Houtsnippers als grondstof voor isolatiemateriaal: Pavatex maakt het waar

Oplossingen natuurlijk isolatie

 

Ja hoor, tegenwoordig kunt u zelfs met houtvezels isoleren. PAVATEX, het natuurlijke isolatieassortiment van SOPREMA, omvat namelijk innovatieve isolatiematerialen op basis van houtvezels. Ontdek in dit artikel waarom deze isolatie-oplossing zeker het overwegen waard is.

CIRCULAIR BOUWEN: GEEN UTOPIE

Met het oog op de klimaatproblematiek, zijn milieuvriendelijke isolatiematerialen geen overbodige luxe. Daarom gaan steeds meer mensen op zoek naar manieren om bouwmaterialen te ontwikkelen volgens het principe van de circulaire economie. Dat wil zeggen dat er van het ontwikkelde product niets verloren gaat. PAVATEX is volledig rond dat principe opgebouwd: afval van houtzagerijen wordt opgewaardeerd tot isolatiepanelen. Voor onze isolatie hoeven er dus geen extra bomen te sneuvelen. De grondstof van het isolatiemateriaal – houtsnippers – vormt een extra CO₂-buffer waardoor uw keuze voor PAVATEX de CO₂-balans helpt te verbeteren. Ontdek hier de zes voordelen van houtvezelisolatie.

HOUTVEZELISOLATIE VOOR EEN GEZONDE EN RUSTIGE LEEFOMGEVING

Houtvezelisolatie beschikt over alle kwaliteiten om een aangename woonomgeving mogelijk te maken. De dampopen en vochtregulerende structuur zorgt voor een aangenaam binnenklimaat in huis of op kantoor. Daarnaast beschikt PAVATEX over uitstekende akoestische prestaties, waardoor u minder last hebt van storende omgevingsgeluiden en u kunt thuiskomen in een oase van rust. Ten slotte ondervindt u dankzij de houtvezels minder last van temperatuurschommelingen: in de zomer verandert uw woning niet in een sauna, terwijl de warmte in de winter lekker binnen blijft. Zo geniet u van het hoogste comfort én profiteert u van een lagere energiefactuur.

Maar niet alleen de consument wint, ook de plaatser ondervindt enkele voordelen. De PAVATEX-producten zijn stuk voor stuk makkelijk te verzagen, eenvoudig te monteren en irritatievrij.

Lees hier meer over onze duurzame houtvezelisolatie.

PAVAFLEX: FLEXIBILITEIT TROEF

Een van de producten uit het PAVATEX-assortiment die we in de kijker willen zetten is Pavaflex. Deze isolatieplaat heeft zijn naam niet gestolen, want flexibiliteit is een van zijn grootste troeven. De thermische prestaties stellen evenmin teleur: met een lambdawaarde van slechts 0,036 W/mK heeft Pavaflex Plus de beste isolatiewaarde op de markt van alle natuurlijke isolatiematerialen. Pavaflex Plus is onder meer geschikt voor de isolatie van daken, tussenverdiepingen en binnenwanden.

Bekijk ook zeker de andere producten uit het PAVATEX-assortiment.

Meer weten over de natuurlijke isolatiematerialen, PAVATEX by SOPREMA? Neem gerust contact op met onze experts.

Circulair bouwen is toekomstgericht bouwen, want in dit model worden duurzame en milieuvriendelijke bouwmaterialen zo lang mogelijk gebruikt, én wordt dat gebruik en de historiek ervan goed gedocumenteerd. Afval transformeert tot een kwalitatieve grondstof voor nieuwe producten via ‘upcycling’. Om aan circulair bouwen te kunnen doen, is het dus niet alleen belangrijk om te investeren in levensduurverlenging en maximaal waardebehoud van materialen, maar ook in praktische aspecten zoals slimme bevestigingsmethodes die hergebruik vergemakkelijken. ‘Demonteerbaar’ en ‘modulair’ zijn hierbij de kernwoorden. Dat betekent dat al in de ontwerpfase aandacht moet gaan naar circulaire exploitatie. Circulair bouwen is een holistische methode die niet alleen producten op het einde van hun leven nuttig wil hergebruiken, maar die ook aandacht heeft voor de manier waarop ze worden ontworpen, vervaardigd en toegepast, zowel wat betreft grondstoffengebruik als energie.

Ten eerste leent houtvezelisolatie zoals PAVATEX zich prima voor circulair bouwen. Het materiaal is gemaakt van houtvezels afkomstig uit resten van zagerijen (nooit uit bewuste kap) en tijdens het hypermoderne productieproces worden zoveel mogelijk hernieuwbare energiebronnen ingezet. Dit leidt tot een bijzonder hoogwaardig en milieuvriendelijk product dat niet alleen erg lang meegaat, maar bovendien ook 100% gerecycleerd of zelfs gecomposteerd kan worden. Dat maakt houtvezelisolatie de ideale keuze voor circulaire projecten! De bevestigingsmethodes zijn daarbij wel cruciaal. Kies voor losliggende systemen of mechanische bevestiging; niet voor gelijmde systemen. Ten tweede is XPS geschikt voor circulaire bouw- of renovatieprojecten. Het materiaal is gemaakt van afval (EPS-afvalresten zijn een dankbare grondstof voor XPS) en is zelf evengoed 100% recycleerbaar. Bij de productie gaat bovendien niets verloren, want het afval gaat gewoon terug in de productie. Opnieuw verdienen de bevestigingsmethodes wel aandacht: plaats de XPS-platen losliggend voor een omkeerdak of bevestig ze mechanisch, maar verlijm ze niet, want dat verhindert hergebruik.

Ons gamma houtvezelisolatie, PAVATEX, past perfect in het circulaire bouwmodel. De isolatieplaten zijn stuk voor stuk gemaakt van restmateriaal van zagerijen, dus er worden geen nieuwe bomen voor gekapt. Zelfs al het afval dat komt kijken bij het productieproces krijgt een tweede leven als hernieuwbare energiebron. De houtvezelisolatie van PAVATEX maakt circulair bouwen mogelijk via verschillende toepassingen: zowel voor de binnenzijde van de woning (vloer, binnenzijde gevel en wand) als voor buitengebruik (denk aan gevelbekleding, buitengevelisolatie en daken). Kortom: het materiaal leent zich voor de volledige bouwschil van een circulair bouw- of renovatieproject.

Circulair bouwen is gericht op het sluiten van de materiaalkringloop: elk bouwmateriaal krijgt niet alleen een lang leven, maar daarna zelfs een tweede leven als grondstof voor nieuwe producten. Zo’n systeem is vanzelfsprekend milieuvriendelijk en duurzaam, niet alleen omdat het ‘zero waste’ veroorzaakt  (en dus geen nieuw afval oplevert), maar ook omdat het bijzonder respectvol omgaat met de beperkte natuurlijke grondstoffen die we ter beschikking hebben én omdat het de voorkeur geeft aan productieprocessen die het energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen beperken. De materialen en plaatsingsmethodes die bij circulair bouwen horen, zijn speciaal zo ontworpen dat ze hergebruik vergemakkelijken. Dat maakt een gebouw niet meer statisch (zoals vroeger), maar flexibel en vlot aanpasbaar. Circulair bouwen sluit daardoor mooi aan bij de veranderende noden en wensen van individuele gebruikers en van de maatschappij als geheel.