Sarkingdak met PIR/PUR isolatie

+ Met thermisch performante PIR/PUR-isolatie

Sarkingdak met PIR/PUR isolatie

Sarkingdak met PIR/PUR isolatie

De sarkingmethode levert een bijzondere dakconstructie op: een sarkingdak, waarbij er op de kepers isolatie komt te liggen bij hellende daken. De eerste stap in de sarkingmethode bestaat uit het verwijderen van de huidige dakbedekking (de dakconstructie blijft) , zoals pannen of leien, en het latwerk. In een tweede fase wordt het dampscherm aangebracht. Ten derde komt de nieuwe isolatie bijvoorbeeld de PIR- of PUR-platen van SOPREMA boven op het dampscherm te liggen. Zo ontstaat een ononderbroken isolatieschil. In een vierde en een vijfde fase komen de onderdakfolie en het latwerk op hun plaats te liggen, waarna de nieuwe pannen of leien erop gelegd worden. Omdat de bestaande binnenafwerking onaangeroerd blijft, is de sarkingmethode veelgebruikt bij renovaties.

Een sarkingdak is een speciale constructie waarbij de isolatie aan de bovenkant komt te liggen op hellende daken. Dat maakt dit type dak een populaire keuze voor renovaties, want de bestaande binnenafwerking kan ongewijzigd blijven. De plaatsing van een sarkingdak verloopt doorgaans in zes stappen: de verwijdering van de huidige dakbedekking (de dakconstructie blijft), de plaatsing van een dampscherm, de plaatsing van de nieuwe isolatie op het dampscherm (bijvoorbeeld PIR- en PUR-platen van SOPREMA), de plaatsing van onderdakfolie en dan het latwerk, en tot slot de plaatsing van de nieuwe pannen of leien op dat latwerk.

Sarkingdaken zijn daken waarbij de isolatie op de bovenzijde van de draagconstructie ligt (op de kepers, met andere woorden). Dit type daken is behoorlijk prijzig, maar heeft wel enkele bijzondere voordelen. Het is om te beginnen een populaire keuze bij renovaties, want de bestaande binnenafwerking hoeft niet te veranderen. Ook voor wie dus aan de binnenkant van de woning geen plaats heeft om bijkomend te isoleren, is een sarkingdak ideaal. Bovendien blijft de houten constructie beter beschermd: de isolatie ligt erop en vormt zo een belangrijke beschermlaag. De plaatsing van een sarkingdak gebeurt verder ook relatief snel. Tot slot beperkt een sarkingdak de kans op koudebruggen – tenminste, als het goed geplaatst is en als de isolatiepanelen op de naden zijn afgetapet. Zo ontstaat namelijk een ononderbroken en luchtdicht isolatieschild.