als dakbedekking. Onder invloed van uv-straling ging dit product smelten, werd het broos en verschenen er kleine barstjes in. Om die effecten tegen te gaan, werden toen kiezels als deklaag op de dakbedekking aangebracht. Zo kwam de bitumen waterdichting niet rechtstreeks in contact met de uv-straling.

APP BIEDT EEN BETERE BESCHERMING DAN SBS

Tegenwoordig bestaan er gemodificeerde bitumen die veel beter tegen uv-straling kunnen. Er zijn bijvoorbeeld dakbanen verkrijgbaar die afgewerkt worden met leislag of granulaatkorrels. Belangrijk om te weten: APP is beter bestand tegen uv-straling dan SBS, aangezien er aan APP heel wat kunststof is toegevoegd. Die kunststof zorgt voor een betere bescherming  bij blootstelling aan uv-straling.

Voor dakbanen in SBS is er een andere oplossing: de membranen worden afgewerkt met leislag of granulaat, met een beschermde coating ALSAN die zorgt voor een optimale reflectie en verminderde opwarming van het dakopervlak of – zoals vroeger – met kiezels.

Voor een optimale bescherming van het dakoppervlak kunt u ook opteren voor een groendak. Die zorgt niet alleen voor de bescherming van het membraan maar tegelijkertijd voor het bufferen van het regenwater.

TPO: UITMUNTEND BESTAND TEGEN UV-STRALING

Daarnaast kunt u kiezen voor de kunststofmembranen uit het Flag-gamma. Het kunststofmembraan TPO van SOPREMA is uitstekend bestand tegen uv-straling. Dit product bevat namelijk geen weekmakers waardoor de dakbanen elastisch blijven. Ook kunnen er geen barsten in het membraan ontstaan.

Hoe lichter trouwens de kleur van het membraan (bijvoorbeeld lichtgrijs of wit), hoe beter de reflectiewaarde. Daardoor zal de temperatuur op het dak lager zijn en wordt het dus minder onderhevig aan thermische schokken.

Wilt u meer informatie over de bescherming van platte daken tegen uv-straling? Neem gerust contact op!