Bijna-energieneutraal bouwen? De juiste thermische isolatie doet wonderen

 

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning verplicht ‘bijna-energieneutraal’ of ‘BEN’ zijn. Heel wat bedrijven en particulieren kiezen er vandaag al voor om volgens deze strenge energienormen te bouwen, en dat heeft zo zijn gevolgen voor de dakbedekking. Om aan de BEN-normen te voldoen, is een uitstekende thermische isolatie cruciaal. Volg even mee!

WAT BETEKENT ‘BIJNA-ENERGIENEUTRAAL’?

Bouwen volgens de BEN-principes wordt over drie jaar de standaard voor nieuwbouwwoningen in heel Europa. Het bijzondere aan BEN-gebouwen is dat ze weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die nog nodig is, halen ze bovendien uit groene energiebronnen. Een BEN-woning of -appartement moet voldoen aan een E-peil van lager of gelijk aan E30, terwijl BEN-scholen en -kantoren een E-peil lager dan of gelijk aan E40 hebben.

Bekijk de website van de Vlaamse overheid voor meer informatie over bijna-energieneutraal bouwen.

THERMISCHE ISOLATIE: DE SLEUTEL TOT BEN-BOUWEN

Om aan de eisen voor een BEN-woning te voldoen is een uitstekende isolatie onontbeerlijk. Dat geldt voor de ramen, deuren en buitenmuren, maar bovenal voor het dak van het gebouw. Wist u dat maar liefst 30 procent van de warmte ontsnapt via het dak? Gelukkig bestaan er tegenwoordig uitstekende isolatie-oplossingen voor zowel hellende als platte daken. Voor die laatste zijn EFYOS PIR S isolatieplaten van SOPREMA een prima keuze. Voor hellende daken zit u altijd goed met de lichtgewicht isolatieplaten Efisarking.

SOPREMA GEEFT HET GOEDE VOORBEELD

Omdat SOPREMA duurzaamheid hoog in het vaandel draagt, kozen wij ervoor om van ons nieuw opleidings- en kenniscentrum in Grobbendonk een BEN-gebouw (met een E-peil van 8) te maken. Het ontwerp van het nieuwe gebouw is van de hand van architectenbureau Asymmetric Architectes Associés en voldoet dankzij energieconsultant Geert De Bruyn ruim aan de eisen voor een BEN-gebouw. Als kers op de taart is het trainingscentrum voorzien van een gebogen verticaal groendak.

 

Op zoek naar de juist thermische isolatie voor uw bouwproject? Onze experts helpen u graag verder.