5 tips voor een maximaal rendement van uw zonnepanelen

 

Het loont vandaag nog steeds om zonnepanelen te installeren. Deze bron van groene energie biedt consumenten onafhankelijkheid en wordt ook nog eens elk jaar goedkoper in aankoop. Zonnepanelen zijn de investering dus meer dan waard! Ontdek onze tips om het rendement te verhogen en geniet van een optimaal gebruik van uw zonnepanelen.

1. Controleer uw dak voor de installatie van zonnepanelen

Eerst en vooral is het cruciaal om uw dak grondig na te kijken. Laat de dakconstructie ook inspecteren door een professionele constructeur voor extra zekerheid. Hij kan bijvoorbeeld vaststellen of uw dak voorzien is van de juiste dakbedekking om de kans op lekkages te verkleinen. Ook kan hij nagaan of uw dakisolatie geschikt is om zonnepanelen op te monteren.

2. Kies de juiste dakbedekking

Niet elk soort dakbedekking is even geschikt voor zonnepanelen. Sommige materialen bevatten weekmakers die de levensduur van uw zonnepanelen kunnen verkorten. Wanneer u voor bitumineuze waterdichting kiest, zit u in ieder geval goed. Dit materiaal garandeert extra veiligheid wanneer het tweelaags wordt aangebracht en heeft een zeer lange levensduur. Ook TPO is bijzonder geschikt als dakbedekking bij zonnepanelen. Wanneer u voor dit materiaal kiest, bent u zeker van een levensduur van 25 tot 30 jaar.

Beide materialen zijn bovendien beschikbaar met een witte afwerking aan de bovenzijde zoals het geval is bij onder andere SOPRALENE OPTIMA en FLAGON TPO ENERGY +. Zo verhoogt u het rendement van uw zonnepanelen aanzienlijk en zorgt u dat ze optimaal werken. Zonnepanelen presteren immers het beste bij een temperatuur van 20°C tot 25°C. Met een witte ondergrond creëert u een ideale temperatuur op uw dakoppervlak.

3. Hou rekening met de oriëntatie van uw dak

Uw zonnepanelen zullen uiteraard de meeste zon opvangen als uw dak naar het zuiden is gericht. Toch zijn panelen ook de moeite waard wanneer uw dak anders is georiënteerd. Zonnepanelen die 30° naar het westen of het oosten gericht zijn, werken nog steeds naar behoren. Bekijk de bouwtekeningen van uw huis en verkies indien mogelijk een westelijke boven een oostelijke oriëntatie van uw zonnepanelen.

4. Let op de helling van uw dak

30 à 35° is de optimale hellingshoek voor een dak waar zonnepanelen op geïnstalleerd worden. In principe komen alle dakhellingen tussen 15 en 50° in aanmerking, al zal het rendement dan lager liggen. Besef ook dat de hellingsgraad bepalend zal zijn voor het bevestigingssysteem van de zonnepanelen.

5. Vermijd schaduw

Zorgt een boom of een schoorsteen voor schaduw op uw zonnepanelen? Dan daalt uiteraard het rendement. Met technische oplossingen zoals micro-omvormers of optimisers is het mogelijk om de impact van schaduw op uw installatie te beperken.Met deze tips zal u genieten van een hoog rendement van uw zonnepanelen. Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Wij staan altijd klaar om u te ondersteunen met vrijblijvend advies.