Alles wat u moet weten over regenwaterrecuperatie via het dak

 

Regenwater komt gratis en voor niets uit de hemel gevallen. Het zou dan ook zonde zijn om dit water niet op te vangen en er maximaal gebruik van te maken. In de Benelux is regenwaterrecuperatie in sommige gevallen zelfs verplicht. Ontdek hoe u via het dak aan regenwaterrecuperatie kunt doen.

Waarom regenwaterrecuperatie?

Het grootste voordeel van regenwater is natuurlijk dat het gratis is, in tegenstelling tot leidingwater. U bespaart dan ook heel wat op uw waterrekening en bijkomende milieuheffing als u het regenwater goed weet op te vangen. Regenwater is in veel gevallen een prima alternatief voor leidingwater. Het kan onder meer gebruikt worden om:

  • de tuin te sproeien
  • het toilet door te spoelen
  • de was te doen

Hoe aan regenwaterrecuperatie doen?

Een systeem voor regenwaterrecuperatie is in principe erg eenvoudig. Het bestaat slechts uit drie elementen:

  • een verzameloppervlak (het dak van de woning)
  • een goot met afloop die het water naar de regenwaterput leidt
  • een regenwaterput mét een gepast filtersysteem

Zowel een plat dak als een licht hellend dak zijn ideaal voor waterrecuperatie. Let wel op: het type waterdichting dat u kiest is cruciaal om efficiënt aan regenwaterrecuperatie te doen. Het is aan te raden om te kiezen voor TPO-dakbedekking of voor een bitumineuze waterdichting, verkrijgbaar in verschillende afwerkingen. TPO is dan weer zeer geschikt voor het afdichten van een watertank.

Belangrijk bij regenwaterrecuperatie

Bouwt u een volledig nieuw dak en wilt u aan regenwaterrecuperatie doen? Dan is het belangrijk om te weten dat een groendak minder geschikt is voor regenwaterrecuperatie. Een hellend groendak levert namelijk slechts 25 procent bruikbaar water op, omdat de begroeiing het grootste deel van het water opzuigt.

Wilt u een ouder dak omvormen tot een dak dat geschikt is voor regenwaterrecuperatie? Dan is het raadzaam om de dakbedekking te laten controleren door een professional. Zo bent u er zeker van dat de waterdichting nog in goede conditie is.

Meer weten over regenwaterrecuperatie via uw dak? Of bent u geïnteresseerd in een vrijblijvende dakinspectie? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.