Natte isolatie bij platte daken: wat nu?

 

Merkt u dat het isolatiemateriaal onder het platte dak van een woning vochtig is geworden? Dan grijpt u het best zo snel mogelijk in. Natte isolatie doet de vochtigheidsgraad in huis stijgen, waardoor ongezonde schimmels vrij spel krijgen. Gelukkig kunt u dit oplossen of zelfs voorkomen. 

Wat is de oorzaak van natte isolatie?

Wanneer u merkt dat het isolatiemateriaal in een woning nat is, is het vooral belangrijk om de oorzaak op te sporen. Vochtproblemen bij platte daken kunnen op twee manieren ontstaan: door infiltratie of door condensatie. (Uiteraard kan de isolatie ook voor de plaatsing nat worden, maar dat valt eenvoudig te vermijden door het materiaal correct te stockeren.)

Kijk altijd eerst naar de weersomstandigheden van de voorbije periode. Condensatieproblemen zullen vooral ontstaan bij koude of warmte, niet bij regenweer. Wanneer er een lek is of wanneer het dampscherm niet goed is aangebracht, komt de warme binnenlucht in contact met het koude oppervlak van de waterdichting. Vervolgens wordt de waterdamp weer vloeibaar, ontstaat er condensatie tegen de waterdichting en wordt de isolatie nat.

Infiltratieproblemen komen voor bij regen door een onderbreking in de dakopbouw. U heeft dan maar een optie: alle mogelijke infiltratiewegen nakijken. Visuele inspecties en vochtmetingen kunnen u helpen om te ontdekken waar het vocht vandaan komt. 

Moet u het natte isolatiemateriaal vervangen?

De meeste isolatiematerialen zullen hun isolatievermogen verliezen wanneer ze nat worden. Het is daarom noodzakelijk om het materiaal te vervangen als het niet voldoende kan drogen. Krijgt u de isolatielaag wél volledig droog, dan is een vervanging niet nodig. 

Hoe kunt u natte isolatie voorkomen?

Uiteraard geldt ook hier het motto ‘beter voorkomen dan genezen’. Zorg daarom voor een goed geplaatst dampscherm. Deze laag folie beschermt het isolatiemateriaal tegen vocht. Zie erop toe dat het dampscherm luchtdicht is en zorg voor een overlap van ongeveer tien centimeter tussen de verschillende stroken. Onder het dampscherm kiest u het best voor een isolatiemateriaal als XPS. Dit materiaal is niet alleen vocht- en rotbestendig, maar ook druk- en maatvast. 

Wilt u meer informatie over XPS-isolatie of onze dampschermen? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij staan u graag vrijblijvend te woord.