Geluidsisolatie of akoestische isolatie: dit moet u weten

Storende contactgeluiden verminderen, of de toekomstige bewoners van uw project beschermen tegen luchtgeluiden? Dat kan, als u voor degelijke geluidsisolatie kiest. Hier leest u alles wat u moet weten over geluidswerende isolatiematerialen.

Wat is geluidsisolatie?

Geluidsisolatie kan in twee richtingen werken: meestal weert geluidsisolatie lawaai van buiten, zodat het binnen aangenaam stil is. Maar het kan evengoed omgekeerd: ruimtes waar veel geluid wordt geproduceerd, zoals een repetitieruimte, discotheek of werkplaats, kunnen ook geïsoleerd worden om de buurtbewoners het lawaai te besparen. In de basis komt het erop neer de trillingen van het geluid op te vangen. Die trillingen kunnen zich via materialen verplaatsen, maar ook via de lucht. Geluidsisolatie heeft dus ook te maken met luchtdichting. Waar lucht kan ontsnappen, bestaat een ‘geluidslek’, waardoor de trillingen zich alsnog door het gebouw kunnen verspreiden.

Geluidsisolerend materiaal en geluidsabsorberend materiaal

Er is een verschil tussen materiaal dat geluid isoleert en materiaal dat geluid absorbeert. Het eerste materiaal weert geluiden van buitenaf en voorkomt de overdracht van geluid van de ene naar de andere ruimte. Geluidsabsorberende materialen verbeteren de akoestiek in de kamer en zorgen voor een aangenamere klank. Ook meubilair kan een geluidsabsorberend effect hebben.

Soorten geluid en hoe geluidsisolatie kan helpen

Er zijn verschillende soorten geluid: waaronder luchtgeluid en contactgeluid. Contactgeluid verplaatst zich via materialen, denk maar aan de vloer van de bovenbuur met zware tred. De muziek uit een stereo-installatie en stemmen zijn voorbeelden van luchtgeluid, waarbij het geluid zich door de lucht verplaatst. Geluidsisolatie in zijn verschillende soorten, helpt tegen beide soorten geluid. Geluidsisolatie in combinatie met dubbele beglazing levert het beste resultaat. Bovendien helpt ook dakisolatie, zoals houtvezelisolatie, om geluid te weren.

Geluidsisolatie plaatsen? Hierop moet u letten

U kunt ervoor kiezen om een volledige isolatieschil op te bouwen – dat is vooral interessant bij nieuwbouwprojecten. Als u gaat na-isoleren, brengt u het best de belangrijkste probleemgebieden in kaart om te beslissen welke zones u aanpakt. Werk bovendien steeds volgens het massa-veer-massaprincipe wanneer u isoleert tegen geluid. Bij dit principe wordt vertrokken van twee massa’s, gescheiden door een verende tussenlaag. De veer tussen beide massa’s kan lucht of isolatiemateriaal zijn. De dikte van die veer bepaalt in hoeverre geluid gedempt wordt, want wanneer de eerste massa aan het trillen gaat, vangt de veer de geluidstrillingen op. De verende tussenlaag fungeert dus als schokdemper.

Geluidsisolerende materialen

SOPREMA heeft niet alleen materialen voor thermische isolatie, maar ook een uitgebreid assortiment aan geluidsisolerende materialen. Deze materialen zijn speciaal ontwikkeld om storend luchtgeluid en contactgeluiden te verminderen en bewoners een optimaal wooncomfort te bieden.

PAVATEX: houtvezelisolatie voor onder andere binnenmuren en plafonds

Een absolute topper in ons isolatiemateriaal is PAVATEX, houtvezelplaten gemaakt uit houtresten van zagerijen. Ze zijn het ideale materiaal voor circulaire bouwprojecten, want ook bij de afbraak van deze platen zijn ze volledig recycleerbaar. De PAVATEX-platen zijn brandveilig en isoleren zowel thermisch als akoestisch. Twee vliegen in een klap! PAVACOUSTIC is heel doeltreffend tegen storende geluiden; voor binnenmuren en plafonds kunt u kiezen voor PAVACOUSTIC 33G of PAVAFERM.

PAVATEXTIL P: thermo-akoestische isolatie uit gerecycleerd katoen

PAVATEXTIL P behoort eveneens tot de PAVATEX-familie, maar is een isolatieplaat op basis van katoenvezels. Die halen we uit gerecycleerd textiel, zoals jeans en fluweel, en polyestervezel. De vezels zijn mijt- en schimmelbestendig, kregen een brandwerende behandeling en zorgen bovendien voor een betere luchtkwaliteit. Combineer PAVATEXTIL P met een dampremmend membraan en plaats ze aan de binnenzijde van muren en schuine daken, of in zoldervloeren.

UNIVERCELL: geluidsisolatie van muren en daken

UNIVERCELL isolatiepanelen worden dan weer gemaakt uit gerecycleerd papier. Ze bestaan uit cellulose isolatievlokken die, net zoals PAVATEX, thermisch en akoestisch isoleren. Ze zijn snel en eenvoudig te plaatsen, en u kunt ze gebruiken voor zowel residentiële als publieke gebouwen. Bovendien werden de vezels behandeld om brandveilig te zijn en bestand tegen schimmels. U kunt de panelen gebruiken voor de thermisch-akoestische isolatie van wanden, zoldervloeren en dakgebinten. Ook voor publieke gebouwen waar veel bezoekers komen is UNIVERCELL een zeer geschikt materiaal.

TECSOUND

TECSOUND is tot slot een bitumenvrij membraan dat zich goed leent voor de akoestische isolatie van lichtgewicht daken. Het membraan verstilt de geluiden van regen op het dak of overvliegende vliegtuigen. TECSOUND vormt samen met PIR-isolatie een ideale combinatie voor uw dakisolatie.

Isolatiewaarden

De verschillende isolatiewaarden en hun betekenis vindt u hier terug. Bij akoestische isolatie is de geluidreductiewaarde of verminderingsindex Rw belangrijk. Die wordt uitgedrukt in decibel. Hoe hoger de waarde, hoe beter het materiaal geluid isoleert. Daarnaast is een meting van het contactgeluid aangewezen. Daarmee meet je het geluidsniveau dat door de wand of vloer komt. Hoe lager het aantal decibels, hoe beter de isolatie. U kunt ook deze vier vuistregels in het achterhoofd houden:

  • Geef de voorkeur aan zware en dikke materialen: die trillen minder.
  • Voorkom geluidsbruggen met desolidarisatie. Maak hindernissen voor het geluid, zonder dat die hindernissen mechanisch met elkaar verbonden zijn.
  • Zorg dat het geluid zich niet kan verspreiden.
  • Ga voor een optimale luchtdichtheid.

Geluidsisolatie: effectief als er geen geluidslekken zijn

Zowel thermisch als akoestisch isoleren heeft te maken met luchtdichting, dat hoeven we u niet uit te leggen. Ook om akoestisch te isoleren, is het dus belangrijk dat er geen geluidslekken zijn (net zoals u koudebruggen moet vermijden bij thermische isolatie). Een slecht geïsoleerde ruimte kan immers gaan functioneren als een klankkast die de geluidstrillingen versterkt. Voor een optimale luchtdichting kunt u de EFIBANDE BUTYLE-afdichtingsband gebruiken. Zo kan het geluid niet door de kieren tussen uw isolatieplaten ontsnappen. Ook PUR-schuim helpt om de luchtlekken af te dichten.

Wettelijke bepalingen en premies

Op dit moment zijn er nog geen wettelijke verplichtingen wat betreft geluidsisolatie, al bekijkt de Vlaamse overheid wel de mogelijkheid om een bepaalde graad van akoestische isolatie te verplichten bij nieuwbouw en bestaande woningen. Ook de mogelijkheid om daarvoor renovatiepremies uit te reiken wordt onderzocht. Bekijk hier alle andere isolatiepremies. Werkt u aan een project in Brussel? Dan kan uw klant in aanmerking komen voor een premie voor akoestische isolatie. Bekijk zorgvuldig met uw klant of uw project aan de voorwaarden voor een premie voldoet.

Reken op onze persoonlijke service

De producten die we hier beschrijven, zijn maar een fractie van wat we allemaal te bieden hebben. Bent u op zoek naar een oplossing op maat voor een bijzonder bouwproject? Dan denken onze productspecialisten graag met u mee. Aarzel niet om ons vrijblijvend te contacteren. Op zoek naar inspiratie voor uw bouwprojecten? Breng dan zeker een bezoek aan onze virtuele stad  SOPRACITY!