Welke materialen voor thermische isolatie kiest u het best? Een overzicht

 

Een kwalitatieve thermische isolatie van uw woning is ontzettend belangrijk. U verbetert er niet alleen de EPC-waarde van uw huis mee, maar bespaart ook nog eens flink op verwarmingskosten. Bovendien draagt u door een goede thermische isolatie ook uw steentje bij aan het milieu. En uiteraard worden de isolatienormen almaar strenger. Zo verplicht de nieuwe isolatienorm 2020 u voortaan om alle platte en hellende daken te isoleren, ook bij renovatie. Maar hoe kiest u nu het juiste isolatiemateriaal? In dit artikel vindt u een handig overzicht van SOPREMA’s uitgebreide aanbod aan thermische isolatiematerialen.

XPS: een veelgebruikt isolatiemateriaal

Vanaf eind 2020 zullen we ons volledige XPS-gamma produceren in onze gloednieuwe fabriek in het Limburgse Tongeren. Het productieproces van XPS verloopt volledig op klimaatvriendelijke wijze met gesofisticeerde C0²-technologie. Bovendien is het materiaal 100% recycleerbaar. XPS is uiterst geschikt voor het isoleren van parkings, vloeren met hoge belasting en de gehele bouwschil. Daarnaast is dit isolatiemateriaal ongevoelig voor vocht en hebben de platen een uitstekende druksterkte. 

EPS

EPS is in de volksmond ook wel bekend als ‘piepschuim’. Het materiaal is makkelijk en veilig te hanteren. EPS-platen zoals NEOSTIR 029 zijn een goede keuze voor het isoleren van platte daken. 

PIR & PUR

PIR en PUR zijn zeer goede isolatiematerialen met een zeer lage lambda-waarde. Zelfs met een geringe dikte doen deze materialen het uitstekend als thermische isolatie. PIR en PUR zijn licht en daardoor makkelijk te plaatsen. Beide materialen geven geen irritatie aan ogen, huid en luchtwegen. Ook niet onbelangrijk: PIR en PUR werken brandvertragend!

Houtvezels

Werkt u graag met natuurlijke materialen? Dan biedt PAVATEX u de perfecte isolatie met houtvezels, gemaakt van resthout uit houtzagerijen. Het produceren van de vezels vraagt minder energie dan de productie van andere isolatiematerialen. Houtvezel is, kortom, een milieuvriendelijk product. Maar het heeft nog veel andere voordelen: het materiaal ademt, isoleert ook nog eens akoestisch én is een brandveilige keuze. Bij brand vormt zich namelijk een gecarboniseerde laag op het oppervlak van de PAVATEX-panelen. Door deze laag laten de panelen geen zuurstof door en zo beletten ze dat het vuur aanwakkert. Houtvezelisolatie is dan ook populair in combinatie met houtskeletbouw. Het materiaal is ook geschikt voor het isoleren van geventileerde wanden, combinaties met crepi en zelfs voor circulair bouwen. 

Wilt u meer weten over onze verschillende isolatiematerialen? Aarzel dan niet om ons te contacteren.