PIR-PUR

PIR-isolatie en PUR-isolatie: welke platen voor welke toepassing?
We isoleren onze huizen almaar beter en dat is goed voor de energie-efficiëntie. Er zijn tal van isolatiematerialen op de markt, zoals synthetische isolatie, houtvezelisolatie en minerale isolatie. Elk materiaal heeft zijn sterkte en voor synthetische isolatie (waaronder PUR- en PIR-isolatie) is dat de isolatiewaarde. Lees hier meer over PIR en PUR.

Read more

115 of 10 products

  • SOPRATHERM ALU

    Perfect voor het isoleren van spouwmuren en vloeren. SOPRATHERM ALU wordt eveneens gebruikt voor de isolatie van binnenmuren tegen een voorzetwand (bv. gipsplaat op metalen frame).

  • EFIGREEN ALU +

    EFIGREEN ALU+ en ALU+ XL zijn thermische isolatieplaten uit polyisocyanuraat (PIR) hardschuim

  • EFIGREEN ALU + XL

    EFIGREEN ALU+ en ALU+ XL zijn thermische isolatieplaten uit polyisocyanuraat (PIR) hardschuim.

  • EFIGREEN ITE

    EFIGREEN ITE is een thermische isolatieplaat uit polyisocyanuraat (PIR) hardschuim.

  • EFIMUR PREFA

    Efimur Prefa is een thermische isolatieplaat bestaande uit polyurethaan hardschuim (PUR).

  • SIS REVE SI

    Thermische isolatieplaat bestaande uit een polyurethaan (PUR) hardschuim.

  • EFISARKING

    EFISARKING: thermische isolatieplaat uit polyurethaan (PUR) hardschuim bestemd voor hellende daken.

  • EUROTHANE BI-4

    Thermische isolatieplaat voor platdakconstructies, compatibel met bitumineuze dakbedekkingsfolie

  • EUROTHANE SILVER

    Isolatieplaat voor platte daken, compatibel met mechanisch bevestigde eenlaagse waterdichting

  • POWERDECK F

    PIR hardschuim isolatieplaat, aan twee zijden voorzien van een mineraal glasvlies


Wat is PIR-isolatie?

‘PIR’ is kort voor polyisocyanuraat, een thermisch isolatiemateriaal met brandwerende eigenschappen. PIR is een product van de tweede generatie: na bijkomend onderzoek op PUR-isolatie werd dit synthetische materiaal geoptimaliseerd tot PIR.

Wat is PUR-isolatie?

PUR is kort voor polyurethaan, een kunststof hardschuim met hoge isolatiewaarde. PUR-isolatieplaten zijn eenvoudig te plaatsen en hebben een goede isolerende werking.

Het verschil tussen PIR en PUR

PUR- en PIR-isolatie worden allebei gemaakt op basis van polyurethaan (PU), een belangrijke familie van polymeren met veel verschillende toepassingsmogelijkheden – onder andere ook voor onze vloeibare waterdichting. PIR heeft een iets andere samenstelling dan PUR: door toevoeging van enkele chemische stoffen heeft PIR een sterkere chemische verbinding. Er is daarom meer energie nodig om PIR af te breken, wat wil zeggen dat het een iets steviger materiaal is.

Isolatiewaarden en druksterkte van PIR en PUR

Een van dé troeven van PUR- en PIR-isolatieplaten is natuurlijk de isolatiewaarde. Met een lamba-waarde tussen 0,022 en 0,026 (afhankelijk van de afwerking) zijn PIR en PUR de paradepaardjes binnen ons isolatiegamma op het vlak van isolerend vermogen. PIR heeft daarnaast een goeie druksterkte, vergelijkbaar met die van PUR. Daarom kan je de platen ook gebruiken als vloerisolatie. Al blijft XPS dankzij zijn grote druksterke hét materiaal bij uitstek voor vloerisolatie.

Meer informatie over de verschillende isolatiewaarden van PIR en PUR? Die vind je in onze isolatiebrochure.

PIR- en PUR-isolatieplaten en duurzaamheid

Ten eerste: met Sopraloop, een recyclage-unit aan onze vestiging in Frankrijk, recycleren we oude PET-flessen tot polyolen, die de basis vormen voor het polyurethaan voor PIR- en PUR-isolatie. Zo dragen we bij Soprema ook ons steentje bij aan het verkleinen van de plastic afvalberg.

Daarnaast kan je PIR- en PUR-platen recycleren door ze opnieuw te gebruiken, op voorwaarde dat de platen mechanisch bevestigd of losliggend geplaatst werden. PIR-isolatie kan meer dan 50 jaar meegaan; da’s dus een heel eind.

Ben je op zoek naar een duurzamer isolatiemateriaal? Dan vind je zeker je gading in ons gamma houtvezelisolatie, gemaakt van houtresten uit onder andere zagerijen, of in ons aanbod aan XPS-isolatie. Onze XPS maken we op onze eigen productiesite in Tongeren van ingezameld piepschuim.

De vele toepassingen

Je kan PIR- en PUR-isolatie gebruiken voor platte daken, schuine daken, gevels en spouwmuren, binnenmuren en vloeren. Het is dus een veelzijdig materiaal dat bovendien erg licht is en daardoor gemakkelijk in gebruik. Neem een kijkje in ons aanbod, met onder andere Efigreen Alu en Efigreen Alu XL.

PIR en PUR in gevels en spouwmuren

PIR zal niet snel vocht opnemen, maar bij gebruik in de gevel is wel een gevelbekleding nodig. De Efigreen ITE-platen zijn zeer geschikt voor de isolatie van gevels. Daarnaast is het belangrijk dat je de platen goed luchtdicht afplakt, bijvoorbeeld met Efibande Butyl of Efibande Alu. Gebruik Efimur Prefa, thermische isolatieplaten uit PUR, in betonnen prefab wanden en panelen. Voor de isolatie van verticale of schuine voorzetwanden in nieuwbouw of renovatie, gebruik je de PUR-isolatieplaten SIS Reve SI.

PIR- en PUR-isolatieplaten in hellende daken

Je kan PIR en PUR gebruiken om hellende daken te isoleren. Als je langs de buitenkant isoleert, gebruik je altijd de platen. Langs binnen isoleren kan ook met schuim. Bij Soprema raden we altijd platen aan, omdat je dan zeker bent van de dikte van het isolatiemateriaal dat je aanbrengt. Door de uitharding van PIR- en PUR-schuim kan er dikte verloren gaan.

Efisarking is een voorbeeld van een thermische isolatieplaat voor hellende daken. Je brengt de PUR-plaat onder de dakpannen aan.

Nog een vraag over isolatie? Soprema helpt je graag

Wil je eens overschakelen op een ander degelijk isolatiemateriaal? Twijfel je over welke isolatie zich het best leent voor jouw project? Onze experten helpen je graag. Neem contact met ons op.